Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fedősztorival hárítaná felelősségét az USA az Északi Áramlat felrobbantásában egy neves újságíró szerint

Ez a cikk több mint 1 éves.

Újabb cikket közölt Seymour Hersh az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatban. A neves újságíró februárban megjelent előző cikkében egy névtelen forrásra hivatkozva állította, hogy az amerikai vezetés utasítására robbantották fel a gázvezetéket.

A Fehér Ház azonnal tagadta Seymour Hersh cikkének állításait, „teljesen hamisnak” nevezve azokat.

Hersh újabb, szerdán megjelent cikkében arról ír, hogy az Egyesült Államok egy „fedősztorit” használt az Északi Áramlat felrobbantásának az ügyében.

„Hetekkel azután, hogy beszámoltam arról, hogy Joe Biden rendelte el az Északi Áramlat-vezeték megsemmisítését, a CIA előállt egy fedősztorival, amit készségesen közölt a New York Times és két nagy német lap is.”

– fogalmazott.

Hozzátette: a fedősztorik kreálása bevett gyakorlat titkosszolgálati akcióknál. Szerinte az amerikai titkosszolgálat a fedősztorit a német hírszerzéssel, a BND-vel is megosztotta.

A New York Timesban és a Der Spiegelben megjelent, titkosszolgálati forrásokra hivatkozó cikkek szerint egy ukránbarát csoport követte el az akciót, akik az Andromeda nevű bérelt jachttal mentek a helyszínre.

A Guardian által megkérdezett szakértők azonban már a cikkek megjelenését követő pár napban megkérdőjelezték többek között azt, hogy a szabotázsakcióban becslések szerint használt több száz kg robbanóanyag, valamint az akció kivitelezéséhez szükséges további felszerelések elférnek-e egy ekkora hajón, ami szerintük felveti a kérdést, hogy egy másik hajó is a helyszínen volt.

Hersh a cikkében a Washington Post április 3-i írását említi, amely szintén arra a megállapodásra jut, hogy egy második hajót is használhattak az akcióban. Egy meg nem nevezett európai diplomatát is idéznek, aki a szabotázst egy holttesthez hasonlította, amit mindenki lát, de úgy tesz, mintha semmi nem történt volna. „Jobb nem tudni” – summázta a lapnak.

Hersh gyanúsnak tartja azt is, hogy az újságírókat nem engedték a szóban forgó hajó közelébe, továbbá, hogy a feltételezett elkövetők hátrahagyták volna a szabotázshoz használt hamis iratokat.

Hersh előző, februári cikkében arról írt, hogy

a BALTOPS 2022 nevű NATO-hadgyakorlat során rögzítették a vezetékekre a távirányítású bombákat.

Seymour Hersh tárta először a nyilvánosság elé korábban az amerikai hadsereg legvéresebb tömeggyilkosságát a vietnámi háborúban, a My Lai-i mészárlást, és ő leplezte le,  hogyan kínozták az iraki háborúban a rabokat az amerikaiak. Előbbiért Pulitzer-díjat is kapott.

Az Egyesült Államok korábban hevesen ellenezte az Északi Áramlat 2 megépítését, ami Ukrajna megkerülésével szállít Európába orosz gázt. Még Németországgal is diplomáciai vitába szállt a gázvezeték megépítése ellenében, amely sokáig támogatta a megépítését. A háború kezdetekor a projektet „jegelték”.

Oroszország és Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában kezdeményezte, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár kapjon megbízást egy független nemzetközi bizottság felállítására az Északi Áramlat felrobbantásának ügyében, azonban a javaslatot március 27-én három igen szavazattal – Oroszország, Kína és Brazília –, ellenszavazat nélkül, 12 tartózkodás mellett elvetették.

Címlapkép: NATO/Flickr