Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kedden indulhat a telkek kisajátítása Győrben az ipari park fejlesztése érdekében

Ez a cikk több mint 1 éves.

A győri ipari park bővítése érdekében számos ingatlant készül kisajátítani az önkormányzat Győrszentivánban, derül ki a szeptember 20-i önkormányzati ülés napirendjéből, amire a Szívügyünk Szentiván civil szervezet hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában.

A győrszentiváni civilek szerint az ipari park bővítése során a lakóhelyük melletti terület gipz, vagyis jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet besorolást fog kapni, aminek értelmében akkumulátorgyárat is építhetnek a területen.

Azonban mint korábban kiderült, Dézsi Csaba András, Győr polgármestere szerint még csak ilyen minősítéshez sincs szükség ahhoz, hogy akkumulátorgyárat létesítsenek.

Ez ugyanakkor nem változtat a győrszentiváni lakosok helyzetén, hisz függetlenül attól, hogy milyen besorolású területen helyezkedik el, egy akkumulátorgyár számos veszélyes és zavaró hatással lehet környezetére. Magyarán, mint magyarországi példa alapján is tudhatjuk, lehet hangos, büdös, elszennyezheti a környezetét – beleértve a vízkészletet – és mint ipari termelő, óhatatlanul növeli a környék forgalmát is.

Utóbbival kapcsolatban a polgármester maga fejtette ki, hogy nem is lehet Győrben jobb helyet találni az ipari park bővítéséhez, hisz már eleve megvan a közúti és vasúti összeköttetés a területen – így a bővítés miatt megnövekedő közúti forgalom nem a városon fog keresztülhaladni.

Ez persze a helyieket nem teszi boldoggá, ráadásul a hivatalos dokumentumok alapján attól tartanak, hogy a kisajátításokat és az ipari park bővítését már azelőtt megkezdik, hogy környezeti hatásvizsgálatot végeznének, amiből kiderülhetne hogy milyen káros hatással lehet az esetleges újabb gyárak építése a lakóövezetekre és a környezetre.

Noha Dézsi korábban igyekezett nyugtatni a civileket, akik 5585 aláírást juttattak el hozzá annak érdekében hogy a 350 hektárnyi termőföldre ne terjesszék ki az ipari övezetet, a 20-i ülésen várhatóan az ipari beruházók érdekei fognak érvényesülni.

A civilek petíciójában három kérdés mellett álltak ki az aláírók, ezek:

1.) Ellenzem, hogy a győri ipari park bővítése kapcsán a TSZTM 2022-006, SZTM 2022- 006 Győr – Győrszentiván, 03822, 03823, 03824 és 03867 számú övezetek szabályozásának módosításával 350 ha termőföldet a művelés alól kivonjanak jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetté (Gipz) minősítsenek!

2.) Az eddig kiépült ipari övezet és az azt kiszolgáló közlekedés is már súlyos terhelést jelent az itt élőknek. Ezért követelem levegőtisztaság mérő állomás ide telepítését, és évenkénti zajterhelés mérését – több ponton.

3.) Ragaszkodom hozzá, hogy megmaradjanak a termőföldjeink!

A győrszentivániak egyébként nemcsak a polgármestert, de országgyűlési képviselőjüket, valamint – tekintve hogy kiemelt beruházásról van szó – a főispánt is megkeresték, hogy rábírják a nagy cégek helyett a lakosok érdekeinek képviseletére.

Noha egyelőre hivatalos források nem erősítették meg, a helyiek attól tartanak, hogy akkumulátorgyárat fognak létesíteni az ipari parkban. Ezt a vélekedést támasztja alá, hogy korábban Dézsi polgármester arról értekezett, hogy egy német akkumulátorgyár kevésbé káros mint egy keleti, valamint hogy a Volkswagen konszern összesen hat európai óriás-akkumulátorgyárat tervez építeni. Bár a cég irányából sem érkezett még ilyen bejelentés, a konszern egyik legnagyobb gyárának otthont adó Győr logikus választás lenne egy ilyen beruházás helyszínéül.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba