Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapest 1000 álláshelyet ajánl fel az elbocsátott 400 újpesti Tungsram-dolgozónak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Sajtótájékoztatót tartott Déri Tibor (Momentum), Újpest polgármestere kedden az újpesti Tungsram-gyár idén elbocsátásra kerülő dolgozóinak ügyében. Déri arról beszélt, hogy sikerült a múlt csütörtök óta a Tungsram vezetőjével, Jörg Bauerrel folytatott tárgyalásokon eredményre jutniuk, és így több lehetőséget is fel tudnak ajánlani az elbocsátandó dolgozóknak.

A sajtótájékoztatón részt vett Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Kiss Ambrus budapesti főpolgármester-helyettes, valamint Varju László (DK), Barkóczi Balázs (DK), és Kanász-Nagy Máté (LMP) országgyűlési képviselők is. A Fidesz képviseletében elhívott Zsigmond Barna Pál nem jelent meg.

Déri Tibor elmondta, hogy „nagyon termékeny megbeszélésen vannak túl”, és megköszönte Jörg Bauernek, hogy nyitottnak mutatkozott az Újpest, illetve Budapest által kért együttműködésre. Déri a Tungsram újpesti gyárából elbocsátásra kerülő 400 dolgozó megszakítás nélküli elhelyezésében szeretne segíteni, és ebben Budapest főváros Déri elmondása szerint azonnal lépve a következőket ajánlotta fel:

  • az elbocsátott 400 dolgoznak mintegy 1000 betöltetlen budapesti közszolgáltatási álláshelyet ajánlanak fel,
  • a felajánlott állásokhoz átképzéseket biztosítanak,
  • valamint infopontokon, szakemberek segítségével segítik az elbocsátott munkásokat abban, hogy a lehető legjobb állást találhassák meg, illetve arra sikerrel pályázhassanak akkor is, ha a versenyszférából felajánlott állásokat pályáznának meg.

Déri a tárgyalások folyamán méltányosságot kért Jörg Bauertől, hogy az elbocsátandó dolgozóknak fizetésük megtartása mellett engedélyezze a fennálló időben az átképzéseken való részvételt, amit Bauer a polgármester elmondása szerint elfogadott.

Déri a Mérce kérdésére azt is elmondta, hogy Jörg Bauer csak azt tudta neki mondani, hogy a következő két-három hétben derül majd ki azok névsora, akiket elbocsátanak, így az ő életkori/nembeli megoszlásukról sem lehet egyelőre tudni semmit, mint ahogy arról sem, hogy közülük hányan tudnának esetleg nyugdíjba vonulni.

A Főváros részéről nyilatkozó Kiss Ambrus elmondta, hogy már csak azért is igyekeznek mindent megtenni a munkavállalók megsegítésére, mert ” ez a válság nem csak ennek a vállalkozásnak a válsága”, ez könnyen tovább gyűrűzhet egyéb, ettől függő vállalkozások felé is.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta, nagyon örül Déri Tibor felajánlásának, és megköszönte a dolgozók nevében is, hogy nem feledkeztek meg róluk. Sallai hozzátette, hogy reméli, az országszerte közel 1600 fő érintett Tungsram-dolgozó is hasonlókat fog tapasztalni.

A sajtótájékoztatón megjelent ellenzéki országgyűlési képviselők (a DK és az LMP színeiben) egyenként megköszönték a dolgozóknak nyújtott segítséget, és elmondták, a továbbiakban is igyekeznek majd, hogy enyhítsék a károkat.

Varju László azt is kiemelte, hogy

„Itt az ideje, hogy a kormány akinek stratégiai partnere a Tungsram, elmondja mit kíván tenni a dolgozók érdekében.”

Varju elmondása szerint múlt héten az illetékes minisztériumnak kérdést tett fel a témában, de határidőn belül nem válaszoltak, majd ezek után megkérték, hogy az új Országgyűlésnek ismételje meg a kérdést.

„Ilyen hozzáállással foglalkoznak mintegy 1500 ember sorsával”

– tette hozzá Varju.

Mint arról a Mérce is többször beszámolt, a Tungsram fényipari nagyvállalat április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig.

A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti a cég mind az öt gyárában, azaz Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen is elbocsátásokra kerül sor az év második felében. Elsőként a kisvárdai és hajdúböszörményi gyárakban indul a leépítés. Az első ütemben érintett dolgozók elbocsátására 2 hónap múlva kerül sor.

A 19. század óta működő cég elbocsátott dolgozóinak sorsát a Mérce szorosan követi, erre a linkre kattintva elérhetők eddigi írásaink a témában.

Címlapkép: Mérce