Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„33 ezer orvos akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni” – a tagok háromnegyede a MOK mellett döntött

Ez a cikk több mint 1 éves.

Mérföldkő a mai nap, a kamara megújulásának napja – mondta el elnöki tájékoztatójában Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara vezetője. A szakmai szervezet vezetője beszámolt arról, hogy az eddig feldolgozott adatok alapján több mint 33 ezer ember, vagyis a tagság több mint kétharmada jelezte azt, hogy saját, szabad akaratából a kamara tagja akar maradni, mert fontosnak tartja a szakma autonómiáját, függetlenségét és a kollektív érdekérvényesítést.

Kincses szerint a kényszerű folyamat a kormányzati szándék ellenére nem meggyengítette, hanem megerősítette a kamarát. Hatalmas megtiszteltetésnek és lehetőségnek nevezete a nagyszámú visszajelzést, amit ugyanakkor felelősségnek is tart: „még többet még jobban a tagok igényeire válaszolva kell dolgoznunk, mert egy tudunk csak hatékony képviseletet biztosítani kollegáinknak és betegeinknek”.

„33 ezer orvos akaratát, véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez feljogosít bennünket arra, hogy továbbra is az egészségpolitika hiteles, politikamentes szereplői maradjunk”

– mondta el a kamara elnöke, kiemelve, az hogy ez mennyiben lesz eredményes elsődlegesen a kormányzati szándékon és együttműködési készségen múlik.

Amint arról beszámoltunk, február végén mindössze két nap alatt nyomta végig a kormány az Magyar Orvosi Kamara szétverésére szánt törvényt – nem sokkal azután, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón tűrhetetlennek nevezte, hogy az Orvosi Kamara etikai eljárással fenyegeti azokat, akik részt vennének a kormány átszervezésében, amelyben összevonnák az alapellátást és az ügyeleti ellátást.

A Belügyminiszter által kezdeményezett, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a folyamatban lévő etikai eljárásokat az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytatja le.

Az orvosi kamara alelnöke egy hete beszélt arról, hogy szerintük „nagyon nem hangzik jól”, hogy Pintér Sándor felügyeli mostantól az etikai eljárásokat.

A MOK koncepciós eljárásnak nevezte a folyamatot: először Gulyás Gergely felolvasta az ítéletet, amit az Index megismételt, majd (a kamara cáfolatának ellenére) Semjén Zsolt kiadta az ítéletet.

„Egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, ami ezt továbbadta, a közmédia a Kormányinfón ezt tényként beállítva kérdezte meg, amire Gulyás miniszter ugyanazokat a mondatokat mondta el, amik a ma megjelent javaslatban olvashattunk”

-mondta el Álmos Péter Zoltán alelnök, hozzátéve, számítottak ilyesmire. Amikor úgy döntöttek, nyomásgyakorlásba kezdenek, akkor nem az orvosoknak, hanem a szakdolgozóknak kértek pénzt.

„De kértünk valami mást is, az orvosszakma függetlenségét”

– mondta el az alelnök, hozzátette, hogy nem érte váratlanul őket, hogy erre válaszul a kamara eltörlésére tesznek próbálkozást.

Címlapkép: MTI/Vajda János