Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ne gyertek pedagóguspályára! – egy gimnáziumi tanár nyílt levele

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kedves Diákok!

Fiatal, huszonéves tanár vagyok, mikor erre a pályára léptem, megfogadtam, hogy a diákjaim érdekeit fogom leginkább a szemem előtt tartani. Van most egy tizedikesem, aki pedagógus szeretne lenni, és mivel nem rohanhatok oda sírva-könyörögve (ahogy amúgy szívem szerint tenném), hogy „kérlek ne tedd, ne tedd tönkre az életed”, ezért írom ezt a levelet, hátha eljut hozzá, és minden olyan fiatalhoz, akik hasonló cipőben járnak. A legnagyobb jószándékkal és féltéssel írom ezeket a sorokat, nem szeretném, hogy hozzám hasonló sorsra jussatok.

Mikor 18 évesen tanárképzésre jelentkeztem, senki nem segített a döntés meghozatalában. A szüleim rámhagyták a döntést, gyári munkásként nem értettek hozzá, a saját tanáraim sem igazán láttak el jótanácsokkal.

Én szeretnék most egyetlen, mindennél fontosabb tanácsot adni: NE GYERTEK PEDAGÓGUSPÁLYÁRA!

Tizenévesen én is hallottam persze, hogy a tanárok nem a legjobban megfizetett társadalmi réteg, de fogalmam sem volt akkor még arról, hogy a húszas éveim végén ott fogok tartani, hogy tisztességes, kemény munkával a lakhatás kifizetése után szó szerint éhezni fogok. Sok-sok számot és adatot írok most, hátha ez kicsit átláthatóbbá teszi, hogy mekkora a baj, és mennyire nyomorúságos élet vár az emberre, ha pedagógusként szeretne túlélni. Nemrég olvastam statisztikákat,

az átlagos albérletárak Budapesten 175 ezer forint körül mozognak. Egy gimnáziumi tanár kezdőfizetése nettóban (ez az, amit kézhez kap) 172 ezer forint, pótlékokkal együtt 207 ezer forint.

Tehát a gyakorlatban az alapbéredből kifizeted a lakhatást, a pótlékokból a rezsit, és étkezésre/öltözködésre/tömegközlekedésre/háztartási cikkekre már nem marad. Én lakótársakkal élek, négyen lakunk egy kétszobás kis panelban, így, bár magánéletem és nyugalmam egy perc sincs, legalább annyit megspórolok, hogy nullára jöjjek ki a hónap végére, némi éhezés mellett.

Nem tanítjuk sajnos kellő részletességgel az iskolában a pénzügyi tudatosságot, nem engedi a központilag meghatározott tananyag.

Nem minden a pénz az életben, de ha a létszükségleteidet sem tudod fedezni, akkor minden borul.

A szívem szakad meg, mikor látom az ismerőseim tengerparti képeit, nekem meg egy nap Balaton sem fér bele. Látom az embereket gyönyörű autókkal közlekedni, én meg szenvedek, hogy a BKK-bérlet árát össze tudjam spórolni. Mindennél jobban szeretnék egy macskát tartani, de nem tehetem, mert nem tudnám etetni, ha pedig baja lenne, nem tudnám kifizetni az állatorvost. Ebből a pénzből esélytelen a saját lakás, de még a saját, lakótársak nélküli szoba is. Jó lenne néha venni a kedvenc joghurtomból, de ebből a bérből ez sem megy, inkább maradok a jól megszokott vajas zsemlémnél.

Egy kétszakos mesterdiplomával rendelkező pályakezdő tanár fizetése pótlékokkal együtt nettó 207.480 forint. Akinek van tanárismerőse, az tudja, hogy a tanárok heti munkaideje nem 40 óra, hanem valahol 50 és 60 között lehet az adminisztrációval, fizetetlen túlórákkal, órákra készüléssel, javításokkal, szülőkkel való kapcsolattartással, egyéb iskolai elfoglaltságokkal együtt. De az egyszerűség kedvéért számoljunk csak heti 40 óra munkával egy héten, így nettó 1297 forintos órabérért dolgozik egy tanár.

