Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itt a megállapodás, újraindul a szemétszállítás

Ez a cikk több mint 1 éves.

Miután a csütörtök hajnali munkakezdés előtt Karácsony Gergely főpolgármester és több fővárosi tisztségviselő megjelent a sztrájkoló budapesti hulladékgazdálkodási közmű dolgozói előtt egy új ajánlattal, az őket képviselő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete (HVDSZ) egynapos gondolkodás után beleegyezett az új ajánlatba, és így péntek reggel már újra kigördülhetnek a szemétszállító autók.

Az FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója és a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. HVDSZ Szakszervezet a megállapodás fő pontjairól közös sajtóközleményükben így írtak:

  • A hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokatközvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200.000,-Ft/fő összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak.
  • A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120.000,-Ft/fő összegű karácsonyi jutalmat fizet 2022 decemberében.
  • A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik.
  • A Budapesti Közművek a hulladék begyűjtés és szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen 2022. október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.
  • A munkavállalók 2022. október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.
  • Az aláírt megállapodásban foglalt juttatásokra a Budapesti Közműveknél 2022 során képződött bérmegtakarítás, továbbá az e célra igénybe veendő folyószámla-hitel fog ideiglenesen fedezetet biztosítani. Az NHKV-vel fennálló finanszírozási vita lezárásával pedig megteremthetőek a juttatások fenntartható biztosításának feltételei is.

„A megállapodás kapcsán a Budapesti Közművek kiemelte, hogy nagyra értékeli a munkavállalói kollektíva és a kijelölt munkavállalói képviselők konstruktív hozzáállását, továbbá a HVDSZ 2000 szakszervezet koordináló szerepét a tárgyalások során, – mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elhúzódó vita esetén rendkívül súlyos következményekkel járó munkabeszüntetés mielőbb lezáruljon.

A HVDSZ 2000 megítélése szerint ugyanakkor a megállapodás létrejöttében komoly szerepet játszott a munkáltató Budapesti Közművek részéről tanúsított szociális érzékenység, és a munkavállalók kritikus helyzetének felismerése. Ennek részeként, a munkavállalói visszajelzéseket megerősítve értékelték, hogy a BKM vezérigazgatója vállalt egy napi hulladékbegyűjtési feladatellátást, – ezzel is elismerve a rendkívül megterhelő dolgozói teljesítményt.

A tárgyaló felek kölcsönösen vállalták, hogy mindent megtesznek a hulladékszállítás mielőbbi újraindítása érdekében. Egyúttal közösen kérik a Főváros lakosságának, és intézményeinek türelmét, amíg a három napos szolgáltatás-kimaradás következményeit teljeskörűen felszámolják. Bizonyos ütemezett feladatok – így a hétvégén esedékes terézvárosi lomtalanítás – későbbi időpontban fog megvalósulni, de a folyamatos szolgáltatás néhány napon belül várhatóan ismét helyreáll”

– fogalmazott a megállapodásról a közlemény.

Karácsony Gergely főpolgármester köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki a megállapodáson dolgozott, és külön is a ma hajnali megbeszélésen részt vett dolgozóknak. A főpolgármester azt is elárulta, hogy időközben kézbesítették a „kormányzati Kukaholdingnak” azt a számlát, amivel „megfizetheti az adósságát és visszaadhatja azt a pénzt, amit a budapestiek által befizetett szemétdíjból eltett.”

„A kormányzati megszorítások – ma ötször annyi adót vonnak el a fővárostól, mint a fideszes városvezetés idején –, a tíz-húszszorosára nőtt energiaköltségeink nagyban korlátozzák a mozgásterünket, de minden megmaradt lehetőségünkkel segíteni akarunk és segíteni fogunk.”

A hulladákgazdálkodási dolgozók kedd óta sztrájkoltak, mivel eszközeik műszaki állapota leromlott, és bérük igen alacsony. Az önkormányzat első ajánlatát nem fogadták el, így ma hajnalban Karácsony Gergely személyesen adott újabb ajánlatot, erre már rábólintottak a dolgozók.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az FKF keddi közleménye szerint a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a társasághoz. A Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalók felé, hogy

az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 milliárd forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenység finanszírozására.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (kukaholding) létrehozásával a kormány 2016-tól kezdve egy olyan, központi céget hozott létre, ami a helyi nonprofit hulladékos cégeket koordinálta (ahogy a nevéből is kiderül), emellett a lakosságtól befolyó szemétdíjakat kezelte, többek között ezekből fizette a helyi szolgáltatókat. Ez azonban a legtöbb esetben nem működött megfelelően, több település hulladékos cége, így a budapesti FKF is rendszeresen jelezte, hogy a kukaholding által elvárt feladatot nem tudja a rendelkezésére bocsátott összegekből megoldani.

A kormány magánosítási terveiről és a különböző politikai szereplők kukaholdinggal szembeni aggályairól itt írtunk hosszabban.

 

Címlapkép: FKF / Facebook