Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába hitegették őket, a Tungsram maradék dolgozói közül is sokakat elküldtek

Ez a cikk 1 éves.

A végelszámolás alatt álló magyar világítástechnikai cég, a Tungsram újpesti gyárából mindenkit elküldtek, és a hajdúböszörményi gyáregységből is többen utcára kerültek – számolt be róla a Népszava. A dolgozók eddig mindkét termelési helyen abban reménykedhettek, hogy egy új befektető veszi át őket, és így megtarthatják állásukat. Az álláskeresési szempontból különösen nehéz helyzetben lévő hajdúböszörményi dolgozókat az utolsó napokig hitegették.

A Népszava információ szerint az újpesti gyár az után került lakat alá, hogy nem sikerült megegyezni a befektető-jelölttel.  Így mindenkit elküldtek, azokat is, akiket addig munkaerő-közvetítő cégeken keresztül foglalkoztattak, csak az állagmegóváshoz szükséges személyzet maradt – mondta el a lapnak Sallai Gábor, Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. A novemberben bejelentett csoportos leépítések után a Mérce értesülései szerint a budapesti dolgozók többsége már csak azt várta, hogy tisztességesen elküldjék őket, ugyanis a fővárosban rengeteg állásajánlat van, ami Sallai Gábor szavaival „kecsegtető lenne”. Az azóta itt maradt dolgozók párhetente megújítandó átmeneti szerződéssel, munkaerő-közvetítő cégeken keresztül dolgozhattak a gyárban, most nekik is távozniuk kellett.

Sallai Gábor a Népszavának arról számolt be, hogy a bezárt újpesti gyárból elküldöttek 99 százaléka talált új munkát – méghozzá jobban fizetőt az addiginál, ami nem meglepő annak fényében, hogy a Tungsramnál a jelentős többség minimálbért vagy szakmunkás bérminimumot kapott.

Nehezebb helyzetben vannak a hajdúböszörményi gyáregység volt dolgozói. Az év elején körülbelül még 90 főt foglalkoztató gyárban a munkások sokáig reménykedtek abban, hogy Tungsram csődje ellenére folytatódhat a termelés az üzemben.

Az alegység folyamatosan kapott megrendeléseket és zavartalan volt a termelés, így nagyobb esély volt rá, hogy egy új befektető átveszi a gyárat. A Népszava információ szerint azonban most sokan kerültek utcára, hiába hitegették őket a legvégéig.

A hajdúböszörményi telephelyen ugyan korábban, január közepén már minden dolgozónak felmondtak, de munkaerő-közvetítőn keresztül, kéthetente lejáró szerződéssel továbbra is sokan dolgoztak az üzemekben. Ezeket a szerződéseket a munkaerő-közvetítő folyamatosan meghosszabbította, egészen mostanáig. A Népszava úgy tudja, hogy Hajdúböszörményben a gépgyártást, és nagyjából 40 dolgozót a Scintilla Kft. vette át, továbbá valamivel több, mint tízen maradhattak a huzalgyártó üzemben is, a spirálgyártás átvételéről viszont nem sikerült megegyezni a befektető-jelölttel.

Így hiába folyt két műszakban a munka, az itt dolgozók egyik napról a másikra kerültek utcára.

A hajdúsági kisvárosban igencsak korlátozott az üres állások száma, így a távozó dolgozóknak a környékbeli nagyobb vidéki városok, elsősorban Debrecen jelenthet mentsvárat, ha egyáltalán találnak munkát, akkor is valószínűleg ingázniuk kell.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a több tavaly év elején még több mint 3000 embert foglalkoztató fényipari nagyvállalat 2022. április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. A rákövetkező hónapokra összesen már csaknem kétezer embert bocsátottak el. A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érintette a cég mind az öt gyárában, azaz Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen.

A cég május elején kért csődvédelmet, miután a legnagyobb hitelezője, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. A Tungsram februárban egyoldalúan felmondta a kollektív szerződés három, a csoportos végkielégítéssel kapcsolatos pontját is, amely a most kirúgott dolgozókat is kiemelten érinti, akiknek így nem az eredeti megállapodás szerint, hanem a Munka Törvénykönyve alapján jár a végkielégítés. Ezért akik nyugdíj előtt állnak, akár nyolc havival kevesebb végkielégítést kaptak, de azok is kéthavit vesztettek, akik tíz évet dolgoztak a gyárban.

A cég november elején került felszámolás alá, miután hosszú hónapok után nem tudtak megegyezni a hitelezőikkel a csődeljárás során. Ekkora alig ezren maradtak a cégnél. A felszámolás elindítását követően jelentették be a további 750 ember csoportos elbocsátását, majd az így megmaradt dolgozók nagy részétől is megvált a cég. Most pedig a kevés munkaerő-közvetítőkön keresztül maradó dolgozók többsége került utcára, hiába volt reális esély a hosszabbtávú maradásukra.