Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ha megaláznak ne tűrj csendben, hanem állj fel és menj el” – újabb tanár döntött a rendszer elhagyása mellett

Ez a cikk több mint 1 éves.

23 évnyi tanítás után beadta „lemondását” Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára. Az őszi tanártüntetések egyik rendszere felszólalója távozását tegnap este a Facebook-oldalán jelentette be, posztjában úgy fogalmazott, az elmúlt időszak történéseinek egyenes következménye ez a döntés.

„A kollégáim kirúgása, a januárban belengetett teljesítményalapú bérezés, illetve a polgári engedetlenséget egészen a tanév végéig, augusztus elejéig »büntethetővé« tevő, éjjel kihirdetett rendelet volt az utolsó csepp. Ezek egyértelművé tették számomra, hogy az oktatásirányítás semmit nem hallott meg a tanárok egy éve (igazából sok éve) tartó küzdelméből, amelyet a saját és diákjaink méltóságáért, az oktatásban szükséges, az emberséget és az eredményességet célzó intézkedésekért folytatunk.”

– írta Berta, aki hozzáteszi, a „rendszeren belül” már semmit nem tud tenni ezért az ügyért, „kívülről” viszont talán még tud. A tanárnő, aki január 7-én a Tudásmenet záró demonstrációján még úgy mutatkozott be, hogy „még tanár”, most úgy fogalmaz, nem adja fel könnyen a számára fontos dolgokat, nem mond le könnyen a számára fontos emberekről, ügyekről.

„De eljött az a pont, amikor azzal szembesültem, mindent megtettem, amit rendszeren belül lehet. Az ügy közös, és ebbe bele kell férnie, hogy én úgy érezzem, a jelenlegi helyzetemben »elmentem a falig«, azaz iskolán belül a cselekvési lehetőségek határáig.”

Berta beáta beszédet mond a Tudásmenet megérkezése után Budapesten 2023. január 7-én.(Fotó: Alföldi Dániel István / Mérce)

Berta lemondásával kapcsolatban úgy fogalmaz, egyelőre nincs új munkahelye és B terve, mert amíg „benn” van, addig a tanítással foglalkozik, amit szeret „és szeretett csinálni”.

„De egy ideje ezt már lehetetlennek érzem: »leadni az anyagot« lehet, de tanítani, nevelni, példát mutatni a diákoknak ilyen körülmények között nem tudok, mert ehhez szükségem van az önbecsülésemre is.”

Várhatóan március közepéig tanít még, ezidő alatt szeretné lezárni és elrendezni a dolgait – elsősorban a diákjaival. A döntésével szerinte olyan példát tud mutatni, ami a legfontosabb:

ha valahol nem becsülnek meg, ha a véleményed nem számít, ha megaláznak, mert azt hiszik, megtehetik, akkor ne tűrj csendben, hanem állj fel, menj el onnan.

Berta Beáta iskolájából, a Karinthy Frigyes Gimnáziumból november 30-án bocsátottak el hat tanárt, miután 5 napon is részt vettek polgári engedetlenségi akcióban.

Amint arról beszámoltunk, december elején a kirúgásokban érintetté vált VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium matematika-történelem szakos tanára, Kosztra Gábor adta be a felmondását. Indoklása szerint ennek oka nem a méltatlanul alacsony bére, a munkaterhelés vagy a tanárok sztrájkjogának csorbítása, hanem az volt, hogy

„a Belügyminisztérium fenntartása alatt lévő iskolák felé támasztott pedagógiai módszerekkel kapcsolatos elvárásoknak nem tud és nem is kíván megfelelni”.

Szintén decemberben felmondott Gábor Judit, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium egyik tanára, aki december 1-je óta iskolájából egyedüliként vett részt a határozatlan idejű polgári engedetlenségben. És így tett akkor Szűcs Dorottya, az Eötvös Gimnázium biológia–kémia szakos tanára is. Ő akkor úgy fogalmazott, kezdő tanárként is nagyon alacsony volt a fizetése – nettó 163 ezer forint –, ez pedig alig emelkedett azóta. Február óta bíztak abban, hogy változik a helyzet, de a Pintér Sándorral tartott köznevelési konzultáció után úgy döntött, hogy felmond.

Január elején, Pintér Sándor teljesítményértékelő rendszerének nyilvánosságra kerülése után adta be a lemondását Simkó Edit, akinek neve korábban azzal várt ismertté, hogy iskolájában egyedül kezdett polgári engedetlenségbe tavaly februárban, októberben pedig már több százan tiltakoztak vele a tankerületnél.

Címlapkép: Berta Beáta a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára a kirúgott kollégák melletti tüntetésen az Észak-pesti Tankerületnél. Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce