Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak hatan írták alá az ügyeleti szerződést Borsodban, a megfenyegetett orvosoknak pertársaságot javasol a MOK

Szegüljenek ellen, szerveződjenek pertársaságba azok a háziorvosok, akik fenyegető leveleket kaptak a járási tiszti főorvosoktól amiatt, hogy nem kötöttek önként szerződést az új ügyeleti rendszerről az Országos Mentőszolgálattal – javasolta Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. A Népszava beszámolója szerint a szakmai érdekképviselet szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján felhívták a figyelmet arra, hogy a magyarok jelenlegi egészségi állapotának ismeretében „minden olyan agresszív lépés, amely a háziorvosokat elbizonytalanítja, vagy arra sarkallja, hogy inkább nyugdíjba menjenek, már az alapellátást veszélyezteti”.

A lap beszámolt arról is, hogy a héten több milliós bírsággal, működési engedélyük visszavonásával fenyegető levelet kaptak Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az aláírását megtagadó háziorvosok, és kamarai információ szerint ugyanilyen fenyegetések érkeztek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

Az utóbbiban a mindössze hatan írták alá az új ügyeleti szerződést.

Az index.hu kérdésére az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hozzátette azt is, hogy további 50 szerződéskötés van még folyamatban. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 311 háziorvos praktizál, így az aláírók mindössze a két százalékukat teszik ki.

Kincses Gyula szerdán beszélt arról is, hogy a MOK minden segítséget, beleértve a jogi támogatást is, megad a pertársaságok szervezéséhez – de figyelmeztették az orvosokat arra, hogy ehhez egyéni döntésre van szükség. A kamara elnöke szerint bebizonyosodott, hogy nem a MOK, hanem a hatalom fenyegeti az orvosokat. a sajtótájékoztatón elmondták azt is, hogy

szerda délig 22 533-an erősítették meg kamarai tagságukat.

„Jelenleg körülbelül 33 ezer aktív orvos van, ma Magyarországon, így az orvosok közel kétharmada gondolja úgy hogy kamarai tag akar maradni”

– fűzte hozzá Kincses Gyula. Az orvosoknak még 8 nap áll rendelkezésükre, hogy saját kezű aláírással ellátott dokumentumon vagy e-papíron megerősítsék a kamarai tagságukat, de aki ezt nem teszi meg, azt a törvényi előírások szerint törlik a jelenlegi névsorból.

A Belügyminisztérium a Mandinernek reagált a Kamara sajtótájékoztatójára. Az Egészségügyi Államtitkárságot is felügyelő Pintér Sándor minisztériuma úgy fogalmazott, „nem cél a háziorvosok büntetése”. Szerintük azonban „a Magyar Orvosi Kamara befolyása és fenyegetése miatt vannak háziorvosok, akik még most is szeretnének kimaradni az ügyeleti rendszerből és ez a betegellátást veszélyezteti”. Elmondták azt is, hogy a törvényben foglaltak szerint az önkéntesen ügyeletet nem vállaló háziorvos legfeljebb havi két alkalommal ügyeleti ellátásra kötelezhető.

Akik ennek nem tesznek eleget, azok akár 5 millió forintos büntetésre számíthatnak.

A MOK szerdai fórumán Kincses Gyula is emlékeztetett arra, hogy ők sosem mondták, hogy a háziorvosok ne vegyenek részt az ügyeletben, és most is csak azt javasolják, hogy ügyeljenek, de ne írják alá a szerződést. Hozzátette:

„az alapellátás az egyik legfontosabb szegmense az ellátórendszernek. Rengeteg nemzetközi tanulmány igazolja, hogy az alapellátás minősége, hozzáférése, meghatározó a lakosság egészségi állapotában. Ugyanakkor tudjuk, hogy milyen a magyar háziorvosi karnak a korstruktúrája. Így minden olyan agresszív lépés, ami a háziorvosokat elbizonytalanítja közelebb hozza azt a döntését, hogy feladja a praxisát, és nyugdíjba menjen, az komoly károkat tud okozni. Ezért rendkívül feleslegesnek és veszélyesnek tartjuk ezt a fenyegetést.”

Amint arról beszámoltunk, február végén mindössze két nap alatt nyomta végig a kormány az Magyar Orvosi Kamara szétverésére szánt törvényt – nem sokkal azután, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón tűrhetetlennek nevezte, hogy az Orvosi Kamara etikai eljárással fenyegeti azokat, akik részt vennének a kormány átszervezésében, amelyben összevonnák az alapellátást és az ügyeleti ellátást.

A Belügyminiszter által kezdeményezett, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a folyamatban lévő etikai eljárásokat az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytatja le.

Az orvosi kamara alelnöke egy hete beszélt arról, hogy szerintük „nagyon nem hangzik jól”, hogy Pintér Sándor felügyeli mostantól az etikai eljárásokat.

A MOK koncepciós eljárásnak nevezte a folyamatot: először Gulyás Gergely felolvasta az ítéletet, amit az Index megismételt, majd (a kamara cáfolatának ellenére) Semjén Zsolt kiadta az ítéletet.

„Egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, ami ezt továbbadta, a közmédia a Kormányinfón ezt tényként beállítva kérdezte meg, amire Gulyás miniszter ugyanazokat a mondatokat mondta el, amik a ma megjelent javaslatban olvashattunk”

-mondta el Álmos Péter Zoltán alelnök, hozzátéve, számítottak ilyesmire. Amikor úgy döntöttek, nyomásgyakorlásba kezdenek, akkor nem az orvosoknak, hanem a szakdolgozóknak kértek pénzt.

„De kértünk valami mást is, az orvosszakma függetlenségét”

– mondta el az alelnök, hozzátette, hogy nem érte váratlanul őket, hogy erre válaszul a kamara eltörlésére tesznek próbálkozást.

Címlapkép: MTI/Vajda János