Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lakosok nem szeretnék, a bíróság zöld utat adott a pilismaróti kavicsbányának

Ez a cikk több mint 1 éves.

Megsemmisítette a Győri Ítélőtábla a Komárom Esztergom Megyei Kormányhivatal határozatát, amelyben visszavonták a GM-Pro Kft. környezetvédelmi engedélyét, így az érvényes – írja Facebook-oldalán a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület (DUNAKÉKE), hozzáteszik:

„Ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozó holnap már bányát nyithat a területen! Sok lépést kell még megtennie a bányászat elindításáig. Továbbra is fenntartjuk, hogy a bányanyitást megakadályozni legjobban a képviselő-estület és a polgármester tudja! Erről már többször is írtunk!”

A DUNAKÉKE kiemeli azt is, május 30-án hivatalosan is kértek időpontot a polgármestertől, hogy ki tudják fejteni álláspontjukat ebben az ügyben is. A megkeresésükre a mai napig nem érkezett válasz.

„Egyesületünk nem adja fel, minden hivatalos fórumot, minden követ megmozgat, hogy a Dunakanyarban ne lehessen külszínifejtésű sóderbányát nyitni!”

– fogalmaz posztjában a DUNAKÉKE, megjegyzik azt is, hogy tovább küzdenek és „számítanak mindenki támogatására ebben a harcban”.

Amint arról korábban beszámoltunk, az ügy tárgyalását eredetileg május végén tartották volna, de végül az Ombudsman perbelépése körüli kavarodás miatt június 30-ra halasztották. Az Alapvető Jogok Biztosa jelezte, hogy nem fog részt venni a tárgyaláson.

2020-ban derült ki, hogy a váci GM-Pro Kft. egy 1,2 millió négyzetméteres kavicsbánya megépítését tervezte Pilismaróton, ám erről a legtöbb helyi lakos az utolsó pillanatig egyáltalán nem is hallott.

A tervezett beruházás hatalmas felháborodást keltett: miután az egészről utólag értesült lakosság petíciót indított és tüntetést is tartott, a polgármester lemondott, a képviselő-testület pedig feloszlatta magát.

Múlt augusztusban aztán visszavonta a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya a tervezett kavicsbánya engedélyét – ezt a határozatot helyezte hatályon kívül most az ítélőtábla, miután a GM-Pro Kft. fellebbezéssel élt és közigazgatási per keretében megtámadta azt.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán