Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony szövetséget ajánlott a dolgozóknak, hogy közösen követeljék vissza a kukaholding tartozását

Ez a cikk több mint 1 éves.

Frissítés (16:35):

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán reagált a kukások ma reggeli spontán sztrájkjára:

„Elkezdődött… A megélhetési válság, a szociális krízis megérkezett Budapestre.”

A városvezető úgy fogalmazott, bekövetkezett amitől hónapok óta félnek, Európa legmagasabb inflációja, az „olcsó orosz gáz” kormányzati hazugsága, a rezsiköltségek elszabadulása, az éveken át elherdált és ellopott adóforintok hiánya „most megélhetési válságba sodorja az embereket, és súlyos működési gondot okoz Budapestnek”.

A ma reggel sztrájkba lépő szemétszállítók szerinte pont azért ezt a napot választották a munkabeszüntetésre, mert most érkeztek meg a megemelkedett rezsiszámlák. Az idei 15 százalékos béremelés és a mintegy 280 ezer forint, amit az hulladékkezelésben dolgozók átlagosan keresnek, nem fedezi a megnövekedett költségeiket a főpolgármester szerint.

Karácsony ezért szövetséget ajánlott a dolgozóknak arra, hogy közösen álljanak ki és követeljék vissza a kukaholdingtól azt a 15 milliárd forintot amivel az a fővárosnak tartozik.

Emellett megjegyezte, hogy a jogos bérigényekről a tárgyalóasztalnál kell megállapodást kötni, és ezeken a tárgyalásokon a Budapesti Közművek vezetői és a dolgozók képviselői mellett ott a helye az állami Kukaholdingnak is.

„Adós, fizess – ezt kell elvárnunk a kormánytól, közösen a dolgozók képviselőivel.”

Amennyiben a tárgyalóasztalnál nem születik megoldás, úgy a jogszabályok által előírt módon a szemétszállítás felelősségét az állam veszi át a katasztrófavédelmen keresztül – tette hozzá Karácsony, de kiemelte azt is,

erre az előkészületeket megtették.

Ennek ellenére jelezte, hogy a napokban lehetnek fennakadások a hulladék elszállításában, illetve mindenkitől megértését kért, valamint azt, hogy „álljunk ki közösen Budapestért”.

Korábban írtuk:

Nem vették fel a munkát és sztrájkhangulatban várták a főnökeiket ma reggel az FKF Ecseri úti központjánál a cég dolgozói – írta meg a Blikk. A lap információi szerint nem indultak el a kommunális és a szelektív hulladékokat elszállító szemetes autók egy része, hasonló helyzet alakult ki az óbudai szemétégetőnél is.

A Blikk a helyszínen azt tudta meg, hogy elsősorban az verte ki a biztosítékot a dolgozóknál, hogy korábban valaki azt nyilatkozta, a hulladékszállítóknál a fizetés a 400.000 forintot is elérheti bizonyos idő után, ami szerintük nem igaz. „Kétszázezreket keresnek, miközben ők gondoskodnak arról, hogy a város ne fulladjon bele a szemétbe” – írja a lap. A szemetesek azt nyilatkozták,

a kukásautókat most leadják azzal, hogy hibásak, nem lehet velük dolgozni, így nem is indulnak el.

A dolgozók részéről arról is érkezett panasz, hogy a cég „ellenőröket” (elsősorban nyugállományból visszatérő rendőröket) toborzott, akiknek feladata, hogy a kukásautók mögött haladva ellenőrizzék, hogy a dolgozók nem kapnak-e „extra pénzt” a szemétszállításért. A telephely előtt összegyűlt munkavállalók szerint ezért a feladatért az ellenőrök 100-150 ezer forinttal magasabb bérezést kapnak a szemétszállítóknál.

Blikk beszámolója szerint reggel háromnegyed nyolckor megérkezett a telephely elé a szakszervezet vezetője, Lázár Lászlóné Éva és arra kérte az összegyűlteket, hogy evgyék fel a munkát, különben ki lesznek rúgva. A szemétszállítók erre azt kezdték skandálni, hogy

„Menjen haza!”

Azt sérelmezték, hogy a „szakszervezet feladata a dolgozóik érdekeinek védelme lenne”, nem pedig a munkavállalóé. A szakszervezet azonban a későbbiekben nyíltan is kiállt a dolgozók mellett, HVDSZ 2000 szakszervezeti elnöke, Király András a helyszínen a Blikknek elmondta:

„a hulladéklerakók és sofőrök felvették a munkát, azokat a gépeket adták le, melyekkel az ellenőrzés során probléma volt. Így a kocsik és az azon dolgozó sofőrök, rakodók a telephelyen maradtak. Kapva az alkalmon, jelenleg több száz dolgozó követeli, hogy rendezzék a bérüket.”

Délelőtt 10 óra előtt egy felsővezető is megérkezett a dolgozókhoz, de nem jutottak vele megegyezésre, miután ő közölte, hogy nincs tárgyalás. Amíg a dolgozók sztrájkolnak, a Katasztrófavédelem segítségével oldják meg a szemétszállítást – a dolgozók ezt kivitelezhetetlennek tartják.

Az FKF sajtóosztálya közleményben reagált a délelőtt történtekre, ebben úgy fogalmaznak, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban ma reggel előzetes bejelentés nélküli, a „köznyelvben ún. vadsztrájknak nevezett” munkabeszüntetés kezdődött.

„A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsi növekedés felemésztette”

– írja közleményében az FKF, felidézve a Fővárosi Önkormányzat és az érintett két reprezentatív szakszervezet 2021. júniusában bérpolitikai megállapodást kötött, amely az összes Fővárosi Önkormányzati érdekkörbe tartozó munkavállalóra vonatkozik. Ez alapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai 15% átlagos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől.

„A Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. Ezzel együtt a jogellenes vad sztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek”

-írja a vállalat, hozzátéve, a Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel. A BKM vezetése készen áll arra, hogy „jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást” a kialakult helyzetre, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait.

„Amennyiben ez nem történik meg, a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását.”

Az FKF közleménye szerint a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a társasághoz. A Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalók felé, hogy

az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 milliárd forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenység finanszírozására.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (kukaholding) létrehozásával a kormány 2016-tól kezdve egy olyan, központi céget hozott létre, ami a helyi nonprofit hulladékos cégeket koordinálta (ahogy a nevéből is kiderül), emellett a lakosságtól befolyó szemétdíjakat kezelte, többek között ezekből fizette a helyi szolgáltatókat. Ez azonban a legtöbb esetben nem működött megfelelően, több település hulladékos cége, így a budapesti FKF is rendszeresen jelezte, hogy a kukaholding által elvárt feladatot nem tudja a rendelkezésére bocsátott összegekből megoldani.

A kormány magánosítási terveiről és a különböző politikai szereplők kukaholdinggal szembeni aggályairól itt írtunk hosszabban.