Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ebbe már beleálltunk” – közel ezren kísérték el a megrovó levelükért a tankerülethez vonuló karinthys tanárokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai a Külső-Pesti Tankerületi Központ épületéhez vonultak, miután az iskola igazgatóját behívták, és 24, névre szóló levelet adtak át neki azoknak a pedagógusoknak címezve, akik október 5-én polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.

A pedagógusok megtagadták a levél átvételét arra hivatkozva, hogy munkáltatójuk hivatalosan nem az igazgató, hanem Rábel Krisztina tankerületi vezető, így csak tőle vehetik át a levelet.

Az iskola tanárait több száz támogató kísérte el. A tankerület egy ideig nem engedte be a pedagógusokat, az ajtót is bezárták.

A kint várakozó tömeg eközben az „Rábel Krisztina gyere ki!”, „Gyertek ki” és a „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!” skandálásokkal támogatták a lépcsőházba bejutó tanárokat.

A Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanára által kapott lezárt levelek miatt tüntet a Külső-Pesti Tankerületi Központ előtt a szülői kar és a pedagógusok
Fotó: Bogatin Bence / Mérce

A Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanára által kapott lezárt levelek miatt tüntet a Külső-Pesti Tankerületi Központ előtt a szülői kar és a pedagógusok
Fotó: Bogatin Bence / Mérce

Az egyik tanár a tankerület épülete előtt elmondta, hogy „ebbe már beleálltak”, innen már nem szabad meghátrálni.

A tanárokat végül két-három fős csoportokban fogadták a tankerületben, és átvették Rábel Krisztinától a polgári engedetlenség miatt megrovó leveleket. Az egyik tanár elmondta, az érkezésükre a függönyt is elhúzták az épületben. Elmondása szerint civil ruhás rendőr is volt a tankerületisekkel.

A levél tartalma szerinte szinte szóról szóra ugyanaz, mint amit más iskolákban tanítók kaptak, az állt benne, hogy a tiltakozó akciójukkal „korlátozták” a gyerekek tanuláshoz fűződő jogát.

A levelet átvevő egyik tanár arról is beszélt, hogy három kollágájuk, akik részt vettek a polgári engedetlenségben, nem tudtak eljönni, mert azt az információt kapták, ha a 0. és 1. órákat nem tartják meg, „annak következményei lesznek”. Az ő nevükben ügyvédek vették át a leveleket.

Elmondta azt is, hogy kb. 80-an vannak az iskolában, egész tárgyak tanítása megszűnik, ha 24-üket kirúgják.

„Tök régóta küzdünk azzal, hogy reggel nehéz a tükörbe nézni, és azon gondolkodunk, van-e értelme ezt csinálni, és most úgy érezzük, hogy van” – fogalmazott. Hangsúlyozta, ez nem csak az ő ügyük, hanem kiállás az összes magyarországi tanár mellett.

A pedagógusokkal éppen arra járó hulladékgazdálkodási dolgozók is szolidaritást vállaltak. Az iskola előtti tömeg válaszul a „Veletek vagyunk!” rigmussal köszöntötte a tegnapig sztrájkoló FKF-dolgozókat. Arról, hogy miért fontos ezeket a küzdelmeket összekötni, és támogatni egymást, itt írtunk.

A karinthys tanárokkal szolidaritást vállaló hulladékgazdálkodási dolgozók. Fotó: Bogatin Bence /  Mérce

A tanárok után a szülők is sorban álltak a tankerületi vezetőnél, hogy átadják neki azt a petíciót, amellyel kiállnak amellett, hogy ne érjék retorziók a tiltakozó pedagógusokat. Emellett az iskola tanáraira rázárt ajtót is kidíszítették különböző üzenetekkel.

Szerdán a Karinthy Gimnázium tanulói élőlánccal vették körbe az iskolát, a pedagógusok pedig leragasztották a szájukat az elnémításukra tett kísérletekre utalva. „Mit kíván a magyar pedagógus” címmel 12 pontot is megfogalmaztak, amiben szabad oktatást, párbeszédet és a bérek rendezését követelték.

Rábel Krisztina a 2019-es önkormányzati választáson fideszes színekben indult a XX. kerületben, egyéniben nem nyert, de kompenzációs listáról bejutott a képviselőtestületbe. Akkor mondott le, amikor tankerületi vezető lett.

A HVG korábban arról írt, a Karinthy tanáraihoz hasonló levelet kaptak még a szerdai akciókban részt vevő számos pedagógus:

  • 18 tanár a pestlőrinci Brassó Utcai Általános Iskolában,
  • 11 tanár a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban,
  • a budai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban pedig 38 pedagógus.

A lap forrásai szerint legalább 1000 olyan tanár fog hasonló levelet kézhez kapni, akik részt vettek a polgári engedetlenségben.

Kiemelt kép: A Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanára által kapott lezárt levelek miatt tüntet a Külső-Pesti Tankerületi Központ előtt tüntetnek a szülői kar és a pedagógusok Fotó: Bogatin Bence / Mérce