Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bíróság kötelezte a kormányt, hogy tárgyaljon a szakképzési sztrájkról

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) december végén a szakképzésben dolgozók jogaira is felhívta a kormány figyelmét. Ezen dolgozók csatlakoznak a közoktatásban dolgozók munkabeszüntető akciójához január 31-én.

Miután a kormány nem reagált a szakszervezet szakképzést érintő követeléseire, a PDSZ – törvényben meghatározott módon – a miniszterelnökhöz fordult, aki viszont háromszori megkeresésre sem reagált.

Az érdekképviselet ezért bírósághoz fordult, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a szakképzési minimális szolgáltatásról, a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma pedig végzésben kötelezte a kormányt, hogy a PDSZ kérelmére ellenkérelmet nyújtson be.

„A bíróság azzal küldi meg a kérelmezettnek a kérelmező kérelmét, hogy arra legkésőbb 2023. január 25. napjának 9:00 órájáig terjesszen elő ellenkérelmet. Amennyiben a fenti határidőn belül a kérelmezett ellenkérelmet nem terjeszt elő, a bíróság a rendelkezésre álló iratok alapján hoz határozatot az ügyben”

– fogalmazott a Törvényszék a szakszervezet által lapunkhoz is eljuttatott végzésében.

Ahogyan arról mi is írtunk, a szakképzésben dolgozók sztrájkja a pedagógusszakma szolidaritása miatt is fontos, hiszen ők nem esnek közalkalmazotti jogviszony alá, viszont a kormány számukra sem biztosítja a bérek értékállóságát, illetve az intézmények szakmai működését. Ráadásul Pintér Sándor december végén közölte, hogy a szakképzésben már régóta jelenlévő teljesítménybérezést a többi iskolában dolgozókra is ki akarja terjeszteni.

Ez azonban a PDSZ szerint nem vezet megoldásra, hiszen a szakképzésben dolgozó tanárok azt tapasztalták a bevezetett pontrendszer kapcsán, hogy annak eredményei egyáltalán nem mozognak együtt a bérekkel, ráadásul ahány szakképzési centrum, annyiféle bérezés létezik ugyanazon munkakörökben. Ez pedig megosztottsághoz és óriási bérkülönbségekhez vezet az ágazaton belül.

A szakszervezet az országos figyelmeztető sztrájk napján szolidaritásra hívta valamennyi szakma képviselőjét, arra kérve őket, hogy valamilyen demonstrációval ők is álljanak ki a tanárok küzdelme mellet.

A PDSZ tavaly december 28-án aktualizált követelései a szakképzésben dolgozókkal kapcsolatosan:

  1. Legalább a közoktatásban követelt illetményemeléssel azonos mértékű béremelést a szakképzésben is!
  2. A szakképzésben dolgozók tanítási évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette első lépésként kerüljön bevezetésre a korábbi, közoktatási törvény szerinti, heti 22 óra kötelező óraszám! (Középtávon) szükséges a NAT felülvizsgálata, tananyagcsökkentés mellett a pedagógusok kötelező óraszámának heti 18 órára csökkentése).
  3. A szakképzésben dolgozók kapják vissza a közalkalmazotti jogviszonyból eredő – a közalkalmazotti törvény és annak végrehajtási rendeleteiben szabályozott – jogaikat és védelmet! (jubileumi jutalom, a negyven év jogosultsági idővel nyugdíjba vonuló nők jogviszony megszüntetésekor kötelező járandóságok, nem pedagógus- munkakörökben járó bérelemek, a közoktatásban foglalkoztatottakkal azonosan, garantált bérminimum minden legalább szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező munkatársnak, függetlenül attól, hogy legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakört lát el) A nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottakra terjednek ki a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 32. § (3) bekezdése, valamint 33/A. §-a!
  4. Önálló oktatási minisztériumot! Közös szakmai irányítás alá kerüljön az oktatás teljes rendszere az óvodától az egyetemig!
Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán