Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vasárnap több tízezren tüntettek Párizsban a keserves megélhetés és a kormányzati politika miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

A szervezők becslése szerint 140 ezren – más források állítása alapján 30 ezren – vettek részt azon a tiltakozó meneten, amelyet az egyre keservesebb megélhetés, a kormányzati szociális- és klímapolitika miatt tartott az ellenzéki francia radikális baloldal vasárnap Párizsban, írja a Libération újság, amely arról is beszámol, hogy a felvonuláson Jean-Luc Mélenchon, az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) vezetője bejelentette, hogy egy „új népfront” megalakulásán fáradoznak.

Jean-Luc Mélenchon a vasárnapi tüntetésen beszédet mond. (Fotó: Czékmán Bendegúz / Mérce)

„Olyan hetünk lesz, amilyet nem sűrűn láthatunk”, mondta el Mélenchon, akit a felvonuláson többek közt Annie Ernaux Nobel-díjas írónő kísért.

A baloldali pártvezető, aki a Nupes (Nouvelle Union populaire écologique et sociale, Új Szociális és Ökológiai Népi Unió) szövetség támogatásával indult a júniusi törvényhozási választáson, egyben kijelentette, hogy támogatja az október 18-ra tervezett országos sztrájkot.

„Ezzel a felvonulással kezdjük, s hatalmas sikerült fogunk aratni” – ígérte Mélenchon, aki az áprilisi elnökválasztáson a harmadik helyen végzett.

Jean-Luc Mélenchon és Bénédicte Taurine nemzetgyűlési képviselő a vasárnapi tüntetésen. (Fotó: Czékmán Bendegúz / Mérce)

Több francia szakszervezet időközben már nemzeti sztrájknappá nyilvánította a keddi napot, amelyen várhatóan a közúti közlekedésben dolgozók, a vasutasok és a közszféra munkásai csatlakoznak a közel három hete sztrájkoló olajfinomítókhoz és az üzemanyagraktári dolgozókhoz.

A sztrájkokat és a tüntetéseket a kormány nagy figyelemmel kíséri, amely a következő hónapokban a nyugdíjrendszer rendkívül ellentmondásos módosítását kívánja elfogadni. Emmanuel Macron, akit áprilisban újabb 5 évre elnökké választottak, ígéretet tett arra, hogy a nyugdíjkorhatárt 62 évről megnöveli, és a reformot még a tél vége előtt végrehajtja.

Franciaország hét finomítójából négy – mind a párizsi székhelyű TotalEnergies energiaipari csoporthoz tartozik – vasárnap is zárva maradt. A francia vállalat pénteken bejelentette, hogy bérmegállapodást kötött a finomítói személyzetét képviselő két legnagyobb szakszervezettel, ugyanakkor ezt a CGT nem fogadta el.

A legjelentősebb franciaországi szakszervezet továbbra is sztrájkőrséget tart fenn.

Elisabeth Borne miniszterelnök vasárnap este a TF1 televíziónak azt mondta, hogy ha a helyzet hétfőn is feszült marad, akkor a hatóságok megpróbálják a sztrájkoló dolgozókat visszakényszeríteni a munkahelyükre.

A Marche contre la vie chère et l’inaction climatique felvonulás résztvevői Párizsban. (Fotó: Czékmán Bendegúz / Mérce)

Miközben az Exxon és a Total olajcégek eurómilliárdos profitra tesznek szert az energiaválság alatt, a franciaországi dolgozóik azért szüntetik be a munkát, hogy az inflációt ellensúlyozó béremelést kapjanak.

A TotalEnergies vezetősége a kormány nyomására csütörtökön ült először tárgyalóasztalhoz a szakszervezetek képviselőivel a sztrájk szeptember 27-i kezdete óta. Pénteken reggel a cég egyes szakszervezetei – a CFDT és a CFE-CGC – bejelentették, hogy megállapodtak a 7 százalékos inflációkövető béremelésről, amely novembertől lép életbe, s mely kiegészül egy 3 és 6 ezer euró közötti rendkívüli bónusszal.

A CGT azonban – amely 10 százalékos fizetésemelést követelt, 7 százalékot az inflációra, 3 százalékot pedig a cég által az első félévben elkönyvelt 10,6 milliárd eurós nyereség igazságosabb elosztásaként – éjszaka felállt a tárgyalóasztaltól és nem írta alá a megállapodást.

Miután az amerikai Esso-ExxonMobil olajipari vállalatnál a korábban tüntető dolgozók újra munkába álltak, az ellátás valamelyest javult, de a kormány adatai szerint szombaton a benzinkutak 27 százalékánál még mindig hiány volt legalább egyik üzemanyagból. Párizsban a kutak 40 százalékánál voltak ellátási gondok.

(Libération, Le Figaro, AFP, Mérce, MTI, Portfolio)
Címlapkép: A Marche contre la vie chère et l’inaction climatique felvonulás résztvevői Párizsban. (Fotó: Czékmán Bendegúz / Mérce)