Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar Hang: A Tungsramnál ősz helyett már nyártól jöhetnek az elbocsátások

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Magyar Hang szerzett róla tudomást, hogy az eredetileg novemberre ütemezett tömeges elbocsátásokra akár már nyáron is sor kerülhet a Tungsram fényipari vállalat újpesti üzemében. Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, az okok arra vezethetők vissza, hogy a cég vezetésének a kalkulációi tévesnek bizonyultak, valószínűleg részben nyersanyag-beszerzési problémák miatt.

Sallai azt is elmondta, hogy az újpesti üzemben kedden megkezdődött a konzultációs időszak, amelynek során a cég az üzemi tanáccsal tárgyal az elbocsátások körülményeiről.

A cég a konzultáció után küldheti ki a munkavállalóknak az elbocsátásukról szóló értesítéseket, ami 30 nappal a kézhezvételtől számítva már érvénybe is léphet.

„Abban bízunk, hogy mégsem küldenek el most annyi embert Újpestről, mint amennyit korábban bejelentettek. Aszerint ugyanis 403 munkavállalónak mondanának fel”

– nyilatkozta a Magyar Hangnak Sallai.

Így viszont nem csak a munkakeresést kell jelentősen meggyorsítania a hónapok óta teljes bizonytalanságban dolgozó munkavállalóknak, de a cég által többek közt az újpesti polgármesternek, a Fővárosnak és egyéb helyi ellenzéki politikusoknak korábban megígért munkaidő alatti átképzési lehetőség is zárójelbe kerülhet a most elbocsátásra kerülőknél, mivel az eredetileg rendelkezésre álló 6-7 hónap helyett így sokan (még mindig nem tudni hányan) csak jóval rövidebb idővel kalkulálhatnak ilyen téren is.

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban a Mérce is kereste telefonan Sallai Gábort, mihelyt sikerül felvenni vele a kapcsolatot, frissítjük cikkünket.

A szakszervezeti vezető ugyanakkor pozitívumként értékelte azt a fejleményt, hogy időközben elkezdődött a munkavállalók átvételének megkönnyítésére szervezett állásbörze előkészítése, amelyre több mint száz állásadó is bejelentkezett már.

Mint arról a Mérce is többször beszámolt, a Tungsram fényipari nagyvállalat április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig.

A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti a cég mind az öt gyárában, azaz Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen is elbocsátásokra kerül sor az év második felében. Elsőként a kisvárdai és hajdúböszörményi gyárakban indul a leépítés. Az első ütemben érintett dolgozók elbocsátására 2 hónap múlva kerül sor.

A 19. század óta működő cég elbocsátott dolgozóinak sorsát a Mérce szorosan követi, erre a linkre kattintva elérhetők eddigi írásaink a témában.

(Magyar Hang)
Címlapkép: Budapest, 2019. január 7. Dolgozó a Tungsram-csoport Váci úti fényforrásgyárában 2019. január 7-én. Ezen a napon stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar kormány és a cégcsoport. MTI/Bruzák Noémi