Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába a kormány fenyegetése, hat olajfinomítóban folytatják a sztrájkot a dolgozók Franciaországban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Második hetébe lépett az olajfinomítók és az üzemanyagraktárak dolgozóinak sztrájkja Franciaországban. A benzinkutaknál már hiány lépett fel üzemanyagból, óriási kocsisorok állnak a kutaknál.

A miniszterelnök, Elisabeth Borne azt ígérte, hogy ha a sztrájk folytatódik, a kormány „rekvirálni” fogja az olajfinomítók dolgozóit, és véget vet a „blokádnak”.

A  Jérôme-Gravenchon-i olajfinomítónál már be is váltotta a kormány a fenyegetését, és megkezdte a „rekvizíciót”.

Nem a miniszterelnök az egyetlen a kormányban, aki ehhez hasonló nyilatkozatokat tett. A kormány szóvivője, Olivier Veran úgy fogalmazott, hogy amennyiben nincs vége a „blokádnak”, a kormány „mindent meg fog tenni, hogy közbelépjen”, ami azt is jelenheti, hogy „elszállítják” a személyzetet. Bruno Le Maire pénzügyminiszter azt mondta, a sztrájktörés lehet „az egyetlen megoldás”.

Fabien Cros, a Total La Mède-i finomítójának szakszervezeti képviselője (CGT) meglepőnek tartja, hogy a kormány a sztrájk helyett a „blokád” kifejezést használja:

„Megszüntetni a finomítók blokkolását? De nem blokkoljuk a finomítókat, hanem sztrájkolunk. Nos, ha ők maguk akarnak idejönni és működésbe hozni a gépezetet… Nem értem ennek a követelésnek a jogi körvonalait, amely egyelőre úgy tűnik, inkább szól az Exxonnak, mint nekünk.”

Miközben az Exxon és a Total olajcégek eurómilliárdos profitra tesznek szert az energiaválság alatt, a dolgozóik azért szüntetik be a munkát, hogy az inflációt ellensúlyozó béremelést kapjanak.

A Total szakszervezetei 10 százalékos béremelést követelnek, amelyből 3 százalékot a cég első félévi 10 milliárd dolláros profitjából finanszíroznának. Az ExxonMobilnál 7 és fél százalékos béremelést és 6000 eurós bónuszt követelnek a szakszervezetek.

Az Exxon két szakszervezeti szövetséggel is megállapodott már, a CGT és az FO azonban a sztrájk folytatása mellett van. A meglévő szakszervezeti egyezmények nem teljesítik a dolgozók inflációkövető-béremelésről szóló követeléseit.

A miniszterelnök viszont a szakszervezeti megegyezésekre hivatkozva törné le a sztrájkot. Elisabeth Borne úgy fogalmazott:

„A társadalmi párbeszédnek haladnia kell a többség elérése után. Ezek nem édesgető szerződések. A vezetőség valódi engedményeket tett. Ezért megparancsoltam a rendőri prefektusoknak, hogy – ahogy azt a törvény lehetővé teszi – készítsenek elő egy olyan eljárást a személyzet rekvirálására, amely elengedhetetlen a finomítók működéséhez.”

Címlapkép: Wikimedia Commons