Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A MOK alelnöke szerint „nagyon nem hangzik jól”, hogy Pintér Sándor felügyeli mostantól az etikai eljárásokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Folytatja a nyomásgyakorlást a kormánnyal szemben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – mondta a Szabad Európának adott interjújában Lénárd Rita, a kamara alelnöke. A kötelező tagság megszüntetése után nagyobb presztizsű kamarát szeretnének, az azonban „nem hangzik jól” Lénárd szerint, hogy a belügyminiszter felügyeli az etikai eljárásokat.

Arról, hogy hányan jelezték a maradáséi szándékukat, még nem tudott a két héttel ezelőtti 15 ezer fős adatnál frissebbet mondani, mivel a nyilatkozatok összesítése időt vesz igénybe. Azonban elmondta, hogy a 35 ezres aktív tagságból 20-22 ezren jelezhetik szerinte a hónap végéig, hogy továbbra is tagok szeretnének maradni. Március végével azoknak, akik nem tesznek ilyen nyilatkozatot, automatikusan megszűnik a MOK tagságuk, de a későbbiekben még ők is visszaléphetnek, így Lénárd szerint ez egy folyamatosan mozgó szám lesz.

Az első megdöbbenést egy felháborodási hullám követte az orvosok körében – számolt be a Szabad Európának a szervezet alelnöke, de hozzátette, van még egy pár ország, ahol nincs kötelező kamarai tagsága az orvosoknak, így még akár nyerhetnek is vele. Kiemelte, hogy az orvosi hivatás a politika felett áll, a társadalomban betöltött, közmegbecsülésnek örvendő szerepét pedig a tisztaságával tudja megőrizni.

Ezért egy olyan kamarát szeretnének, aminek presztízse, rangja van és a páciensek is nagyobb biztonságban érzik magukat, szívesebben választanak olyan orvost, aki annak tagja.

Lénárd Rita elmondta, hogy a kommunikációjukon nem terveznek változtatni, mivel az orvosszakma ugyanolyan színes, különböző szemléletű, mint maga a társadalom. Továbbra is a politika és a pártválasztás mentességre törekednek majd, mivel a visszalépők között egyaránt találni fideszes és ellenzéki orvosokat is.

Arról, hogy az etikai vizsgálatokat is elvették a Kamarától úgy fogalmazott, az a kötelező tagság megszüntetésénél is súlyosabb, mert az egyik legfontosabb értéküket, az önrendelkezést veszi el:

„Hosszú évtizedek óta fejlesztettük az etikai kódexet, ennek alapján dolgoztak az etikusaink, nagyon sok orvos gyakorlatilag térítésmentesen, munkaidőn túl, szabadidejéből áldozott erre időt, energiát. Az tehát, hogy ezt egy tollvonással áthúzzák, számomra értelmezhetetlen, hiszen ez nem is csak ennek a mostani vezetésű kamarának a kódexe, ezt hosszú évtizedek óta folyamatosan fejlesztették mindig az aktuális vezetőség által. Ezt nem lehet kidobni egy laza mozdulattal.”

Elmondta, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács, ami a törvénymódosítás szerint a továbbiakban illetékes etikai ügyekben, teljesen más feladatra jött létre, elsősorban a klinikai kísérletek etikai részét vizsgálja. A mindennapi helyzetekkel kapcsolatos orvosi etikát szerinte ők nem annyira ismerik „és főképp nem gyakorolták”.  Kiemelte:

 az, hogy az etikai eljárásokat a belügyminiszter felügyeli „nagyon nem hangzik jól”.

Ráadásul úgy látják, hogy ez az átállás egyelőre még nem vált be, mivel a panaszok továbbra is hozzájuk érkeznek, az ETT-nél tudomása szerint szünetelnek az eljárások. Ennek ellenére az önkéntes alapon megmaradó kamarának is lesz egy belső etikai szabályzata, tehát az ugyanúgy érvényes lesz, csak nyilván az orvosok egy kisebb csoportjára vonatkozik – mondta el a MOK alelnök.

A szervezet továbbra is nyitott a kormányzattal való tárgyalásokra, hiszen amint annak már többször is hangot adtak, magukkal a változtatási irányokkal nem volt gondjuk.

„A nyomásgyakorlást fenntartjuk, mert tárgyalóasztalhoz kell ülni. Mi nem akarjuk megakasztani a rendszert, a folyamatos tárgyalások érdekében tesszük ezt. Az egészségügy változtatásához ki kell kérni a betegágy mellett dolgozók véleményét, tapasztalatait is.”

– mondta el Lénárd, hozzátéve, az eddigi nyomásgyakorlás sikerességét jelzi a kötelező kamarai tagság eltörlése.

Amint arról beszámoltunk, február végén mindössze két nap alatt nyomta végig a kormány az Magyar Orvosi Kamara szétverésére szánt törvényt – nem sokkal azután, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón tűrhetetlennek nevezte, hogy az Orvosi Kamara etikai eljárással fenyegeti azokat, akik részt vennének a kormány átszervezésében, amelyben összevonnák az alapellátást és az ügyeleti ellátást.

A Belügyminiszter által kezdeményezett, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a folyamatban lévő etikai eljárásokat az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytatja le.

A MOK akkor koncepciós eljárásnak nevezte a történteket: először Gulyás Gergely felolvasta az ítéletet, amit az Index megismételt, majd (a kamara cáfolatának ellenére) Semjén Zsolt kiadta az ítéletet.

„Egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, ami ezt továbbadta, a közmédia a Kormányinfón ezt tényként beállítva kérdezte meg, amire Gulyás miniszter ugyanazokat a mondatokat mondta el, amik a ma megjelent javaslatban olvashattunk”

-mondta el Álmos Péter Zoltán alelnök, hozzátéve, számítottak ilyesmire. Amikor úgy döntöttek, nyomásgyakorlásba kezdenek, akkor nem az orvosoknak, hanem a szakdolgozóknak kértek pénzt.

„De kértünk valami mást is, az orvosszakma függetlenségét”

– mondta el az alelnök, hozzátette, hogy nem érte váratlanul őket, hogy erre válaszul a kamara eltörlésére tesznek próbálkozást.

Címlapkép: MTI/Kiss Dániel