Ennél jóval többet visz haza a 8 általánossal rendelkező, teljesen pályakezdő gyári munkás a szüleim munkahelyén, jóval többet visz haza a diákmunkás a gyorsétteremben, az árufeltöltő a szupermarketben, de a kukásautókra is 350-400 ezres havi fizetéssel keresnek már embert. Egy kedves barátnőm nem tanult tovább, hanem alkalmi takarításból él, és bizony ő is többet visz haza, mint én gimnáziumi tanárként.

Mivel a tanárképzés 6 év, ezért a 25 alattiaknak járó SZJA-mentességből ők szépen ki is maradnak, tehát kapják a mesterdiplomájukkal a 1297 Ft-os órabért.

Majd egy év után minősülési eljáráson kell részt venniük, hogy kategóriát léphessenek, ami rengeteg munkaidőn kívüli, természetesen fizetetlen dokumentációval és pluszmunkával jár, majd a sikeres minősülés után a fizetésük nem változik semmit, mivel a garantált bérminimum már a következő szintet is utolérte. Közben az óraszám megemelkedik, vagyis még több munka ugyanazért a bérért. Mesterdiplomával ez a bér 6 évig nem emelkedik semmit, vagyis nagyjából 31 évesen jön az első emelés a fizetésben, egészen pontosan nettó 210.592 forintra emelkedik a bér, tehát a fizetésemelés 6 ledolgozott év után nettó 3112 forint lesz.

Sokan arra hivatkoznak, hogy persze, rossz a tanári fizetés, de lehet mellette magánórákat vállalni. Igen ám, de ők nem gondolnak bele, hogy a tanítás nem csak annyiból áll, hogy 7.30-tól 15-ig az iskolában vagy… Pályakezdőként egy 45 perces órára felkészülni legalább 45 perc, de inkább több. Ha készültél már fel akár egy 15 perces kiselőadásra a középiskolai tanulmányaid alatt, tudhatod, hogy az sem készül el fél óra alatt. Az órára készülés ugyanígy működik, sokkal komolyabb erőfeszítéseket igényel, mint az órának a megtartása.

Szóval ha rendesen felkészülsz az óráidra, mellette pedig még magántanítani is szeretnél, akkor 0 szociális élet mellett talán elérheted azt, hogy az alapvető szükségleteid (lakhatás-étkezés) tudod fedezni, másra meg nem is lesz szükséged, mert időd nem marad semmire.

Érdemes egyébként a magántanítás szintjén is ránézni a tanárok megbecsültségére. 3500-4000 forint körül már kínálnak magánórákat. Én tanárként nem engedhetem meg magamnak, hogy bármilyen szolgáltatást igénybe vegyek, de barátokkal nemrég beszélgettünk arról, hogy milyen árak vannak, illetve most utánanéztem az áraknak az interneten. Magánorvos 15 percért 25.000 forintot kér el, egy óra alatt tehát megvan neki a 100 ezer forint is. A fodrász fél órás munkáért 10-15 ezret, a műkörmös is 10 ezer körül dolgozik, a masszőr 60 percre 14 ezret kér. Az autószerelő unokatestvérem anyagköltségen kívül 12 ezres órabérrel dolgozik, a szobafestő nagybátyám egy napos munkáért elkéri a 170 ezret. És akkor a tanárok 3-4 ezres órabérrel alázzák meg magukat ezek után?

Mikor a tanári pályára léptem, az volt a legfontosabb célom, hogy segítsek a diákjaimnak abban, hogy vigyék valamire, hogy boldogabb, teljesebb életet élhetnek. Ezért írom ezeket a sorokat is. Sokáig reménykedtem abban, hogy valamikor javulni fog a helyzet, de mióta a pályán vagyok, csak romlik. Az élelmiszerárak és a lakhatás költségei rohamosan nőnek, a beígért béremelés kevesebb, mint az infláció, vagyis már előre tudhatom, hogy a bérem jövőre kevesebbet fog érni. Ezen a pályán már nincs remény emberhez méltó életre, kérlek, meneküljetek, amíg még megtehetitek.

Kiemelt képünk illusztráció, a fotó a 2022-es pedagógustüntetések során készült.

Kiemelt kép: Fotó: Juhász Vanessza / Mérce