Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondtak a miniszterek az egyetemi alapítványok kuratóriumaiból – kormányinfó percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 1 éves.

Három napon át ülésezett a kormány Sopronban, a sopronbánfalvi karmelita kolostorban (ahol egy Sztálint ábrázoló freskó is szórakoztatja a látogatókat). A kihelyezett kormányülésnek nem voltak – és a kormány eddigi tájékoztatása alapján nem is lesznek – sajtónyilvános eseményei a csütörtöki kormányinfón kívül, amin Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra három hét után álltak ismét az újságírók elé.

A maratoni kormányülésen az eddigi információk szerint elsősorban gazdasági kérdésekről kérdésekről esett szó.

Az előzetes tájékoztatás szerint ezen belül is

  • a „brüsszeli szankciók” gazdasági hatásairól,
  • Magyarország energiastratégiájáról,
  • a vidékfejlesztési stratégiáról,
  • és a magyar tudomány perspektíváiról.

Utóbbi az alapítványi egyetemektől megvont uniós támogatásokra is utal, és nem nehéz belelátni a témákba az orosz energiahordozókra kivetett szankciók hatásainak a kezelését sem.

Ez abból a szempontból is érdekes, hogy a kormányinfóval párhuzamosan Orbán Viktor miniszterelnök már Brüsszelben tárgyalt az Európai Unió kormányfőinek csúcstalálkozóján, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter pedig Üzbegisztánba repült a győri reptérről.

A kormányülésen vélhetően szó esett az inflációs helyzetről, kivált a rekordokat döntögető élelmiszerár-drágulásról. Nagy István agrárminiszter mindenesetre bizakodó: a Napinak adott interjújában többek között már az ársapkák kivezetésének lehetőségéről beszélt. De a szórványos Facebook-videókból és bejegyzésekből az is kiderült, hogy a törökországi földrengés és a szomszédban zajló háború is szóba került.

A kormányinfót élőben közvetíti a Magyar Televízió egyes csatornája. Az interneten az alább beágyazott videón lehet követni, lejjebb görgetve pedig szöveges élő közvetítésünk olvasható.

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra levonult a színről.

Vélhetően a kormányinfók eddigi legsúlyosabb tréfáját sütötte el Gulyás, mikor bejelentette hogy a kormányülés végén lemondott fél tucat miniszter

– majd miután meggyőződött róla hogy a jelenlévő újságírók kihordták lábon a szívrohamot, hozzátette hogy az egyetemek kuratóriumaiból.

Megismerhettük emellett a kormány álláspontját az akkumulátorgyárakról, és azt is megtudtuk, hogy könnyíteni fognak a szélkerekek telepítésének szabályain.

A fenti és sok más témában az alábbi percről percre tudósításban lehet bővebben olvasni.

Mi pedig köszönjük a figyelmet!


Gulyás szerint

semmi probléma azzal, hogy a helyiek megkérdezése nélkül nyilvánították nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá a debreceni akkumulátorgyárat, sőt eddig egy projektél sem volt ebből probléma.

A képviselői és miniszteri fizetésemelésekel kapcsolatban a miniszter elmondta, az új fizetési szisztéma jól működik. Gulyás hozzátette, „ha a baloldal nem akadályozza meg”, a pedagógusok bére idén 20%-al emelkedhet.

Gulyás szerint Varga Judit minden kamarai elnökkel konzultált minisztériumában, kivéve Schadl Györggyel. A miniszter hozzátette, először a végrehajtói kamarában kellene belső vizsgálatot folytatni az ügyben, ám amíg tart a büntetőeljárás és nincs jogerős ítélet, addig ez nem történik meg.

„Politikai felelősséget nem nyomozóhatósággal szoktak keresni”

-jelentette ki.

„Csomó állami ösztöndíj is van”– válaszolta Gulyás Telex kérdésére, mely szerint az alapítványi egyetemek kuratóriumi tagjai nagyobb fizetést kapnak, mint amennyi ösztöndíjat a hallgatókra fordítanak.  A miniszter szerint sok más helyről is lehet ösztöndíjat szerezni.

