Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megsemmisítette a pilismaróti sóderbánya környezetvédelmi engedélyét a kormány

Megsemmisítette a Pilismarótra tervezett sóderbánya környezetvédelmi engedélyét az Energiaügyi Minisztérium – közölte Facebook-oldalán a helyi civilekből álló Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület. Részleteket egyelőre nem közöltek, annyit írtak, hogy a további lépésekről a későbbiekben adnak tájékoztatást, valamint megköszönték az ügyben közreműködő környezet- és jogvédő szervezetek munkáját.

Mint arról több alkalommal beszámoltunk, a Komárom-Esztergom megyei faluba tervezett kavicsbányával szemben évek óta erős ellenállást fejtenek ki helyi civilek. A bánya felépítése ellen küzdő Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület elemzése szerint a bánya működése az egyre gyakoribb aszályos időben könnyen vízhiányhoz vezethet a környékbeli településeken, továbbá a talajvíz elszennyezése által veszélyezteti az ivóvízkészlet minőségét is.

Miután a váci GM-PRO Kft. beruházásáról 2020-ban utólag értesült a lakosság, petíciót indított, és tüntetést is tartotta polgármester lemondott, a képviselő-testület pedig feloszlatta magát. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya korábban már visszavonta ugyan a tervezett kavicsbánya engedélyét, ám a beruházó, a GM-Pro Kft. közigazgatási per keretében megtámadta a döntést, és úgy nézett ki, végül mégis zöld utat kapott az építkezés.

A környezetvédelmi engedély mostani, immáron minisztériumi szintű visszavonásának közvetlen előzménye, hogy a múlt héten a Helyi Választási Bizottság két igen és egy nem szavazattal átengedte a bányanyitással kapcsolatos helyi népszavazási kezdeményezést.

A helyiek már tavaly decemberben népszavazást követeltek, miután közmeghallgatást és falugyűlést tartottak a kavicsbánya kapcsán.

A pilismaróti bánya ügyében írt cikkeink ide kattintva olvashatók.

(via HVG)

Címlapkép: A Duna Pilismarótnál Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce