Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszavazta az orvosi kamara szétverését az Országgyűlés

Ez a cikk több mint 1 éves.

122 igen, 31 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta az Országgyűlés a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló kormányzati törvényjavaslatot.

A jogszabály kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

A belügyminiszter által tegnap benyújtott, majd ma elfogadott törvénymódosítás arról is rendelkezik, hogy a folyamatban lévő etikai eljárásokat az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytatja le.

A Semjén Zsolt jegyezte törvény indoklása szerint a  „biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog”, és

„[a] Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan.”

A MOK koncepciós eljárásnak nevezte a történteket: először Gulyás Gergely felolvasta az ítéletet, amit az Index megismételt, majd (a kamara cáfolatának ellenére) Semjén Zsolt kiadta az ítéletet.

„Egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, ami ezt továbbadta, a közmédia a Kormányinfón ezt tényként beállítva kérdezte meg, amire Gulyás miniszter ugyanazokat a mondatokat mondta el, amik a ma megjelent javaslatban olvashattunk”

-mondta el Álmos Péter Zoltán alelnök, hozzátéve, számítottak ilyesmire. Amikor úgy döntöttek, nyomásgyakorlásba kezdenek, akkor nem az orvosoknak, hanem a szakdolgozóknak kértek pénzt.

„De kértünk valami mást is, az orvosszakma függetlenségét”

– mondta el az alelnök, hozzátette, hogy nem érte váratlanul őket, hogy erre válaszul a kamara eltörlésére tesznek próbálkozást.

Gulyás Gergely a szombati Kormányinfón nevezte tűrhetetlennek, hogy az Orvosi Kamara etikai eljárással fenyegeti azokat, akik részt vennének a kormány átszervezésében, amelyben összevonnák az alapellátást és az ügyeleti ellátást. Szerinte a Kamara visszaél a hatalmával, és azonnal bocsánatot kell kérni az érintett orvosoktól, különben a kormányzat meg fog fontolni lépéseket ezzel kapcsolatban. „Ha a Kamarában néhányan politizálni akarnak, akkor lépjenek be a megfelelő pártokba, amit azért tesznek, hogy az ügyeleti rendszer ne legyen működőképes, elfogadhatatlan” – mondta Gulyás.

A Kormányinfón elhangzottakra a Magyar Orvosi Kamara a Facebook-oldalán 5 pontban válaszolt:

  • A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.
  • A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.
  • A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.
  • A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.
  • Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.

Takács Péter államtitkár úgy indokolta kedd reggel a javaslat szükségességét, hogy „a legsötétebb kommunista (sic) időket” idézi az, hogy a kamara „nyíltan fenyegeti” azokat az orvosokat, akik nem osztják az elnökség véleményét és részt vennének a területi ügyeleti ellátásban.

Az MTI tudósítása szerint a DK-s Gréczy Zsolt a MOK elleni „bosszúhadjárat” részének nevezte a javaslatot. Szerinte nem az orvosi kamara, hanem az Orbán-kormány veszélyezteti az ellátás biztonságát.

Az MSZP-s Harangozó Tamás arról beszélt, hogy tekintheti ugyan a kormány politikai aktornak a kamara vezetését, de valójában rengeteg orvos osztja a testület álláspontját. Bírálta, hogy továbbra is rendezetlen az egészségügyi szakdolgozók bére, a kórházak adóssága évről évre a plafonon, és többéves várólisták vannak egyes beavatkozásoknál. A képviselő szerint miközben az egész ország érdeke, hogy megérkezzen az uniós pénz, a kormány pedig azt vállalta, hogy befejezi a „puccsszerű” jogalkotást, most éppen ezt teszi a javaslat egy nap alatti elfogadásával.

„Most önök intézik el, hogy se pedagógusbéremelés, se egészségügyi fejlesztés ne történhessen a következő években az országban” – fogalmazott.

Szabó Tímea felszólalásában arról beszélt, hogy a kormány háborút indított a betegek, a betegellátás és az egész egészségügyi rendszer ellen, amikor 2010 után megszüntette az önálló egészségügyi minisztériumot. A kormány fenyegeti az orvosokat, amin keresztül a betegeket is fenyegeti, miközben a betegellátás már így is romokban van – mondta.

Hangsúlyozta, hogy az egészségügy veszélyeztetése a Fidesz 12 évvel ezelőtti hatalomra kerülésével kezdődött. Sürgősen béremelésre lenne szükség az egészségügyi szakdolgozók esetében – mondta. Szerinte a módosítással idős, nyugdíjas orvosokat arra kényszerítenek, hogy sokat utazzanak vállalva az ügyeletet. Ez tömeges felmondáshoz fog vezetni – vélekedett. Kiemelte: elsősorban nem is az orvosi kamarának, hanem a betegeknek árt a javaslat, amelyet inkább vissza kellene vonni.

(MTI, Mérce)
Címlapkép: Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Svéd Tamás titkár és Álmos Péter Zsolt alelnök a szervezet sajtótájékoztatóján 2023. február 27-én. Fotó: Kiss Soma Ábrahám