Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Élen járnak csökkent munkaképességűek előállításában is” – a Contisok c. filmről beszélgettünk

Ez a cikk több mint 1 éves.

December 11-ig, vagyis még szűk két hétig érhető el a Mérce felületén A Contisok c. dokumentumfilm, ami egy sikeres dolgozói harcot mutat be a Continental nemzetközi autóipari multival szemben. A konfliktus akkor robbant ki, amikor a vállalat hirtelen úgy döntött, bezárja egyik franciaországi telephelyét.

Több mint tíz évvel a 2009-es film eseményei után, idén októberben a film egyik szereplője, Roland Szpirko és a film rendezője, Jérome Palteau Magyarországra látogatott, hogy találkozhasson a 2021-es makói Continental-sztrájk szervezőivel és a dolgozókkal.

Ezt a találkozót a Continental igyekezett ellehetetleníteni azzal, hogy a makói filmvetítés estéjére rendkívüli munkavégzést rendelt el, így az eseményen csak kis számban tudtak részt venni munkások.

Sőt, a multinacionális céget olyannyira megijesztette a film és Roland Szpirko érkezésének híre, hogy a filmvetítés estéjén biztonsági őrök álltak a gyárkapunál, és rendőrautók cirkáltak a helyszínen.

Október 8-án a Francia Intézetben a Mérce és a Szikra mozgalom is bemutatta a filmet. A budapesti filmvetítés után panelbeszelgetést tartottunk a francia vendégekkel és a makói sztrájk két szakszervezeti szervezőjével, Radics Gáborral és Hajdú Rolanddal. A beszélgetésen szóba került az újonnan érkezett indonéz vendégmunkások helyzete, a makói filmvetítés nehézségei, a munkások kilátástalan jövője a válságban, és az ellenállás lehetőségei.

Ezt a beszélgetést adjuk most közre.

Címlapkép: Mérce