Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétes mederben készítik elő a környezetromboló kavicsbánya megnyitását a pilismaróti civilek szerint

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület (Dunakéke) bejegyzése szerint újraindultak a tárgyalások a Pilismarótra tervezett sóderbánya beruházói, valamint a település vezetése között, amiről a Dunakéke szerint maga a polgármester számolt be.

Az egyesület kifogásolja, hogy a polgármester kétes körülmények között, az érintettek, sőt, a teljes képviselő-testület bevonása nélkül folytatott tárgyalásokat a bányabefektetőkkel.

A GM-PRO Kft. és Hunyadi Balázs polgármester között lezajlott találkozón elvileg megállapodtak a felek a Településrendezési Szerződés módosításáról, emellett a bejegyzésből az is kiderül, hogy

„Számomra és a képviselők számára is a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele kiemelt feladat, ennek kapcsán az alapvető környezetpolitikai elvek felvázolása után az alábbi közös megállapodásra jutottunk:

  1. Az átláthatóság, a megfelelő tájékoztatás kiemelt jelentőséggel bír.
  2. Amennyiben a beruházás megvalósul, kizárólag folyami úton történhet meg a szállítás, településünk épületeit, lakókörnyezetünket nem veszélyeztetheti a megnövekedett teherautó forgalom.
  3. A kitermelés csak a legmodernebb technológiával történhet.
  4. Kizárólag az előre meghatározott időszakban, reggel 6 és 18 óra között, a hétvégi napok kivételével zajlana a bányászati tevékenység.
  5. Véderdők telepítése a negatív hatások minimalizálására.
  6. Kizárólag a lehetséges üzemi terület kerülne lezárásra, az eddig is látogatott térségek továbbra is a falu lakóinak és a turistáknak szolgálna kikapcsolódási lehetőségekkel.”

Ez egyrészt érdekes az előirányzott környezetvédelmi intézkedések miatt, azonban még érdekesebb, hogy a bejegyzés tanulsága szerint a polgármester és a beruházó egy minden jel szerint nemhivatalos találkozón helyezték megújított alapokra a település és a bánya közötti kapcsolatot.

A szervezet az információk és a megbeszélésen elhangzottak tisztázásának érdekében közérdekű adatigényléssel fordult a jegyzőhöz, a polgármesterhez pedig nyílt levelet címzett.

A levélben sérelmezik, hogy a tárgyalás az érintettek és a nyilvánosság kizárásával – hovatovább a képviselő-testületből mindössze négy tag részvételével – zajlott, emellett számos problémás kérdésre is felhívják a polgármester figyelmét.

  • Véleményük szerint a döntéshozóknak tájékozódniuk kell arról, mivel jár egy ilyen bánya működése.
  • Emlékeztettek, hogy Pilismarót turisztikai és tájképvédelmi terület.
  • Egyszersmind szerepel a Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékében, és ide tervezik az EuroVelo 6 kerékpárút egy szakaszát.
  • A Nagy-Öböl bejárata jelenleg nem alkalmas megrakott bárkák közlekedésére.
  • A környezeti hatástanulmány nem részletezi a bánya hatását a környék kútjaira, és hiányos a klímaelemzése, miszerint nem számol az emelkedő hőmérséklet miatti párolgással.
  • Vízügyi szakemberekkel kellene vizsgáltatni a bánya felszín alatti vizekre és az ivóvíz-bázisra gyakorolt hatását.
  • A tájképi érték, a kikapcsolódási helyszín, a szénmegkötés, az ingatlanok értékcsökkenése, az épületek rongálódása, a szántóföldek érték- és terméscsökkenése, a vízbázis esetleges szennyeződése tekintetében alapos költség-haszon elemzést kellene készíteni.
  • A GM-PRO Kft-től írásban be kellene szerezniük az ígéreteknek megfelelő, módosított terveket.

Az egyesület felhívja továbbá a településvezetés és a beruházó figyelmét, hogy úgyszintén ügyfeleknek minősülnek, ezért a településrendezési tervek változtatásába is beleszólási joggal bírnak – egyszersmind felszólítják a polgármestert, hogy a novemberben esedékes lakossági fórumot legalább két héttel előre hirdesse meg.

A pilismaróti kavicsbánya története már eddig is igen szövevényes volt: a járványidőszakban a lakossági tiltakozás miatt mondott le a polgármester, majd a teljes képviselő-testület, ami miatt ügyvivő testület vezette a települést amíg nem lehetett választásokat tartani. Szerveztek tüntetést is az elégedetlen helyiek, majd azt is sikerült elérni, hogy visszavonják a bánya engedélyét.

Ez azonban nem tántorította el a beruházókat a bányanyitástól Pilismaróton, ráadásul megsemmisítette a Győri Ítélőtábla a Komárom Esztergom Megyei Kormányhivatal határozatát, amelyben visszavonták a GM-Pro Kft. környezetvédelmi engedélyét, így az újfent érvényes.

A pilismaróti kavicsbánya körüli fejleményekről szóló cikkeink ezen a linken olvashatók.

Címlapkép: A Duna-part Pilismarótnál Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce