Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Habony-közeli üzletember kerül a Tungsram vezetésébe, a cégből 400 embert bocsájtanak el a héten

Ez a cikk több mint 1 éves.

Csak a héten négyszáz embert küldtek el a Tungsram nagykanizsai telephelyéről, ezzel párhuzamosan pedig egy Habony Árpádhoz szorosan kötődő üzletember tűnt fel a csődeljárás alatt álló, és munkavállalóinak nagy részét elbocsátó Tungsram Operationsnál (TO). A legfrissebb cégadatok szerint július eleje óta Zelles Sándor, a titokzatos politikai tanácsadó off shore-cégeinek egyik ismert arca a TO új ügyvezetője- vette észre a Népszava.

Mint arról a Mérce is többször beszámolt, a Tungsram fényipari nagyvállalat április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 (azaz így már 1817) dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. Azóta már tovább eszkalálódott a helyzet, és jelenleg csaknem kétezren érintettek a elbocsájtásokban. A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti a cég mind az öt gyárában, azaz Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen is elbocsátásokra kerül sor az év második felében.

Az elbocsátásokra tél óta lehetett számítani, februárban a Tungsram vezetése egyoldalúan felmondta a kollektív szerződés több pontját, az egyik, amit megváltoztattak, hogy nem az eredeti megállapodás szerint, hanem csak a Munka Törvénykönyve alapján járjon a végkielégítés, ami komoly érvágás az utcára kerülőknek. Az elbocsájtásokat eredetileg novemberre ütemezték, ám a Magyar Hang értesülései alapján több telephelyen már a nyáron megkezdődnek a leépítések.  A Népszava legfrissebb információi szerint

Nagykanizsán például csak a héten négyszázan vehetik át felmondólevelüket.

A létszámban is jelentős különbségek vannak, Déri Tibor, Újpest polgármestere júniusban számolt be róla, hogy az 403 helyett 620 dolgozó lehet érintett az újpesti Tungsram csoportos leépítésében.

Zelles Sándor, a cég új ügyvezetője Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején a Kincstári Vagyon Igazgatóságot vezette, de a lap értesülései szerint komoly név a NER gazdasági birodalmában is. Évekkel ezelőtt Habony Árpád egyik hitelezőjeként lett ismert, de az állami százmilliárdokkal támogatott Mathias Corvinus Collegium alapjait is az ő egyik alapítványa tette le. Zelles emellett 100%-os haszonélvezője az International Air Brokerage Ltd.-nek, amely résztulajdonosa volt a TV2 székházába bejegyzett, a csatorna műsorgyártó partnereként ismert IKO Holdingnak. Az üzletember a Habony-körhöz tartozó egy másik off-shore cégnek, az Apium Media Holding Ltd.-nek (AM) is a haszonélvezője volt.

Az LMP korábban javaslatot tett a Tungsram állami tulajdonba vételére, ám nem valószínű, hogy Zelles Sándorra gondoltak. A Népszava egyik tungsramos informátora szerint a kormányközeli jelenlét még egyáltalán nem garancia, hogy a fényforrásgyár megmentése a cél. Könnyen előfordulhat, – mint fogalmaztak – hogy csak a jól ismert márkanevet akarják megszerezni. Erre utal, hogy a hagyományos lámpagyártás már teljesen leállt, vagyis a jelenlegi dolgozók jövője igencsak kérdéses.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi