Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Levélben keresi a tankerület azokat a tanárokat, akik tegnap a fenyegetések ellen álltak ki

Ez a cikk több mint 1 éves.

Sorra küldik ki a tankerületek a szerdai tiltakozásokban részt vevő tanároknak a figyelmeztetéseket, és egyes esetekben felmondóleveleket. Van olyan budapesti iskola, ahol élőlánccal akarják védeni az egyik osztályfőnököt, máshol a tanárok a tankerületi központhoz vonulnak, hogy demonstratíve, nyilvánosan és személyesen vegyék át a levelet – írja a HVG és a 444.

A hvg.hu információi szerint élőláncot állnak pénteken a szülők és diákok a kőbányai Szent László Gimnázium épülete előtt, miután felröppent a hír, hogy elbocsátják az egyik tanárt.

Október 6-án, csütörtökön a 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatóját, Hutai Lászlót behívatta a Tankerület, ahol Rábel Krisztina tankerületi igazgató átadott neki 24 névre szóló levelet. Az a 24 tanár a címzett, akik október 5-én polgári engedetlenségi akcióban vettek részt az iskolában – nyilatkozta az egyik érintett pedagógus a 444.hu-nak.

A pedagógusok megtagadták a levél átvételét arra hivatkozva, hogy munkáltatójuk hivatalosan nem az igazgató, hanem Rábel Krisztina, így csak tőle vehetnek át tankerületi levelet. Amennyiben a munkáltatói jogköreit átadja az igazgatójuknak, úgy szívesen átveszik tőle a leveleket.

Tegnap a Karinthy Gimnázium tanulói élőlánccal vették körbe az iskolát, a pedagógusok pedig leragasztották a szájukat az elnémításukra tett kísérletekre utalva. „Mit kíván a magyar pedagógus” címmel 12 pontot is megfogalmaztak, amiben szabad oktatást, párbeszédet és a bérek rendezését követelték.

A KARINTHYNÁL IS TILTAKOZTAK. FORRÁS: FACEBOOK

„Vétkesek közt cinkos, aki néma. Most már beszélni kell” – hangzott el a Karinthy Frigyes Gimnázium demonstrációján.

Utolsó követelésük a fenyegetések beszüntetése volt, ami a tegnapi akciójuk talán a legfontosabb üzenete.

A 444 információ szerint a karinthys tanárok először kapnak ilyen levelet a tankerülettől, bár tavasszal is részt vettek polgári engedetlenségi akcióban. Az érintett dolgozók október 7-én reggel 8 órára elmennek a tankerület épülete elé, hogy találkozzanak a tankerületi vezetővel – aki három éve tölti be posztját, de még sosem találkoztak vele – és személyesen tőle vegyék át a levelet.

Mivel a levelet a tanárok egyelőre nem vették át, annak tartalmát nem tudhatjuk, de a korábbiak alapján sejthető:

Korábbi fenyegető levél a nem sokkal később állásából eltávolított Törley Katalin Juditnak / Forrás: Tanítanék

Rábel Krisztina a 2019-es önkormányzati választáson fideszes színekben indult a XX. kerületben, egyéniben nem nyert, de kompenzációs listáról bejutott a képviselőtestületbe. Akkor mondott le, amikor tankerületi vezető lett.

A HVG úgy tudja, a Karinthy tanáraihoz hasonló levelet kaptak még a szerdai akciókban részt vevő számos pedagógus:

  • 18 tanár a pestlőrinci Brassó Utcai Általános Iskolában,
  • 11 tanár a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban,
  • a budai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban pedig 38 pedagógus.

A HVG azt írja, több pedagógus szerint legalább 1000 olyan tanár fog hasonló levelet kézhez kapni, akik részt vettek a polgári engedetlenségben.

Címlapkép: Facebook