Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Edward Snowden is reagált a cikkre, amely szerint az USA robbantotta fel az Északi Áramlatot

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Tudunk-e példát találni a történelemből egy titkos műveletre, amelyért a Fehér Ház volt felelős, de határozottan tagadta? Tudod, azon a kis „tömegfigyelés” szaron kívül.”

Így reagált a Twitteren Edward Snowden Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró cikkére, amely azt állítja, az amerikai kormány robbantotta föl az Északi Áramlat gázvezetékeket tavaly szeptemberben. Snowden a szöveggel együtt egy képet is posztolt, amin egy régi sajtóhír áll, miszerint:

„Washington, 1961, április  17 (UPI) – Dean Rusk külügyminiszter ma azt mondta, hogy a Castro-ellenes kubai invázió nem amerikai földről zajlik, de az Egyesült Államok szimpatizál a résztvevők céljaival. Rusk szerint a kubai ügyeket maguknak a kubaiak kell rendezniük, de az Egyesült Államok nem közömbös a kommunista zsarnokság ezen a féltekén való kiterjesztése iránt.”

Edward Snowden, korábbi CIA-alkalmazott 2013-ban vált híressé, amikor kiszivárogtatta, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tömegesen megfigyeli a telefonhívásokat és internetes tevékenységeket. Ugyanebben az évben hamar elhagyta az Egyesült Államokat, első útja Hongkongba vezetett, ahol fontolgatták a kiadatását. Először Izlandhoz folyamodott menedékjogért, amit végül Oroszországtól kapott meg. Snowden 2022 óta orosz állampolgár.

A híres kiszivárogtató Seymour Hersh substacken megjelent cikkére utal, ami egy névtelen forrásra hivatkozva állítja, hogy az amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlatot.

A cikk szerint a BALTOPS 2022 nevű NATO-hadgyakorlat során rögzítették a vezetékekre a távirányítású bombákat.

A Fehér Ház azonnal tagadta Seymour Hersh cikkének állításait, „teljesen hamisnak” nevezve azokat. A német ügyész, Peter Frank szerint egyébként nincs bizonyíték orosz érintettségre. A dán és svéd nyomozás során szándékos szabotázsra utaló bizonyítékokat találtak.

Seymour Hersh neves újságíró. Ő tárta először a nyilvánosság elé az amerikai hadsereg legvéresebb tömeggyilkosságát a vietnámi háborúban, a My Lai-i mészárlást, és ő leplezte le,  hogyan kínozták az iraki háborúban a rabokat az amerikaiak. Előbbiért Pulitzer-díjat is kapott.

Az utóbbi időben viszont több kritika is érte az olyan meredeknek számító állításaiért, minthogy az amerikai kormány nem mond igazat Oszama bin Laden halálának körülményeiről, vagy nem egészen biztos, hogy Bassár el-Aszad diktátor valóban vegyi fegyvert vetett be.

Az Egyesült Államok korábban hevesen ellenezte az Északi áramlát 2 megépítését, ami Ukrajna megkerülésével szállít Európába orosz gázt. Még Németországgal is diplomáciai vitába szállt a gázvezeték megépítése ellenében, amely sokáig támogatta a megépítését. A háború kezdetekor a projektet „jegelték”.

Címlapkép: Wikimedia Commons