Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

MOK: Ez egy koncepciós per, amiben Gulyás felolvasta a vádat, és Semjén kiadta az ítéletet

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Hamis indokokkal indított durva támadást ellenünk a kormány” – mondta el a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Dr. Kincses Gyula a szervezet sajtótájékoztatóján, amit a Belügyminiszter által kezdeményezett, Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes által benyújtott törvényjavaslat kapcsán hívtak össze. A rendkívüli tájékoztatón az elnök mellett Svéd Tamás titkár és Álmos Péter Zoltán alelnök vettek részt.

A MOK titkára elmondta, a hétvégén élőben megnézhetünk egy koncepciós eljárást. Először Gulyás Gergely felolvasta az ítéletet, amit az Index megismételt, majd (a kamara cáfolatának ellenére) Semjén Zsolt kiadta az ítéletet.

„Egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, ami ezt továbbadta, a közmédia a Kormányinfón ezt tényként beállítva kérdezte meg, amire Gulyás miniszter ugyanazokat a mondatokat mondta el, amik a ma megjelent javaslatban olvashattunk”

-mondta el Álmos Péter Zoltán alelnök, hozzátéve, számítottak ilyesmire: amikor úgy döntöttek, nyomásgyakorlásba kezdenek, akkor nem az orvosoknak, hanem a szakdolgozóknak kértek pénzt.

„De kértünk valami mást is, az orvosszakma függetlenségét”

– mondta el az alelnök, hozzátette, hogy nem érte váratlanul őket, hogy erre válaszul a kamara eltörlésére tesznek próbálkozást. Kincses Gyula kiemelte, nem valami ELLEN, hanem valamiÉRT kezdtek nyomásgyakorlásba, hozzátette, azért küzdenek, hogy az ellátók tudjanak dolgozni és a betegek el legyenek látva.

A Kamara vezetése elmondta, birtokukban van egy felmérés, amiben az orvosok 90%-a támogatta a kamara céljait és a nyomásgyakorlási módszerrel is egyetértettek. Így ezt folytatni kívánják. Kérdésre elmondták, a Kamarának 50 ezer körüli a taglétszáma, aminek egy része már nyugdíjas, a közellátásban legalább 30 ezer fős az aktív tagság.

Arról, hogy milyen lehetőségeik vannak a törvényjavaslattal szemben (amit már holnap megszavazhat az Országgyűlés) Kincses Gyula elmondta, hogy még friss a történet, folyamatosan egyeztetnek jogászokkal a kérdésben –

de a Belügyminisztériummal szemben, a közleményükben szereplő valótlanságok miatt, szinte teljesem biztosan pert indítanak hitelrontási ügyben.

Elmondta, hogy minden tagjukat fel fogják keresni, mivel a javaslat szerint akik tagok akarna maradni, azoknak nyilatkozatot kell tenniük – és megkérik őket arra is, hogy fejezzék ki a tiltakozásukat levélben a Belügyminisztérium felé.

„Akik eddig kritizáltak, most azok is határozottan kiállnak mellettünk, mert egyetértenek abban, hogy ez egy olyan támadás az orvostársadalom ellen amit nem lehet hagyni.”

– mondta el a MOK alelnöke, hozzátéve, az egész a független orvostársadalom ellen irányul.

Egyetlen találkozás volt Pintér Sándorral, ahol elmondta a miniszter, hogy milyen irányba mennek a változások, a MOK pedig jelezte, hogy nem a szakmai változások alapirányával, hanem a megvalósítás technikájával nem értenek egyet – mondta el Kincses Gyula arra a kérdésre, hogy mikor egyeztettek legutóbb a kormányzattal.

„Vagyis azzal, hogy a mostani változtatások egyes helyeken a betegeket és az orvosokat is magánellátásba kényszerítheti.”

Az Orvosi Kamara elnöke elmondta, meglepődtek, hogy a törvényjavaslat megjelent, ők is csupán a sajtóból értesültek róla. Hozzátette, a Kamara adott magára annyit, hogy nem csak kritizált, hanem tettek is reális javaslatokat a jó megoldásokra. De azt már nem fogadták el, hogy a párbeszédes szerepből egy rábólintó szerepbe kényszerítsék őket, ami a kormányzatnak nem tetszett.

„Másként szocializálódtunk, számunkra az első a beteg érdeke, és nem tudunk a Belügyminisztérium munkamódszerébe betagozódni”

– mondta el Kincses Gyula, a minisztériumot vezető Pintér Sándor katonás munkamódszereire utalva.

A szervezet titkára, Svéd Tamás szerint megroppanthatja a szervezetet a tagdíj-visszafizetési kötelezettség, hiszen a kamarának több településen vannak irodái, dolgozói, akiket ebből tudnak fizetni. A törvény szerint azoknak, akik nem kívánnak többé kamarai tagok lenni, azoknak a tagdíjat arányosan vissza kell utalni.

A vád azért is képtelen, mert a MOK szervezeti működése sem teszi lehetőve azt amivel vádolják őket – mondták el a szervezet tisztségviselői, kiemelve, hogy a

„küldötteket az orvosok választják, akik ténylegesen képviselik az őket megválasztókat. Része ennek a demokratikus működésnek az is, hogy az etikai szervezet teljesen független a vezetéstől. A vezetés csak elindítani tudja az eljárást, amire utána nincs befolyásuk. Panaszt pedig bárki tehet.”

A valódi ok Álmos Péter Zoltán szerint is az lehet, hogy összetartást mutatott az orvostársadalom. Hozzátették:

Ebben az éles helyzetben a letétnek a továbbiakban nincs értelme, aki komolyan gondolja, az adja be az önként vállalt munka felmondását.

Mivel a letétbe helyezés azért lett volna, hogy a tárgyalás eredményétől függően adják be azokat.

„Nincs idő alkudozni, cselekedni kell.”

Amint arról beszámoltunk, ma reggel törvényjavaslatot terjesztett elő a Belügyminisztérium az egészségügyben működő szakmai kamarákról és az egészségügyről szóló törvények módosításáról, sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől. A Semjén Zsolt jegyezte törvény indoklása szerint a  „biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog”.

„A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan.”

„A Belügyminisztérium törvényjavaslata a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza.”

Ezeket a vádakat a MOK több alkalommal is cáfolta.

Gulyás Gergely a szombati Kormányinfón már megalapozta a mai döntést, amikor tűrhetetlennek nevezte, hogy az Orvosi Kamara etikai eljárással fenyegeti azokat, akik részt vennének a kormány átszervezésében, amelyben összevonnák az alapellátást és az ügyeleti ellátást. Szerinte a Kamara visszaél a hatalmával, és azonnal bocsánatot kell kérni az érintett orvosoktól, különben a kormányzat meg fog fontolni lépéseket ezzel kapcsolatban. „Ha a Kamarában néhányan politizálni akarnak, akkor lépjenek be a megfelelő pártokba, amit azért tesznek, hogy az ügyeleti rendszer ne legyen működőképes, elfogadhatatlan” – mondta Gulyás.

A Kormányinfón elhangzottakra a Magyar Orvosi Kamara a Facebook-oldalán 5 pontban válaszolt:

  • A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.
  • A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.
  • A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.
  • A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.
  • Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.

Élő közvetítésünk a MOK sajtótájékoztatójáról:

Címlapkép: Mérce/Kiss Soma Ábrahám