Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rengeteg tüntető kísérte el a figyelmeztetéseikért érkező eötvösös és madáchos tanárokat a tankerülethez

Ez a cikk több mint 1 éves.

A helyszíni felvételek alapján akár ezer fősre is tehető az a tömeg, amely a budapesti Eötvös József és Madách Imre Gimnáziumok polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusait elkísérte a Belső-Pesti Tankerület Damjanich utcai épülethéhez. Összesen 46 tanár vette át a dorgáló dokumentumokat.

Videós közvetítésünk  a helyszínről:

A tanárok kettesével váltották egymást a tankerület vezetésénél, hogy átvegyék a figyelmeztéseket, majd színpadon számoltak be az esemény történéseiről.

A tömeg hangos „Szabad ország, szabad oktatás!” és egyéb rigmusokkal támogatta a pedagógusokat.

A színpadon először Kriston Attila, az Eötvös pedagógusa arról beszélt, ritkán érezte igazán büszkének magát arra, hogy tanár, de most így érez.

Somlai Péter, a Madách tanára elmondta: a tankerület vezetője, Marosi Beatrix fogadta a pedagógusokat, ám nemcsak a tanárok kaptak levelet, hanem ők maguk is kézbesítettek iskolánként egyet-egyet személyesen Marosi Beatrixnak.

Lakatos István az eötvösös levél tartalmát olvasta fel: ebben szolidaritásukat fejezték ki a kölcseys tanárokat ért retorziók miatt. Mint írták, a polgári engedetlenség mellett  felelős, jogtudatos állampolgárként döntöttek, látva, hogy kollégáik megtorlás áldozatai lettek. Hangsúlyozta: a polgári engedetlenség nem irányul a diákok ellen, mert a tanárok azt szeretnék, hogy a tanítási gyakorlatban is a kritikai gondolkodásnak legyen elsőbbsége. 

Pedagógusok melletti szolidaritási tüntetés a belpesti tankerület előtt
Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce

Azért nyúltak a polgári engedetlenség eszközéhez, mert minden korábbi nyomásgyakorlási eszköz hatástalannak bizonyult.  Az évek óta fenyegető egzisztenciális problémák kényszerítették őket ebbe a helyzetbe. A rendkívüli felmentéssel fenyegető értesítések kapcsán azt kérdezték Marosi Beatrixtól: „Ön milyen jogon korlátozza a tanulók tanuláshoz való jogát akkor, amikor elbocsátja a hatalmas szakmai munkát végző tanárokat?” Szerintük a tankerületnek a tanárok kirúgása helyett arról kellene inkább gondoskodnia, hogy biztosítottak legyenek az oktatás feltételei. Azt követelték, hogy a tankerület a retorziókat azonnal vonja vissza, és ne üldözze el azokat a tanárokat, akik még a pályán maradtak.

Somlai Péter, madáchos tanár saját iskolájának leveléből idézett, amelyben megcáfoltak néhány, a tankerület által tett állítást.

Pedagógusok melletti szolidaritási tüntetés a belpesti tankerület előtt
Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce

Mint írták, nem igaz, hogy október 5-én nem vették fel a munkát, mindössze néhány órát nem tartottak meg. Valamint szerintük a tankerület tankötelezettségre való hivatkozása azért éves, mert az érintett diákok számosan idősebbek a Fidesz-kormány által 16 évesre leszállított tankötelezettségi korhatárnál. Hozzátette: azért nyúltak a polgári engedetlenség eszközéhez, mert azt a kiüresített sztrájkjog nem teszi lehetővé.

Végül arról beszélt: „Ez az első alkalom, hogy a szakmai vezető asszony munkáltatóként felvette a kapcsolatot velünk.”

Epres Attila színművész A tűz csiholója című Ady-verset szavalta el a tömegnek.

Pedagógusok melletti szolidaritási tüntetés a belpesti tankerület előtt
Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce

Szabó Anita, egy madáchos szülő szerint „ezek a tanárok a legjobbak közé tartozó iskolák tanárai”, de mint mondta, a legkisebb iskolák esetében is felfoghatatlan a szakmai közösségek szétverése, a tanárhiány fokozása a kirúgásokkal a gyerekek érdekeire hivatkozva. A biztonságos oktatás feltételeihez – a tanárok béremeléséhez – kapcsolódó követeléseket olvasott fel, többek között.

Tar Imre, egy 31 éve tanító eötvösös tanár azt mondta, ha a kormány azt gondolja, elég a tanárok bérét évek múlva emelni, akkor azt javasolja, hogy a következő 31 évben éljen meg ők ennyiből. Azt is hangsúlyozta, hogy a sztrájktörvényt kiüresítették. A tömeg „A sztrájk alapjog!” skandálással felelt mondandójára.

Egy eötvösös szülő egy kölcseys szülőtől olvasott fel levelet, aki a gyermkét eddig tanító Palya Tamás kirúgását fájlalta.

Madarász Éva színművész, madáchos öregdiák azt mondta: „Ahogy madáchos vagyok, úgy vagyok eötvösös, kölcseys vagy az ország legeldugottabb iskolájának diákja! „Mint mondta, félti a gyerekei jövőjét, és a tanárokért áll itt, hogy ők is büszkén csinálhassák azt, amihez a legjobb értenek, azaz taníthassanak.

Solymoss Miklós tanár az őszödi beszédet parafrazálva azt mondta, megvolt a lehetősége a kormánynak, hogy Európa legjobban működő oktatási rendszerét hozzák létre, de „nem csináltak semmit 12 évig„.

Pedagógusok melletti szolidaritási tüntetés a belpesti tankerület előtt
Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce

A tüntetést egy percnyi csend, majd közös Himnusz-éneklés zárta.

Nem ez volt az első ilyen típusú tüntetés a napokban: pénteken a Külső-Pesti Tankerület Üllői úti épületéhez kísérte el közel ezer demonstráló a figyelmeztető leveleikért együtt bevonuló 24 karinthys tanárt, míg hétfőn a Közép-Budai Tankerületnél volt szintén komoly demonstráció. Mint ismert, a Belső-Pesti az a tankerület, ahol a Kölcsey Gimnáziumból több tanárt kirúgtak, mert tiltakoztak. A tankerület vezetőjéről, Marosi Beatrixről kiderült, hogy plagizálhatta a diplomamunkáját.

Kiemelt kép: Pedagógusok melletti szolidaritási tüntetés a belpesti tankerület előtt Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce