Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Névre szóló fenyegetéseket kapnak a tankerületektől az engedetlenkedő tanárok

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Belső-Pesti Tankerületi Központ a mai napon több hivatalos levelet is kiküldött, amelyben kirúgással fenyegeti a polgári engedetlenséggel élő tanárokat.

,,Felhívom figyelmét, hogy amennyiben a munkafelvételt ismételten megtagadja, az a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül, és alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre.”

Olvasható az interneten közzétett hivatalos levélben, melyet a tankerületi igazgató intézett a pedagógusnak. Jelen pillanatban is sorra érkeznek az ehhez hasonló, névre szóló levelek, melyekben kirúgással fenyegetik a tanárokat.

A levelet többen is megosztották, köztük Tordai Bence, a  Párbeszéd országgyűlési képviselője, valamint a Tanítanék mozgalom is. Utóbbi információi szerint

az országban minden olyan pedagógust kirúgással fenyegetnek, aki részt vesz a tiltakozásokban.



Az elmúlt időszakban számos történet terjedt a médiában arról, hogy a tankerületek és az intézmények vezetése, valamint a kormány hogyan próbálja elbátorítani a pedagógusokat a tiltakozástól, ám ilyen nyílt fenyegetésre még nem volt példa. Amíg a pedagógus-szakszervezetek az őszi engedetlenségi akciót szervezik a szakmához méltó megbecsülést és béreket követelve, a kormány komoly ellen-kampányt folytat a tiltakozó tanárokkal szemben. Maruzsa Zoltán oktatásügyi államtitkár például kijelentette, a tiltakozó tanárok „bűnözővé” változtathatják a gyerekeket, az Origo szerint pedig a tanárok Brüsszel miatt nem kapják meg a fizetésemelésüket.

A pedagógusok sztrájkját ellehetetlenítő kormányrendelet után polgári engedetlenséggel kénytelenek tiltakozni a tanárok, ám most nyíltan kirúgással fenyegetik azokat a dolgozókat, akik beállnak az akcióba. A rendkívüli tanárhiány miatt azonban még ésszerűtlen is a fenyegetés, hiszen van olyan iskola, ahol már a szülők tartanak órákat. Az utánpótlás hiánya is kritikus, az egyetemeken több tanárszakot már el sem indítanak, mert senki nem jelentkezik rájuk. A kormány pedig a béremelések helyett inkább nyugdíjazott pedagógusokat akar visszacsábítani a tantermekbe.

Frissítés (13:22)

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kérte a tanároktól, hogy amennyiben levelet kaptak a tankerületektől, ne írják alá az átvételt igazoló dokumentumot, nehogy olyan értelmezése legyen, hogy tudomásul vették a benne foglaltakat és egyet értenek velük. A PDSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a fenyegetés jogszabályba ütközik, ugyanis az engedetlenségért járó szankciónak egyenesen arányosnak kell lennie annak súlyosságával.  Már pedig pár órás engedetlenségért nem arányos a jogviszony azonnali hatályú megszüntetése.