Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az érdekvédők szerint erősen kérdéses, hogy idén sor kerül a pedagógusbérek növelésére

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Továbbra is kitart a kormány a státusztörvény mellett, nem igazán hallottunk arra vonatkozó érvet, hogy ugyan miért”­– mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja a szakszervezet Facebook-bejelentkezésében szerdán délután, miután Totyik Tamással, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnökével együtt kijöttek a Belügyminisztérium épületéből az oktatási tárcával folytatott legutóbbi egyeztetésről – adta hírül az Eduline.

Nagy Erzsébet a közzé tett felvételen elmondta, hogy „apró módosításokról döntött ugyan a kormány”, például nem augusztus 1-ig fogják közölni a rendkívüli felmentést – ami Nagy Erzsébet szerint alkotmányellenes volna, de ezt időközben „biztosan megsúgták nekik” –, hanem tartják a 15 napot, de alapvetően megmaradt a tervezet a régi formájában.

A közalkalmazotti jogviszony helyébe lépő státusztörvény vagy új jogállási törvény, hangsúlyozta az érdekvédő, „rendkívül hátrányos a pedagógusoknak és a nevelést és oktatást közvetlenül segítőknek is”.

Mint arról beszámoltunk, a törvénytervezet megkurtítaná a nevelőtestületek döntési jogát és újraszabályozná a pedagógusok ellen indítható fegyelmi eljárások és büntetések előírásait.

Ezen a térképen követhető, hogy hány tanár jelezte, ha a státusztörvény életbe lép, felhagy a tanítással.

Nagy Erzsébet felidézte, hogy a jogállási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések mellett a sztrájktárgyalások is „állnak egy helyben”. Így tehát a következtetése szerint a tanároknak „minden okuk megvan” arra, hogy április 24-én ismét sztrájkoljanak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szakképzésben dolgozók is csatlakozzanak a sztrájkhoz, hiszen „az ő helyzetük is nagyon kritikus”.

A PDSZ képviselője azt is elmondta, hogy amiben változást látnak, „azok a dátumok” – ugyanis a költségvetési törvényben március 31-ig kellett volna  elfogadni a béremelést, de ez nem történt meg. A tárgyaláson ezzel kapcsolatban Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy az EU  (amelynek megígérték a bérrendezést, melyet részben uniós forrásból valósítanának meg) „rugalmas a dátumokkal kapcsolatban”. Ezzel összefüggésben meglehet

a státusztörvényt sem a tervezett időpontban, június 1-jén fogják bevezetni.

„Erről most azt hallottuk, hogy ez sincs kőbe vésve, ez is nagy valószínűséggel el fog tolódni” – mondta el Nagy Erzsébet.

Nagy Erzsébet és Totyik Tamás bejelentkezése a mai tárgyalások után.

„A legsúlyosabb problémánk az, hogy a bérrendezésre vonatkozóan a kormánytól nem látunk semmilyen garanciát arra, hogy az ebben az évben meg fog történni” – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Ő úgy látja, hogy a költségvetési törvény legutóbbi módosítása lehetőséget adott volna a kormánynak a bérrendezésre.

„Nekünk az a gyanúnk, hogy a státusztörvényt – ha be nem is vallják – össze akarják kötni a pedagógusok bérrendezésével” – tette hozzá, szerinte ugyanis „az elbocsátott vagy elmenekült pedagógusok” bérével fedeznék azoknak a fizetését, akik mégis maradnak.

„Egyértelműen látszik a státusztörvényből, hogy a kormány szándéka újabb források kivonása és a pedagógus kollégák és a nevelést és oktatást segítők munkaterheinek további növelése, továbbá az, hogy a túlmunka kifizetését a minimálisra csökkentse”, mondta el Totyik Tamás.

Megjegyezte, hogy az átmeneti rendelkezésekre sem kaptak egyértelmű választ, például arra, hogy a státuszváltás alkalmával milyen felmentési vagy végkielégítési idő jár.

(Eduline, Mérce)
Címlapkép: Hiányjelekkel tiltakoznak a pedagógushiány ellen a budapesti Hősök terén 2023. január 31-én, a Szolidaritás Napján. Fotó: Alföldi Dániel István