Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pécsen is sztrájkolnak a szemétszállítók, Budapesten Karácsony rezsipénzt ígér a dolgozóknak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Karácsony Gergely ma hajnalban látogatott el a sztrájkoló hulladékrakodók telephelyére, ahol ígéretet tett arra, hogy a főváros minden dolgozónak bruttó 200 ezer forintos egyszeri pénzt ad a rezsidíjak kompenzálására. Eközben vidékre is továbbgyűrűzött a szemétszállítók sztrájkja.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tiltakozás azzal indult, hogy kedden a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Hulladékgazdálkodási Divíziója Ecseri úti központjánál a cég dolgozói nem álltak munkába. A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) keretein belül működő társaság legalább száz (más források szerint 400) munkása arra hivatkozva, hogy a szemétszállító autók meghibásodtak, a telephelyen maradtak.

A dolgozók elsősorban azt sérelmezték, hogy elterjedt annak a híre, miszerint a hulladékszállítók 400 ezer forintot keresnek, holott a bérük alig haladja meg a 200 ezer forintot. A munksok szintúgy panaszolták, hogy a cég „ellenőröket” – elsősorban nyugállományból visszatérő rendőröket – toborzott annak érdekében, hogy a szemétszállító autók mögött haladva ellenőrizzék a munkásokat, nehogy „extra pénz”-re tegyenek szert a szemétszállításért. A munkások arról is szóltak, hogy ezért a feladatért az ellenőrök 100-150 ezer forinttal magasabb bérezést kapnak a szemétszállítóknál.

A Budapesti Közművek nem tartja célravezetőnek a vadsztrájkot, közleményükben a BKM  felkérte az érintett munkásokat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel. Az ügyben Karácsony Gergely is megszólalt, aki a megélhetési válságra és a rezsiszámlákra fogta az elégedetlen dolgozók sztrájkját. A főpolgármester hozzátette, hogy a főváros a hulladékszállításban a „Kukaholdingnak nevezett állami cégszörny alvállalkozója”, amely egyszerűen nem fizeti meg a budapestiek által befizetett szemétdíjat.  Karácsony szövetséget ajánlott a hulladéklerakodó munkásoknak, hogy közösen álljanak ki és követeljék vissza a kukaholdingtól azt a 15 milliárd forintot, amivel az a fővárosnak tartozik.

A főpolgármester csütörtök hajnalban látogatott el a telephelyre, hogy tárgyaljon a sztrájkoló munkásokkal. Karácsony egyszeri bruttó 200 ezer forintot ígért minden dolgozónak, hogy fizetni tudják a megemelkedett rezsiszámlákat. Ez az egyszeri összeg azonban jóval kevesebb, mint a Telex által említett követelés, miszerint a dolgozók azt szeretnék elérni, hogy a rakodók bére nettó 350 ezer forintra, míg a sofőröké 400-ra nőjön.

Eközben Pécsen is sztrájkolni kezdtek a hulladékszállítók. Október 6-án hajnalban a Biokom NKft. szállítási üzemének 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát

-áll Péterffy Attila, Pécs polgármesterének Facebook-bejegyzésében. A polgármester szerint a dolgozók 80%-os béremelést követelnek az önkormányzattól, amit az nem tud megadni, hiszen az állam határozza meg a bérüket. Péterffy nem sokkal később már arról tett közzé újabb bejegyzést, hogy Meixner Barnával, a Biokom Nkft. ügyvezetőjével közösen a cég telephelyén átvették a dolgozók írásba foglalt követeléseit, és sikerül megegyezniük arról, hogy jövő péntektől újrainduljon a szemétszállítás Pécsen, valamint a következő 15 napon tárgyalások is kezdődnek a dolgozók béreivel kapcsolatban.