Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem támogatja a kormány az akkumulátorgyárról szóló népszavazásokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Akkumulátorgyárakkal kapcsolatban elmondta, nem igaz az hír, hogy 320 milliárddal támogatja a magyar kormány a Debrecenbe tervezett kínai gyárat.

„Ez az állítás így nem igaz, ez egy 3 ezer milliárd összértékű beruházás, ennek az adóbevétel vonzata már megéri Magyarországnak, a sok munkahelyről amit teremt nem is beszélve”

-mondta el Gulyás, hozzátéve, az általános elvárás, hogy a legszigorúbb környezeti szabályokat kell betartani. Németországban ugyanennek a cégnek ugyanilyen gyára működik, a miniszter szerint.

A 320 milliárdos összeg nem pontos, de nehéz meghatározni a pontos támogatási pénzösszeget, mivel a debreceni ipari parkban komoly fejlesztésekre van szükség – mondta el a miniszter, aki szerint ennek jelentős 100 milliárdos nagyságrendű költségei vannak, amit növel a gyár magasabb igénye.

Ezeket a magyar állam azért biztosítja, hogy azok a beruházások működni tudjanak, amik Debrecenbe nagy számban települtek.

Megvannak az országos és helyi népszavazás keretei, de azokat nem támogatják, mert sok az álhír a témában.

Ilyen például az, hogy ugyan van egy akkumulátorgyárnak vízigénye, de ennek Gulyás szerint a nagyrészét szennyvízzel el lehet látni.

Külön kérdésre elmondta, ha nem érkeznek meg a helyreállítási források, akkor a magyar kormány teremti elő az energetikai fejlesztési tervekhez szükséges forrásokat.

Címlapkép: Fotó: Bogatin Bence