A magas áfa kockázata, hogy nem fizetik be. Gulyás szerint a kormány nagyot lépett előre az áfacsalások megakadályozásában, arra kérdésre, hogy a szegényeket jobban terhelik-e az adók, a miniszter csak annyit válaszolt: „A gazdagok többet fogyasztanak ezért őket jobban terheli az áfa”.

 

Gulyás elmondta, hogy vannak tervek arra az esetre, ha kiszállnának a nyugati cégek a Paks2 projektből.

Azt is kifejtette, hogy nem lát szándékot strukturális változtatásokra a meddőségi központok szabályozását illetően.

A miniszter elmondta, hogy a kormányinfón hallott először a KSH-tól kiszivárgott adatokról.

Egy hete szivárogtak ki gazdasági kimutatások a Központi Statisztikai Hivataltól, melyek ismeretében privát cégek tisztességtelen versenyelőnyre tehetnek szert.

Gulyás arra emlékeztetett, hogy uniós szabályok is biztosítják a KSH integritását, ennek ellenére akár személyes szinten is történhetnek szivárgások.

A főváros körüli közlekedési fejlesztések elkaszálásával kapcsolatban kifejtette, nehéz dolga volt Lázár miniszternek. Noha támogatják a reptér vasúti és közúti közlekedésének fejlesztését, erre idén nem lesz pénz.

Arról, hogy honnan érkezik a debreceni akkumulátorgyár működtetéséhez szükséges több ezer dolgozó, Gulyás elmondta, a kormány célja, hogy a munkanélküliséget csökkentse, így elsősorban a nagyjából 200 ezer munkanélküli dolgozókorúnak igyekeznek állást teremteni.

Hozzátette, ez egy több ütemű fejlesztés, ami a fejlődő Debrecenben történik, ahol mire a projekt készen lesz, addigra a munkaerő hiány sem elképzelhetetlen.

Arról, hogy Gödön miért alakult úgy, hogy rengeteg vendégmunkás érkezett a városba elmondta, az ország fejlődése egy keletről-nyugatra elvándorlás, így ha Debrecenbe költöznek az állások miatt, az egy pozitívum.

 

A Hvg a Schadl-botrányról is kérdezte a minisztert, ám Gulyás szerint semmilyen adat nem bizonyítja, hogy az igazságügyi minisztériumban tudtak volna a végrehajtó korrupciós ügyeiről.

Büntetőjogi felelősség nincs megállapítva, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet” – hangsúlyozta. Gulyás azonban nem látja, hogy amennyiben Schadl bűnössége beigazolódik, annak bármilyen következménnyel kellene járnia Varga Judit miniszteri tisztségére.

Akkumulátorgyárak ügyében a miniszter elmondta, nem tervezik a debreceni gyár területét különleges gazdasági övezetté nyilvánítani. Ennek oka, hogy a települések mérete különböző, Iváncsa és Göd esetében a gyár egész térséget érinti. Debrecenben nincs olyan probléma, ami ebben a két esetben felmerült.

Jelenleg nincsenek többségben a magyar beszállítók az akkumulátorgyárak esetében – mondta el kérdésre, hozzátéve, akkor lesznek nagyobb mértékben ilyen szereplők, ha technológiai fejlődést tudunk produkálni.

A debreceni beruházáshoz hasonló gyárak nagy mértékben segítik a közepesjövedelmű-csapdából való kitörést, mivel Gulyás szerint a technológia „lelke” lesz az elektromosautó-gyártás. A magyar gazdaság önmagában reagál egy ilyen vállalkozásra, mire Debrecenben beindul a termelés a miniszter szerint addigra már sokkal több lesz a lehetséges magyar alvállalkozó.

Szijjártó szerint külföldi érdekeket szolgálnak azok, akik tiltakoznak az akkumulátor gyár ellen – ezzel kapcsolatban Gulyás elmondta, komoly verseny folyik az ilyen beruházásokért, ezért az biztos, hogy ez megfelel a külföldi érdekeknek.

