Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fáznak a 18 fokos öltözőben és zuhanyzóban a Volán-dolgozók, levélben kérik a céget, hogy legyen melegebb

Ez a cikk több mint 1 éves.

Levélben kéri a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet a Volánbuszt, hogy a cég műszaki telephelyein található öltöző- és zuhonyzóhelyiségeket az állami munkáltatóknál energiaspórolási céllal központilag meghatározott 18 foknál melegebbre fűtsék fel – jelent meg a szakszervezet Facebook-oldalán.

A szakszervezet elnöke, Dobi István levelében azt írja: több műszaki telephelyről bejelentést kapott a SZAKSZ arról, hogy az előírások alapján a 18 Celsius fokra fűtött öltözők és zuhanyzó helyiségek használata során a munkavállalók fáznak és a tisztálkodás során használt törölközők sem száradnak meg. Emellett az öltözőszekrényekben a törölközők bedohosodnak, és a szociális helyiségek használata során olyan mértékben nő meg a  páratartalom, ami szerintük elindíthatja a helyiségek penészesedését is.

A SZAKSZ Varsányi Péter, a Volán munkajogi vezetőjének azonnali beavatkozását kéri, hogy az öltözőhelyiségek és a mosdók, zuhanyzók fűtését a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről rendelkező törvény által meghatározott hőmérsékletre fűtsék fel, elkerülendő a fent említett, az egészségre is ártalmas állapotokat.

A Volánbusz Zrt.-t levélben kérdeztük meg, hogy a céghez is érkeztek-e a SZAKSZ által tolmácsoltakhoz hasonló bejelentések, illetve, hogy van-e mozgástere eltérni a Volánnak a „központilag” meghatározott 18 foktól legalább a zuhanyzók tekintetében.

A cég válasza szerint „legutóbb október 25-én került sor a Volánbusz és a társaságunknál működő szakszervezetek közötti negyedéves tájékoztató fórumra, ahol természetesen ez a téma is szóba került. (A fórumon a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet nem képviseltette magát, és az előzetes kérdezés lehetőségével sem élt.)

A Volánbusz Zrt. jogalkalmazóként a jogszabályok – így az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló, (353/2022. (IX. 19.) Korm. rendelet – maradéktalan betartására törekszik, és biztosítja azt a hőmérsékletet, amelyet a mindenkor hatályos jogszabályi előírások kötelezővé és/vagy lehetővé tesznek.”

Mint ismert, szeptember elején jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az állami intézményekben és az állami munkáltatóknál 18 fokban maximálják a hőmérsékletet a spórolás érdekében. Az ökölszabály azóta kivételt képeznek többek között:

  • az általános iskolák;
  • a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok;
  • az egészségügyi intézmények;
  • a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézmények;
  • a gyermekvédelmi intézmények;
  • a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények;
  • valamint egyes sportlétesítmények.

Az állami közlekedési vállalatok közül nemcsak a Volán, hanem MÁV dolgozói is beszámoltak korábban arról, hogy milyen nehezségeket akaz a munkanapokon a 18 fokos szabály. Vasutasok Szakszervezete (VSZ) saját honalpján írt arról, hogy a fűtés korlátozásának nagy elszenvedői a személypénztárosok, mivel nekik a ruházati utasítás nem ír elő téli ruházatot. A Vasutasok Szakszervezete kezdeményezte, hogy a munkáltató a pénztárosok számára engedélyezze – az arculathoz szigorúan – igazodó meleg civil ruházat viselését (pl: sötét pulóver). Javaslatukra Dr. Kormányos László, a MÁV szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettes a következőket válaszolta: „Személypénztárosaink egészségének védelme fontos” ezért engedélyeték a meleg ruházat használatát a pénztári helyiségekben.

VSZ arról is beszámolt, hogy az árammal való spórolás szellemében  Miskolcon a MÁV-START-nál, azt is elrendelték, hogy a működő hűtőszekrények számát radikálisan csökkenteni kell, a munkavállalóknak pedig „hűtést nem igénylő ételről, italról kell gondoskodniuk”. 

Arról, hogy mennyiben veszélyes az egészségre a 18 fokos szabály, és lenne-e vajon  hatékonyabb, és a diákok, dolgozók egészségére kisebb kockázatot jelentő megoldás, nemrég  kérdeztük  a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnökét, Csóti Csabát, aki megalapozatlannak és összecsapottnak tartja a válságkezelő döntéseket.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás