Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetnek a gödiek a Samsung-gyár különleges gazdasági övezetté nyilvánításának harmadik évfordulóján

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Biztonságot a gödieknek, korlátokat az akkugyáraknak!” – címen tartanak tüntetést a Göd-ÉRT egyesület április 16-án, vasárnap a Samsung-gyár különleges gazdasági övezetté nyilvánításának harmadik évfordulóján. Az esemény leírásában megjegyzik azt is, öt éve magasodik „fenyegetően gyönyörű kertvárosunk fölé a mára már 2,5 km hosszan dübörgő Samsung-gyár”.

A Samsung-gyárral kapcsolatos, közelmúltban napvilágra került környezetvédelmi aggályokkal kapcsolatban megjegyzik:

„Több ezer ember él a gyár néhány kilométeres környezetében, ám a többségnek fogalma sincs, mit kell tenni, hová kell menekülni egy ipari katasztrófa, vagy bármely havaria esemény előfordulásakor.”

Kiemelik, áprilisban már három éve lesz, hogy a gödi különleges gazdasági övezet (KGÖ) kijelölésével a várost megfosztották a 420 hektáros iparterület adóbevételeitől, „ezzel a védekezésre fordítható forrásoktól is”.

„Göd lakóinak nem maradt más, mint tűrni a zajt, a város infrastruktúrájának amortizálódását, a lakóövezetekben veszélyes anyagokkal száguldozó tehergépjárművek sokaságát, vagyis együtt élni az állandó fenyegetettséggel.”

Ezért úgy látják, hogy az évforduló alkalmából itt az ideje, hogy tiltakozzanak a „kertvárosi életüket gyökeresen megváltoztató további iparosítás ellen„, és együtt követeljék a magyar törvények betartását az helyiek biztonsága érdekében.

A demonstráció eseménye itt elérhető.

Egy hónappal ezelőtt adta ki a Katasztrófavédelem a gödi Samsung-gyár újabb engedélyét, komoly lakossági tiltakozás ellenére. A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás részeként tartott közmeghallgatáson Gödön több száz helyi és környékbeli lakos jelent meg, és fejezte ki elégedetlenségét a gyár működése kapcsán. Amellett, hogy a gyár – számos lakos számára kifejezetten zavaró – zajterhelése az előző évekhez hasonlóan ezúttal is terítéken volt, sokan érdeklődtek a tavaly tavasszal napvilágot látott NMP-szennyezés (ez egy akkumulátorgyártásban is használatos oldószer) eredetéről, és arról, milyen kimenetele lenne, ha az akkumulátorgyár esetlegesen elszennyezné a gödi talajvizet. A kérdések jelentős részére azonban sem a Samsung, sem a katasztrófavédelem munkatársai nem tudtak érdemi és megnyugtató választ adni a helyszínen.