„Ez nem azt jelenti, hogy aki tiltakozik az bárkinek az ügynöke lenne.”

A Gödön tapasztalt környezetvédelmi problémákkal kapcsolatban elmondta, ha bármilyen szabálytalanság van, akkor tevékenységet is meg lehet tiltani a büntetés mellett.

Gulyás szerint az ésszerű felvetésekre amiket az emberek megfogalmaznak a kormánynak választ kell adni.

„Az emberek ha megismerik ezeket a válaszokat, akkor az emberek meggyőzhetőek, minden ilyen vitának, előzetes egyeztetésnek, nézetkülönbségnek a rendezése akkor lehetséges, ha a tényeket tiszteletben tartjuk. A kormány azon van, hogy a kérdésekre megnyugtató válaszokat adjon.”

Az új orvosi ügyeleti rendszerrel Hajdú-Bihar megyében szerzett tapasztalatok alapján erre fognak áttérni az egész országban.

Arra a felvetésre, hogy az elmúlt hetekben legalább 110 magas rangú honvédtisztet menesztettek, Gulyás elmondta, az elmúlt évtizedekben konszenzus volt, hogy túl magas a tisztiállomány létszáma.

Kifejtette azt is, hogy a fizikai kiképzéstől kezdve a fegyverek minőségéig rengeteg dolog határozza meg egy hadsereg ütőképességét, de a haderőfejlesztésben azt is vizsgálni kell, milyen területen mekkora személyzeti állományra van szükség.

Völner-Schadl üggyel kapcsolatban és a kiszivárgott hangfelvételekről a elmondta, a végrehajtói kamara az, ami ezt kivizsgálhatja ezt. Az Igazságügyi Minisztériumnak csak a kamara felett van felügyeleti joga.  Gulyás hozzátette,

„Ő is olvassa a cikkeket, azok alapján felmerül a befolyásolás valószínűsége.”

Gulyás szerint politikusok támogatása egyes végrehajtó jelöltek esetében nem merült fel, az, hogy politikusok neve elhangzott még nem jelent szerinte semmit. Varga Judit szerepéről elmondta, egyáltalán nem rendült meg a kormány bizalma felé, az erősebb mint valaha.

Orbán már készül találkozni Zelenszkijjel Brüsszelben. Gulyás szerint ugyanis az ukrán elnök hajlandó módosítani a magyarokat is érintő nemzetiségi törvényt az országban.

A miniszter Kirill Pátriárka KGB ügynök múltját firtató sajóhíreket nem kommentálta, bár hozzátette, a kormány korábban azért utasította el a Pátriárkát célzó szankciókat, mert egyházi személyeket nem akartak szankcionálni.

A miniszter azt is belengette, hogy lesz határideje az egyetemeket működtető alapítványok megválasztott kuratóriumi tagságának , ám ez 5-10 évig bármi lehet.

A Paks 2 projekttel kapcsolatban Gulyás nem árulta el, hogy az uniós szankciók hogyan fogják befolyásolni a beruházás megvalósítását, ám a miniszter nem látja ennek akadályát.

Dunaferr ügyben Gulyás elmondta, a kormány a következő hat hónapban átvállalja a dolgozói  béreket, ez 16 milliárd forintba kerül, bíznak abban, hogy ennyi idő alatt találnak új munkáltatót – hozzátette,

„ez a bizalom nem légből kapott, folynak tárgyalások lehetséges tulajdonsokkal.”

Gulyás elmondta, az ukrajnai magyarok nagy része Kárpátalján maradt. A besorozott férfiak hagyták el a régiót, a magyar állam pedig segíteni fog az ott élő magyaroknak. Gulyás hozzátette, nem csak az ukrajnai magyarokat, hanem a térségben élőket is támogatják.

A Mandiner kérdésére Gulyás elmondta, Magyarország kőolajellátása biztosított, az Oroszországot sújtó szankciók nem fogják befolyásolni, ami leginkább a MOL-nak köszönhető. Hozzátette, a kormány azt látja, hogy olyan országokkal is köthetnek megállapodást a kőolajról, amelyeket az EU eddig erősen kritizált, például Azerbajdzsánnal.

 

Nem tudnak eleget tenni a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének 20%-os béremelés követelésének – mondta el Gulyás Gergely, indoklása szerint már van egy elfogadott költségvetés, és látják, hogy Európa milyen nehéz helyzettel néz szembe.

Azt tudja mondani a dolgozóknak, hogy a kormány a lehető legnagyobb életszínvonal emelkedésre törekedett az elmúlt 10 évben, a közszférában is.

A szélerőművekkel kapcsolatos szabályozásról Gulyás elmondta, enyhítik a követelményeket.

Vagyis csökkenteni fogják a minimális védőtávolságot, amit szélerőművek és a települések között meghatároztak.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint gyakorlatilag lehetetlen szélerőműveket építeni Magyarországon, mert nem akad talpalatnyi föld, ami minden irányban elég messze lenne a legközelebbi településtől. A szabályozás miatt évek óta komoly kritikák érik a kormányt energetikai, környezetvédelmi szakemberektől.

A repülőtér visszavásárlásával kapcsolatban kifejtette, hogy jelenleg nincs rá forrása a kormánynak, mindazonáltal továbbra is szerepel a terveik között.

Az Index arról is kérdezte a miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a Debrecenben épülő akkoumulátorgyár ütközhet-e olyan társadalmi ellenállásba, ami miatt lefújják az akkumulátorgyár építését.

A társadalmi ellenállásnak oka van- jelentette ki Gulyás, majd kitért a beruházás kiemelt fontosságára a magyar gazdaság szempontjából .

„A legfontosabb, hogy az összes felvetésre világos, egyértelmű válasz legyen, és akkor nem lesz ellenállás. „

 

Akkumulátorgyárakkal kapcsolatban elmondta, nem igaz az hír, hogy 320 milliárddal támogatja a magyar kormány a Debrecenbe tervezett kínai gyárat.

„Ez az állítás így nem igaz, ez egy 3 ezer milliárd összértékű beruházás, ennek az adóbevétel vonzata már megéri Magyarországnak, a sok munkahelyről amit teremt nem is beszélve”

-mondta el Gulyás, hozzátéve, az általános elvárás, hogy a legszigorúbb környezeti szabályokat kell betartani. Németországban ugyanennek a cégnek ugyanilyen gyára működik, a miniszter szerint.

A 320 milliárdos összeg nem pontos, de nehéz meghatározni a pontos támogatási pénzösszeget, mivel a debreceni ipari parkban komoly fejlesztésekre van szükség – mondta el a miniszter, aki szerint ennek jelentős 100 milliárdos nagyságrendű költségei vannak, amit növel a gyár magasabb igénye.

Ezeket a magyar állam azért biztosítja, hogy azok a beruházások működni tudjanak, amik Debrecenbe nagy számban települtek.

Megvannak az országos és helyi népszavazás keretei, de azokat nem támogatják, mert sok az álhír a témában.

Ilyen például az, hogy ugyan van egy akkumulátorgyárnak vízigénye, de ennek Gulyás szerint a nagyrészét szennyvízzel el lehet látni.

Külön kérdésre elmondta, ha nem érkeznek meg a helyreállítási források, akkor a magyar kormány teremti elő az energetikai fejlesztési tervekhez szükséges forrásokat.

Az ATV kérdéseire Gulyás elmondta, a háromnapos kormányülésen a Magyar Orvosi Kamara követelései nem kerültek szóba. Mint ismerestes, a MOK többször kritizálta a kormány egészségügy átalakítását célzó jogszabály-tervezetetét, és számos alkalommal módosításokat kért a kormánytól.

A miniszter hozzátette, az orvos bérek tekintetében nem állnak vissza a teljesítmény rendszerre, „de van olyan teljesímény, például az ügyeleti díj, amit el kell ismerni. „

Gulyás Gergely nem erősítette meg, hogy az ukrán elnök részt vesz-e az uniós csúcson, ahol jelenleg Orbán Viktor is tartózkodik. Azt viszont elmondta, Magyarország tágomatása Ukrajna NATO csatlakozásában attól függ, hogy az ukránok teljesítik-e a hivatalos elvárásokat. A miniszter szerint azonban

„Ukrajna azonnali NATO-csatlakozássa világháborút jelentene”.

Az ország Európai Unióhoz csatlakozása kapcsán kijelentette, ha a nemzetiségi kérdésekben nem lesz előrelépés az országban, a magyar kormány nem fogja támogatni az EU-s csatlakozást.

Nagy István Napinak adott interjújára utalva, miszerint április 30-án kivezetnék az élelmiszerárstopot, Gulyás elmondta, hogy a határidő előtt néhány héttel fognak dönteni a fenntartásukról.

Hozzátette, hogy addig lehet őket fenntartani, míg nem veszélyeztetik az ellátásbiztonságot – vagyis megvillantotta a lehetőségét, hogy akár korábban kivezessék az egyes árstopokat.

Gulyás elutasította, hogy az árstopok élénkítették volna az információt, és elismételte a kormány véleményét, miszerint a társadalom jelentős részére nagy segítséget jelentenek az árstopot.

Gulyás Gergely az egyetemi kuratóiumi pozíciójukról lemondó miniszterekkel kapcsolatos kérdésre elmondta, nem vádolná gátlásosságal az Európai Bizottságot (EB), „de olyan, hogy fideszes politikus nem hangzott el az ügyben”. Elmondta, hogy amint megegyeznek a Bizottság, akkor benyújtják az összeférhetetlenségi törvényt.

„Fontosabb a diákok érdeke, hogy ne legyen fennakadás az Erasmus progamban. Ha megmondják, (a Bizottság – szerk.) hogy mit akarnak akkor tudunk lépni. Például polgármester ne legyen, az nem következik az eddig elhangzottakból, nem is lenne logikus, hogy a város egyetemén a város polgármestere ne legyen kuratórium tagja”

– mondta el a miniszter, hozzátéve, ha mégis van ilyen elvárás akkor meg fogják fontolni. A miniszter szerint a tárgyalás azért nehézkes, mert Bizottság igényeket és elvont nyilatkozatokat fogalmaz meg, ami alapján próbálnak meg lépni.

Navracsics a közelmúltban támogatta, hogy újraválaszthatóak legyenek a kuratóriumi tagok, ez a pozíció most élethosszig szól. Gulyás szerint jó ahogy volt ez a rendszer, de nyitottak a meghatározott idejű mandátumokra.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszul megtudtuk, hogy az ellenzéket Soros György pénzeli, a brüsszeli szankciók tönkreteszik az országot, és továbbra is elkötelezett a kormány az orosz atomtechnológia mellett.

Szó esett a kézilabdáról is.

Háborús EU csúccsal is foglalkoztak, ezzel kapcsolatban gulyás Gergely elmondta, az álláspontjuk a háború kezdetének egy éves évfordulójához közeledve változatlan.

Azt látják az elmúlt hónapok és a történelmi tapasztalatok alapján, hogy mindkét oldalon 10 ezrek halnak meg,  felfoghatatlan a pusztítás amit Ukrajna elszenvedni volt kénytelen.

„Életeket csak úgy lehet menteni, ha tűzszünet és béke van”

-mondta el, hozzátéve, az ENSZ főtitkár nyilatkozat tükrözte ezt az álláspontot. A konfliktus kiszélesedése a legnagyobb veszély ma a miniszter szerint és a világháború elkerülése a legnagyobb cél az oroszok által kezdeményezett háborús helyzetben. Tűzszünetet és béketárgyalást szorgalmaznak minden fórumon, segítséget nyújtanak Ukrajnának.

„Elítéljük az orosz agressziót, anyagilag támogatjuk Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújtottunk és menekülteket is befogadtunk korlátok nélkül.”

Energetikai szankciókat nem támogatnak, mert azzal nem orosz büntette az EU, hanem saját magunkat. Gulyás szerint, a kormányzati propagandának megfelelően, minden gazdasági kár döntően az energia árak növekedése miatt van.

Gulyás kiemelte, a magyar kormány kész arra, hogy ésszerű kompromisszumokat kössön az EU-val.

„Minden olyan javaslatot, amely az ország érdekeit nem sérti, támogatunk”

– hangsúlyozta a miniszter, utalva az uniós kritikára az alapítványi egyetemek működéséről. Mint ismert, az Európai Bizottság nem nézte jó szemmel, hogy az egyetem fölé helyezett alapítványokban fideszes politikusok vezető tisztséget kaptak. Ezután bejelentette, a kormányülésen arról is döntöttek, hogy

Varga Judit, Szíjjártó Péter, Navracsics Tibor,  Lantos Csaba, Lázár János, valamint Nagy István miniszterek lemondtak  a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumainak éléről.

 

Az iparfejlesztésről Gulyás elmondta, hogy az ipari parkok ellátását biztosító vízműveket, a zöldtechnológiák alkalmazását fejlesztenék elsősorban. Ennek része a hidrogénelőállítás és az energiahatékonyság fejlesztése.

Emellett a Dunai Finomítót többféle olaj feldolgozására állítják át, hogy függetlenedhessen az orosz olajimporttól.

Szintén az ellátásbiztonság fejlesztése jegyében növelik a hazai szénhidrogén-kitermelést. Szintén ennek jegyében felgyorsítják továbbá a lakossági és középületek energiahatékonyságának fejlesztését.

A közlekedés terén pedig az elektromobilitás és más alternatív, így a hidrogénalapú meghajtások támogatását jelölte meg prioritásként, aminek része a vasútvillamosítás, valamint az alternatív meghajtású nehézgépjárművek – buszok, teherautók – terjedésének elősegítése az évtized végéig.

Ez visszatükröződik a kormány iparpolitikájában is, melynek jegyében nagyban ösztönzik az elektromos autóipar térnyerését is.

Gulyás Gergely elmondta, a gazdasági kérdések tekintetében a kormány ” teljesíti az ígéreteit”, ami első sorban két dolgot jelent a miniszter szerint:

  • Folyósítják az inflációval megemelt 13. havi nyugdíjat. A kormány abban bízinak, hogy a 15%-os emelés még infláció fölött is lehet.
  • Gulyás a munkavállalók béremelésére is kitért, amely szerinte már most meghaladja az inflációt.

A kormány a másfél százalékos gazdasági növekedésben is reménykedik, amely szerintük nem csupán optimista becslés. Gulyás kiemelte, nagy hangsúlyt fektetnek az ország energiaellátásának fejlesztésére is . A kormány energiastratégiájában továbbra is jelentős szerepe lesz az atomenergiának, mellette fontos lesz a napenergia és a hálózatfejlesztés is.

Magyarország minden segítséget megad a Törökországnak – mondta el a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A háromnapos sopronbánfalvi kihelyezett kormányülés során áttekintették a legfontosabb ügyeket és a stratégiailag fontos kérdéseket, ezekről ma a szokásos két órás időkorlát nélkül adnak tájékoztatást.

Napirend előtt megtárgyalták, a Törökországban történt földrengést. A pillanatnyi helyzet a legfrissebb belügyminiszteri jelentés, hogy a török hatóságok és civilek hétfő hajnal óta 110 ezer fős személyzettel, katonai, kutató, rendőri és egészségügyi személyzettel végzik a mentési munkálatokat. 50 ország 5700 fős mentőalakulatai dolgozik, a magyar Hunor alakulat eddig 27 túlélőt mentett ki és többtucat holtestet talált.

A szerda esti órákban a budapesti önkéntes mentőszolgálat alakulata is a helyszínre érkezett, amivel 156 főre és 26 kutyára emelkedett a magyar küldöttség.

Magyar állampolgár érintettről nem tudnak, a térségben élő 16 emberrel felvették a kapcsolatot ők jól vannak – mondta el Gulyás, aki hozzátette, az érintetteknek részvétüket fejezik ki:

„Óráról órára emelkedik a halottak száma.”

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}