Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nők szexuális egészségéért kiálló állásfoglalás ellen szavaztak a fideszes, KDNP-s és jobbikos képviselők az EP-ben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csütörtöki plenáris ülésén olyan állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament, amelyben arra szólítja fel a tagállamokat, hogy védjék és erősítsék a nők szexuális és reproduktív egészségét és jogait, különös tekintettel három fő terülere:

  • az egész Unióban biztosítani kell a szexuális és reproduktív egészséghez szükséges ellátást;
  • garantálni kell, hogy a nőknek rendelkezésére álljon biztonságos és legális terhességmegszakítás;
  • el kellene törölni a menstruációs termékek áfáját.

A plénum 378 szavazattal, 255 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett fogadták el az állásfoglalást. A név szerinti szavazás eredeménye szerint a magyar képviselők közül a momentumos, DK-s képviselők, valamint az MSZP-s Ujhelyi István támogatta szavazatával az állásfoglalást, míg

az Európai Néppártból (EPP) való kizárásuk óta a frakció nélküliek közt szavazó fideszesek, az ugyancsak a frakció nélkül levő jobbikos Gyöngyösi Márton, valamint az EPP-ben helyét megtartó KDNP-s Hölvényi György ellenezte a határozatot.

A dokumentum kijelenti, hogy az egészséghez, és különösen a szexuális és reproduktív egészséghez fűződő jog alapvető eleme a női jogoknak és a nemek közötti egyenlőségnek. A Parlament azt is leszögezi, hogy ezt a jogot semmilyen módon nem szabad gyengíteni vagy visszavonni.

Mivel a nők szexuális és reprodukciós jogainak megsértése a nők és lányok elleni erőszak egyik formája, ezért a Parlament felszólítja a tagállamokat, hogy biztosítsanak hozzáférést a magas színvonalú, átfogó és hozzáférhető egészségügyi szolgáltatások teljes köréhez.

A képviselők kiemelik: „néhány tagállamban” még mindig szigorú korlátok közé szorítják a nők abortuszhoz való jogát, aminek következtében a nőknek illegális terhességmegszakításhoz kell folyamodniuk, vagy terhességüket akaratuk ellenére ki kell hordaniuk, ami viszont az emberi jogaik megsértését jelenti. A Parlament ezért sürgeti a tagállamokat, hogy mindenhol és mindenkinek tegyék elérhetővé a biztonságos és legális terhességmegszakítást, a kérésre történő abortusz legyen jogszerű a terhesség korai szakaszában, ha pedig a terhes nő egészsége vagy élete veszélyben van, akkor azon túl is. Az abortusz teljes tilalma a nemi alapú erőszak egyik formája, szögezik le a képviselők.

A képviselők sajnálatukat fejezik ki, hogy egyes tagállamokban orvosok, és bizonyos esetekben egész egészségügyi intézmények megtagadhatják az egészségügyi szolgáltatások nyújtását egy úgynevezett lelkiismereti záradék alapján. Ez ahhoz vezet, hogy orvosok vagy intézmények vallási vagy lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatják az abortusz elvégzését, ami viszont nők életét és jogait veszélyezteti.

Az EP ezen  ponton alig burkoltan a rendkívül szigorú lengyel szabályozásra célzott: a Parlament legutóbb novemberben adott ki közleményt arról, hogy elítéli a nők szexuális és reprodukciós jogokkal kapcsolatos helyzetének romlását Lengyelországban, különös tekintettel a lengyel alkotmánybíróság október 22-i döntésére, amely súlyos és visszafordíthatatlan magzati rendellenességek vagy a magzat gyógyíthatatlan betegsége esetén is tiltja a terhességmegszakítást, „veszélyezteti a nők egészségét és életét”.

A Parlament emellett arra is felkéri a tagállamokat, hogy biztosítsanak sokféle, jó minőségű és korszerű fogamzásgátlási módszert és eszközt, ajánljanak családtervezési tanácsadást és nyújtsanak széleskörű tájékoztatást a fogamzásgátlással kapcsolatban.

A képviselők sajnálatukat fejezik ki, hogy a koronavírus-járvány miatt a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférés továbbra is korlátozott, és nehezebben elérhetők a fogamzásgátló eszközök.

A Parlament rámutat: az úgynevezett „tamponadó” (a női higiéniás termékeket terhelő adó) negatív hatással van a nemek közötti egyenlőségre, ezért felszólítják a tagállami kormányokat, hogy a hozzáadottérték-adó irányelv rugalmassági mechanizmusát kihasználva töröljék el a tisztasági termékek adóját, és alkalmazzanak mentességet vagy nullaszázalékos adókulcsot e nélkülözhetetlen és alapvető fogyasztási cikkekre.

Az elfogadott állásfoglalással kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a dokumentum azt is szorgalmazza, hogy a kormányok „valamennyi általános- és középiskolás számára biztosítsák a tényeken alapuló, életkornak megfelelő, nem ítélkező szexuális és reprodukciós egészséggel és jogokkal kapcsolatos oktatáshoz való hozzáférést, mivel ez jelentős mértékben hozzájárulhat a nemi erőszak és a szexuális zaklatás csökkentéséhez”. Ennek a kitételnek pedig Magyarországgal kapcsolatban van aktualitása: mint ismert, a Fidesz-KDNP és a Jobbik éppen a múlt héten szavazott meg a magyar Országgyűlésben egy olyan – a homoszexuálisokat a pedofil bűncselekmények elkövetőivel összemosó – törvényt, amely  „a megkérdőjelezhető szakmai hitelességű” szervezetek által tartott iskolai felvilágosító programokra külön szabályokat vezetett be, így nagy eséllyel ellehetlenítette a nem kormányközeli szervezetek iskolai felvilágosító foglalkozásait.

Mint arról korábban többször írtunk a Mércén, becslések szerint hazánkban minden negyedik nő számára problémát jelent a menstruációs higiéniai eszközök megvásárlása. Ez a rendkívül összetett probléma az egészségügytől a gazdaságig számos negatív következménnyel jár, egyéni és társadalmi szinten egyaránt. A jelenséget a szakirodalom menstruációs szegénységnek nevezi.

Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője az állásfoglalás megszavazásával kapcsolatban az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta: a jelentés szerinte az abortusszal kapcsolatos veszélyekről szóló mentális és egészségügyi felvilágosítást „gyűlöletbeszédnek és tévesen a nőkkel szembeni megkülönböztetésnek minősíti”.  Azt is kifogásolta, hogy azállásfoglalás szerinte „figyelmen kívül hagyja a tagországok alkotmányos és erkölcsi hagyományait a terhességmegszakítás határok és korlátok nélküli engedélyezésével”.

Predrag Matić (S&D, Horvátország) jelentéstevő szerint

„Ezzel a döntéssel új időszak indult az Európai Unióban: most először parancsolunk valóban megálljt az utóbbi években elterjedő, visszalépést jelentő törekvéseknek, amelyek semmibe veszik az európai női jogokat. A képviselők többsége álláspontját egyértelműsítve felszólítja a tagállamokat, hogy biztosítsák a hozzáférést a biztonságos és legális abortuszhoz és a szexuális és reproduktív egészséget szolgáló más szolgálatatásokhoz.”

Egy, a népesedésről és fejlesztésről rendezett nairobi konferencia eredményeiről szóló másik, ugyancsak csütörtökön elfogadott  állásfoglalásban a képviselők hangsúlyozzák, hogy a nőknek világszerte garantálni kellene a megfelelő és megfizethető egészségügyi ellátást és tiszteletben kellene tartani szexuális és reprodukciós jogaikat. A képviselők hozzáteszik: a hozzáférhető szexuális és reprodukciós egészséghez, a családtervezéshez, az anyák egészségügyi ellátásához, a terhesgondozáshoz és a csecsemőgondozáshoz, valamint a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés fontos szerepet játszik a nők életének megmentésében, illetve a csecsemő- és gyermekhalandóság csökkentésében.

Címlapkép: EP Plenary session - Address by Antonio GUTERRES, Secretary General of the United Nations