Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kaczyński mentelmi joga mögé bújik, miután megalázó kijelentéseket tett a nőkről

Ez a cikk több mint 1 éves.

A nemzetközileg is ismert lengyel Női Sztrájk (Strajk Kobiet) nőjogi aktivista csoport egyik tagja, Dagmara Adamiak magánvádlóként próbálja beperelni a lengyel kormánypárt (Jog és Igazságosság – PiS) elnökét, Jarosław Kaczyńskit. A pártelnök még ősszel tett súlyosan becsmérlő megjegyzéseket a fiatal nőkre, őket vádolva az európai uniós szinten alacsonynak számító lengyelországi születésszámokért.

„Ha a 25 év alatti nők nyakalnak… csak viccelek kissé… az nem jó ómen ezekben a dolgokban”

– jelentette ki egy Ełk-ben tartott gyűlésen Kaczyński.

A 73 éves pártelnök szavait széleskörű felháborodás követte, és viszonylag hamar magyarázkodásra szorult.

Többek között azzal is el kellett számolnia, hogy pontosan mit értett „nyakalás” alatt. Kaczyński utólag úgy értelmezte saját szavait, hogy a fiatal nők alkoholfogyasztási szokásai miatt sajnálkozott, és lényegében fenntartotta állítását.

„Szeretném, ha Jarosław Kaczyński szembenézne egy olyan fiatal nővel, aki iskolázott és nem fél. Ha tényleg úgy gondolja, hogy rendben vagy ennyire lealacsonyító dolgokat mondani emberi lényekről, mondja szépen a szemembe. (…) Nem lehet emberekkel így bánni”

– nyilatkozta az Onet-nek Adamiak.

Az aktivista már tavaly megpróbálta elszámoltatni a PiS elnökét, ám beadványa lepattant a lengyel parlament, a Szejm mentelmi bizottságáról, így új beadványt készített.

Adiamiak szerint pont a kormánypárt politikája tehető felelőssé eleve a gyermekvállalási hajlandóság eséséért. Nyilatkozata szerint épp hogy „az ő hibájuk, hogy félünk teherbe esni és szülni, és hogy egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak”.

A konzervatív kormányok világszerte, hazánkban is gyakorta hibáztatják a nőket az alacsony születésszámokért, elég csak például Kövér László nem különösebben átgondolt, de annál gyakoribb megjegyzéseire gondolnunk.

Ezek a nőhibáztató szurkálódások amellett, hogy tenyészállatként kezelik a nőket, már csak azért is hibásak, mert éppen az elhibázott kormányzati politikák tehetők felelőssé jelentős részben a termékenység visszaeséséért. Elég csak Lengyelországnál maradni, ahol nemrég gyakorlatilag lehetetlenné tették az abortuszt, ami több esetben ahhoz vezetett, hogy az orvosok életveszélyes helyzetben sem merték megszakítani a terhességet, ami végül halálhoz vezetett.

De az abortuszkorlátozások mellett is számos tényező hátráltathatja a párokat a gyermekvállalásban: a nemek közti tényleges társadalmi és gazdasági egyenlőség megteremtése, a nők elleni erőszak felszámolása, a reprodukciós jogok biztosítása (és nem ellehetetlenítése) mind-mind része kellene, hogy legyen egy felelős kormányzat politikájának.

(ONET)

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán