Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Helyi népszavazással akadályozhatják meg a pilismarótiak a kavicsbányát, zöld utat kapott a kezdeményezés

Ez a cikk több mint 1 éves.

Csütörtök este ült össze a Helyi Választási Bizottság Pilismaróton, hogy döntsön egy helyi önkormányzati képviselők által benyújtott helyi népszavazási kezdeményezésről. A bizottság határozata szerint két igen és egy nem szavazattal hitelesítették, vagyis átengedték a bányanyitással kapcsolatos kezdeményezést. A döntést 15 napig, azaz március 17-ig lehet felülvizsgáltatni. Ha ez idő alatt senki sem támadja meg eredményesen, kiírható a népszavazás, előzetes aláírásgyűjtésre nincs szükség, ugyanis – mint az a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kisokosában is olvasható -, ha önkormányzati képviselők a kezdeményezők, „nem kell támogató aláírásokat gyűjteni, hanem a döntés megszületése után ki kell írni a népszavazást.”

Mint arról Urbán Ágnes, a népszavazást kezdeményező három helyi önkormányzati képviselő egyike Facebook-oldalán ír, első körben 2023. január 23-án határozati javaslattal fordultak a polgármesterhez, hogy a bányaügy megnyugtató rendezése miatt maga az önkormányzat indítsa meg a népszavazást, mivel a faluban nem csitulnak az indulatok, ráadásul „a polgármesteri választási ígéretben és a közmeghallgatáson is elhangzott, hogy figyelembe veszi a lakosok akaratát. Ez hogyan is valósulhatna meg a legjobban, mint a népszavazás elindításával?” – fogalmaz az önkormányzati képviselő. Mivel a testületi ülésen a polgármester és a jegyző elutasította a javaslatukat, végül Urbán és két képviselőtársa maga nyújtotta be a kezdeményezést a Helyi Választási Irodának.

„Döntse el a falu lakossága ezt a nagy horderejű kérdést! A többség akarata meghatározza a munkánk további irányát”

– írja.

A helyiek már decemberben népszavazást követeltek, miután közmeghallgatást és falugyűlést tartottak a Komárom-Esztergom megyei faluba tervezett, erős ellenállásba ütköző kavicsbánya kapcsán.

Mint emlékezetes, az előző képviselő-testület éppen a bányaügy eltitkolása miatt kitört népharag következtében oszlatta fel magát, a helyieknek így kiváltképp fontos volna, hogy az önkormányzat átláthatóan kommunikáljon a bányáról, és amennyiben a lakosság nem akarja azt, tegyen meg mindent ellene.

A decemberi közmeghallgatáson a GM-Pro tulajdonosa, Molnár Péter is felszólalt, aki elmondta, nem érti, miért most kerül szóba a téma, hisz a cég  még 2017-ben kért kutatási engedélyt a területen, 2019-ben pedig a helyi újságban is vázolták a terveket, az előző testület pedig semmilyen akadályt nem állított a projekttel szemben.

Hunyadi Balázs polgármester pedig emlékeztette a felháborodott lakosokat, hogy az előző önkormányzat által a bányavállalkozóval megkötött szerződés alapján fennáll egy jogi kötelezettségvállalás a cég felé, illetve, hogy a bányatársaság rendelkezik minden szükséges engedéllyel. A bányanyitáshoz azonban módosítani kell a településrendezési tervet és a Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ). Ugyanakkor a népszavazás épp ezt lenne képes ellehetetleníteni.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Pilismarót község közigazgatási területén külfejtéses bányászati tevékenységet végezzenek, és ennek érdekében Pilismarót Község Önkormányzat Képviselő-testülete a bányászati tevékenységgel igénybe venni tervezett területet a településrendezési tervben nyersanyag-kitermelés (bánya) vagy nyersanyag-feldolgozás céljára szolgáló különleges beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt övezetbe sorolja?”

A felszólaló lakosok közül sokan az ingatlanjukat féltik, többeket érdekelt, ki fizeti meg az esetlegesen keletkező károkat és az értékcsökkenést. Mások a már amúgyis túlterhelt, rossz állapotban lévő közutat féltik, többen pedig a csökkenő talajvíz miatt fejezték ki aggodalmukat, amit a mostani nyáron bánya nélkül is nehezen lehetett kezelni a térségben.

Címlapkép: A Duna Pilismarótnál Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce