Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakképzésben dolgozók is sztrájkba lépnek január 31-én

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerdán levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, és Maruzsa Zoltán oktatásügyi államtitkárt a pedagógusok sztrájkköveteléseinek kibővüléséről, illetve a január 31-ére szervezett országos figyelmeztető sztrájkról. A szakszervezet december végén a szakképzésben dolgozók jogaira is felhívta a kormány figyelmét, akik csatlakoznak a közoktatásban dolgozók munkabeszüntető akciójához – olvasható a szakszervezet oldalán. A PDSZ követelései tehát a következők:

  1. Legalább a közoktatásban követelt illetményemeléssel azonos mértékű béremelést a szakképzésben is!
  2. A szakképzésben dolgozók tanítási évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette első lépésként kerüljön bevezetésre a korábbi, közoktatási törvény szerinti, heti 22 óra kötelező óraszám! (Középtávon) szükséges a NAT felülvizsgálata, tananyagcsökkentés mellett a pedagógusok kötelező óraszámának heti 18 órára csökkentése).
  3.  A szakképzésben dolgozók kapják vissza a közalkalmazotti jogviszonyból eredő – a közalkalmazotti törvény és annak végrehajtási rendeleteiben szabályozott – jogaikat és védelmet! (jubileumi jutalom, a negyven év jogosultsági idővel nyugdíjba vonuló nők jogviszony megszüntetésekor kötelező járandóságok, nem pedagógus- munkakörökben járó bérelemek, a közoktatásban foglalkoztatottakkal azonosan, garantált bérminimum minden legalább szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező munkatársnak, függetlenül attól, hogy legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakört lát el) A nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottakra terjednek ki a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 32. § (3)bekezdése, valamint 33/A. §-a!
  4. Önálló oktatási minisztériumot! Közös szakmai irányítás alá kerüljön az oktatás teljes rendszere az óvodától az egyetemig!

Decemberi levelükben a szakszervezet arra kérte a kormányt, hogy jelöljön ki egy képviselőt, akivel a sztrájkkövetelésekről legkésőbb 2023. január 13-ig az érdemi tárgyalások megkezdődhetnek.

Ennek a kormány oldal nem tett eleget, így a pedagógusok tovább bővítették követeléseiket, illetve bejelentették a szakképzésben dolgozók január 31-i országos figyelmeztető sztrájkját.

5.  A sztrájkjog helyreállításának érdekében követelik a 2022. évi V. törvény 14. és 15. §-ának hatályon kívül helyezését, valamint a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény módosítását. Mint írják, a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás nem azonos valamely közfeladat zavartalan ellátásával. A sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás célja nem lehet az, hogy a sztrájk ne okozzon semmiféle zavart a munkáltató működésében, gyakorlatilag észrevétlen legyen a külvilág számára, tekintettel arra, hogy ezáltal a sztrájknak éppen a nyomásgyakorló funkciója vész el.

6. Követelik a 4/2023. (I. 12.) Korm. rendelet visszavonását. A PDSZ szerint a kormány visszaélés szerűen alkalmazta a vészhelyzet alatti rendeleti kormányzást, ezzel pedig olyan jogszabályokat hozott, amely ellehetetlenítette a sztrájkjog érvényesülését.

A szakképzésben dolgozók sztrájkba lépése a pedagógusszakma szolidaritása miatt is fontos, hiszen ők nem esnek közalkalmazotti jogviszony alá, viszont a kormány számukra sem biztosítja a bérek értékállóságát, illetve az intézmények szakmai működését. Ráadásul Pintér Sándor december végén közölte, hogy a szakképzésben már régóta jelenlévő teljesítménybérezést a többi iskolában dolgozozókra is ki akarja terjeszteni. Ez azonban a PDSZ szerint nem vezet megoldásra, hiszen a szakképzésben dolgozó tanárok azt tapasztalták a bevezetett pontrendszer kapcsán, hogy annak eredményei egyáltalán nem korrelálnak a bérekkel, ráadásul ahány szakképzési centrum, annyiféle bér, ugyanazon munkakörökben. Ez pedig megosztottsághoz és óriási bérkülönbségekhez vezet egyazon munkakörben.

A kormány tehát valószínűleg a szakma megosztottságát szeretné elérni a teljesítménybérezés bevezetésével, ám a PDSZ leveléből most mégis úgy tűnik, hogy a szakképzésben és a közoktatásban dolgozók egyszerre sztrájkolnak január 31-én. A szakszervezet az országos figyelmezető sztrájk napján szolidaritásra hívta valamennyi szakma képviselőjét is, arra kérve őket, hogy valamilyen demonstrációval ők is álljanak ki a tanárok küzdelme mellet.