Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nyugdíjas tanárok ismét kénytelenek lehetnek munkába állni, ha ki akarják fizetni a megemelkedett rezsiszámlákat

Ez a cikk több mint 1 éves.

A pedagógusok béremelése ugyan még mindig nincs a láthatáron, de a kormány azzal tervezi megoldani az óriási szakemberhiányt, hogy a nyugdíjas tanároknak igyekszik visszacsábítani a közoktatásba. A Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja a G7-nek adott interjút a kérdésben, szerinte csupán tűzoltásról van szó, ám a munkába állás segítene a nyugdíjas tanárokon, akik a mostani válságban különösen nehéz helyzetben vannak .

Még júliusban érkezett meg a rendelet, miszerint szeptembertől egy évig közalkalmazotti jogviszony mellett is igényelhető a nyugdíj, a kormány ugyanis a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva felfüggesztette az ezt kizáró szabály alkalmazását.

Az intézkedés a köznevelésen túl számos intézményrendszert érint – például a szociális és egészségügyi ellátást, illetve az állami hivatalokat –, azonban

Gulyás Gergely kijelentése szerint a kormány elsősorban a pedagógus-utánpótlás problémáinak megoldását várja a nyugdíjjal kapcsolatos korlátozás feloldásától.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja a G7-nek elmondta, a nyugdíjjogosultság és a közalkalmazás egy 2012-es kormányhatározat értelmében vált összeférhetetlenné, melyet az érintett ágazatok szakmai szervezetei kezdetek óta kritizálnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) évek óta kéri  a kormánytól, hogy tegye lehetővé a nyugdíj melletti foglalkoztatást az állami közoktatásban.

Ennek tiltása a pedagógusok esetében ugyanis diszkriminációhoz vezetett, ugyanis az egyházi és magánintézményekben dolgozó tanárok, továbbra is vállalhattak munkát a nyugdíj mellett, míg az állami-önkormányzati intézményekben a nyugdíjjogosultság megszerzésével gyakorlatilag megszűnt az állásuk. Az állami iskolákban azonban továbbra is taníthattak nyugdíjas tanárok, akiket döntően megbízási szerződéssel, óraadóként tudtak foglalkoztatni. Ez azonban továbbra is egy kiszolgáltatott pozícióba helyezte őket, hiszen a megbízási jogviszony mellett nem vállalhatnak részt többek között az ügyeletekből, a táboroztatásból és az iskolai döntéshozatalból.  a szakemberhiány megoldását tehát nem hozta el ez a lehetőség

Nagy Erzsébet szerint a rendelet mostani eltörlése is inkább csak tűzoltásként értékelhető, amivel valószínűleg nem csak a tanárok megfogyatkozását igyekszik mérsékelni a kormány.

A PDSZ választmányi tagja hozzátette ugyanakkor, hogy a visszafoglalkoztatás mentőöv is lehet azon volt pedagógusok számára, akiket korábbi fizetésük csak alacsony nyugdíjra jogosít, és így fokozottan kitettek az inflációnak, ami a fűtési szezonban a visszavágott rezsicsökkentéssel tovább súlyosbodhat.

A G7 hangsúlyozta, pontos statisztika a pedagógusi pályát követő nyugdíjakról nincs, tavaly azonban még az évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárok fizetése is messze elmaradt az átlagbértől, és a szakmában sosem voltak jellemzők a jó fizetések, így vélhetően az öregségi ellátás összege sem kiemelkedő. Az oktatás területén betöltetlen álláshelyek száma azonban jól mutatja, hogy mennyire fontos lenne újra státuszba venni a nyugdíjba küldött pedagógusokat, ez az érték ugyanis közel megkétszereződött 2018 és 2022 között.

A tanárok vissza tudnának térni a munkába, ugyanis néhány év kihagyás még nem okoz szakmai hátrányt számukra, ám kérdés hogy akarnak-e ismét a közoktatásban dolgozni. Sokuk a nyugdíjkorhatár elérésével tulajdonképpen elmenekül az iskolából. Az alacsony fizetések, a megbecsülés teljes hiánya, az intézményi átalakítások, valamint a kormány folyamatos fenyegetései nem teszik vonzóvá a szakmát, azonban sokan kiszolgáltatott anyagi helyzetük miatt kénytelenek lehetnek visszamenni az állami oktatásba.

Címlapkép: Mérce/Bogdán Erik