Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyelőre folytatja a termelést a Tungsram, de a budapesti dolgozók már menekülnének

Ez a cikk több mint 1 éves.

A vállalat szándékai szerint a felszámolási eljárás alatt tovább folytatja a működését, de a jogszabályi előírások miatt kedden 750 ember csoportos elbocsátását jelentette be az illetékes kormányhivataloknál – írja a Tungsram felszámolásáról szóló hírek másnapján kiadott közleményében a vállalat.

Az MTI által idézett dokumentumban megjegyzik azt is, a Tungsram képviselői és a jelen lévő hitelezők is „megdöbbenve fogadták”, hogy az EXIM Bank nemmel szavazott, és így „lehetetlenné tette a csődegyezség létrejöttét” a hétfői, második csődegyezségi tárgyaláson, amelyen a vállalat átdolgozott csődegyezségi javaslatot nyújtott be.

„Az EXIM Bank igen szavazata nélkül érvényes egyezség nem jöhetett létre, annak ellenére, hogy az első csődegyezségi tárgyaláson a nem biztosított hitelezők többsége megszavazta a Tungsram törlesztési javaslatát”

-írja a cég, megjegyzik, a társaság „lehetőségei szerint mindent megtett, hogy egyezségre jusson hitelezőivel és törlessze adósságát” a többségében magyar kkv-kból álló beszállítóinak. Ezért ajánlotta, hogy hitelezőnként 10 millió forintig 100 százalékosan megtéríti tartozásait, az EXIM Bank lépése azonban megakadályozta ezt, emiatt „a Tungsram sajnálatát fejezi ki minden hitelezője felé”.

Ezen körülmények és a felszámolással normális esetben is járó bizonytalanság miatt a Tungsramnak „rugalmasnak kell maradnia és figyelembe kell vennie minden lehetőséget” – fogalmazott közleményében a cég, hozzátéve: ezért „kénytelen volt a legrosszabb eshetőségre is készülve” bejelenteni kedd reggel az illetékes kormányhivataloknál csoportos létszámleépítési szándékát 750 munkavállalóra.

A vállalat hangsúlyozza: a bejelentés „szükségszerű lépés, de egy szándéknyilatkozat csupán”, amelyet a jogszabály megkövetel. „Nem végleges a döntés, a végrehajtása nem kötelező.”

A vállalat vezetése úgy gondolja, hogy a hitelezők, a dolgozók érdekei miatt egy folyamatosan üzemelő cég nagyobb értéket képvisel a felszámolás alatti helyzetben is, mintha csak használt gépeket lehetne értékesíteni – írják közleményükben. Eszerint az elmúlt időszakban megkezdett szervezeti átalakítások révén kisebb leányvállalatok létesültek vagy létesülnek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a Tungsram „egészséges üzletágai életben maradhassanak”.

A dolgozók már csak a végét várják

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke lapunknak elmondta, a hétfői bejelentés és a másnapi közlemény óta a dolgozók sem tudnak többet a folytatásról, ők is csak a kedden kiadott iratot kapták meg.

Ők is úgy tudják, hogy a felszámolás megkezdése előtt a Tungsram még próbál befektetőket találni, illetve később kisebb cégeket alapítani.

Sallai elmondta, a cég technikai okok miatt beadta gyakorlatilag a teljes létszámra a csoportos leépítési szándékot. A közleményben szereplő 750 fő jelenleg ugyanis ezt jelenti, mivel a szakszervezeti vezető adatai szerint a múlt hónapban 900 fő körül dolgoztak, de ez a szám „folyamatosan csökken” azóta. Hozzátette, gyakorlatilag a közleményben foglaltakat küldték el a dolgozóknak tájékoztatásul.

A dolgozói hangulattal kapcsolatban Sallai úgy fogalmazott:

„Budapesten kezd rémálommá válni, az emberek itt már menekülnének.”

Úgy látja, a fővárosi telephelyeken már mindenki azt várja, hogy „tisztességesen elküldjék” végkielégítéssel és a Munkatörvénykönyvében szereplő feltételekkel. Nincs motiváció, ami mögött az áll, hogy több hónapig állásidőn voltak és nem kaptak műszakpótlékot a dolgozók, idén nem volt fizetésemelés sem ezért a bérek jelentősen elmaradtak – magyarázza Sallai, aki szerint eközben Budapesten rengeteg állásajánlat van, ami „kecsegtető lenne”.

Sallai kiemelte, hogy ez azért elsősorban Budapestre értendő, vidéken, ahol nincs annyi lehetőség nem igaz ez a menekülési vágy. Hozzátette, hogy már csak azt várják, hogy a törvényeknek megfelelően lezáruljon ez a történet.

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalása a hitelezőkkel, felszámolás alá fog kerülni a cég.

A Tungsram fényipari nagyvállalat április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. A rákövetkező hónapokra összesen már csaknem kétezer embert bocsátottak el. A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érintette a cég mind az öt gyárában, azaz Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen.

A cég május elején kért csődvédelmet, miután a cég legnagyobb hitelezője, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. A cég ekkor még derűlátó volt a beszámolók alapján, mondván, tiszteletben tartja a bank döntését, ez azonban még nem jelenti működése végét.

Ahogy a Világgazdaság előző hét pénteki cikkében írta, a Tungsram augusztus 8-án mutatta be első kilábalási tervét, amelyet a legtöbb hitelező elfogadott, de a legnagyobb, az Eximbank nem. A második csődegyezségi eljárást tartották november 7-én.

Címlapkép: MTI/Varga György