Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Több nádtetőt, kevesebb betont!” – A Fertő tó visszafoglalására készülnek civilek augusztus 20-án

Ez a cikk több mint 1 éves.

Alternatív ünnepi programra invitál augusztus 20-án délelőtt minden, a Fertő tó sorsáért aggódó, vagy épp a fertőrákosi strandot régóta nélkülöző embert a Fertő Tó Barátai Egyesület.

A találkozás célja egy „békés egészségügyi séta” az állami beruházás miatt 4 éve elzárt tóparti területen, az egykori cölöpházak, kikötő és strand környezetében. A szervezők levélben fordultak a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-hez, kérve, hogy a rendezvény számára biztosítsák a „fejlesztési terület” látogatását, illetve engedjék a sétát.

De ha válasz nem is érkezik, úgy tűnik, a szervezők szerint az sem akadály.

„Tudnod kell, hogy kellő számú érdeklődő esetén nincs az a sorompó, amely zárva maradhat a résztvevők előtt!”

– fogalmaznak.

A STOP! Kiemelt beruházások civil kezdeményezés soproni demonstrációja 2022. január 29-én.

A kormány nemrég jelentette be, hogy a még el nem kezdett állami beruházások kivitelezését későbbre halasztja, így a Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. Fertő tavi gigaprojektjét is jegelik egy időre.

A beruházás előkészületei azonban már így is túlontúl nagy károkat okoztak az élővilágnak és a helyi közösségnek.

Saját költségükön bontatták le a tulajdonosokkal a Fertő tó ikonikus nádtetős cölöpházait, négy éve lezárták az egyetlen, magyar oldalról elérhető strandot, mintegy 60 hektárnyi területen feltöltötték az egykori vizes élőhelyeket és letarolták a nádast. A helyükre egy óriáskikötő, szálloda, apartmanok és parkolók kerülnének, mintegy 13 hektár természetes zöldfelület (nádas, füves, fás rész) lebetonozásával.

A Fertő Part projekt látványterve. Fotó: Fertő Part – Az élmények otthona Facebook-oldal.

Az állami gigaberuházás ellen a helyieket támogatva a Greenpeace is kitartóan harcol, a Magyar Tudományos Akadémia és az osztrák civilek is hallatták hangjukat, 2020. nyarán pedig húsz ország harminc civil szervezete írt közös tiltakozó levelet az UNESCO Világörökségi Központjának. Az UNESCO szakértői szervezete, az  ICOMOS tavaly nyáron a beruházás azonnali leállítását kérte a magyar államtól, mert az a bemutatott méretben és formában sértené a Fertő kultúrtáj határon átnyúló világörökségi vagyon autentikusságát és integritását, valamint a világörökségi listán szereplő hely kiemelkedő egyetemes értéke is jelentősen sérülne.

A szakmai szervezet magyar államnak küldött 2021-es felszólításában arra is kitért, hogy a vizes élőhelyek védelme érdekében létrejött Ramsari Egyezmény titkársága már 2019-ben jelezte a magyar kormánynak, hogy problémás a tervezett beruházás, de azt a választ kapták – egy helyettes államtitkáron keresztül –, hogy a projektnek nem lesz jelentős hatása a természetes környezetre.

A Fertő Part projekt előkészületei 2022. elején. Fotó: Fertő Part – Az élmények otthona Facebook-oldal.

A Greenpeace szakértője, Rodics Katalin a napokban arról beszélt a Népszavának: a leghelyesebb és a leginkább fenntartható ebben a helyzetben az lenne, ha az eredeti, 2015-ös elképzelések szellemében korszerűsítenék a régi kis kikötő területét, illetve a területen valamiféle „szelíd ökoturizmus” is elképzelhető. Egy, a terület lehetőségeihez szabott, szerényebb beruházással mindenki nyerhetne, mivel a helyiek is végre újra fürödhetnének a tavukban, a környékbeli turisztikai vállalkozások sem mennének tönkre. Szerinte az egyetlen fontos szempont, hogy valamilyen módon helyreállítsák az elpusztított területen a természetes állapotokat.

A Fertő Part projekt látványterve. Fotó: Fertő Part – Az élmények otthona Facebook-oldal.

A lap információi szerint Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumnál most úgy látják, hogy mind esztétikailag mind pedig fenntarthatósági szempontból alapvetően újra kell gondolni az egész Fertő tavi beruházást. Azt egyelőre nem tudni, mikor állnak elő újabb tervekkel, ahogy azt sem, milyen mértékben vágnák vissza az immár 45 milliárd forintosra rúgó óriásberuházásból.

Udvaros Dorottya és Greenpeace-aktivisták a Fertő tónál követelik a kormányzati beruházás azonnali leállítását. Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Az augusztus 20-ai demonstrációval épp ezért szeretnék felhívni a figyelmet a környékbeliek (és távolabbról érkezők) a jelenlegi tervek jóval szerényebb, a helyi értékekből és adottságokból is merítő újragondolásának szükségességére.

„A Fertő-tó egy természeti kincs, nem pedig egy védett atombunker! A környezet, és természet védelmét semmibevevő fejlesztési szakaszok már részben megvalósulhattak a területen, átszabásra kerülhetett az érintett teljes partszakasz. Ez veszélyes!

A projekt úgy állt le, hogy a kiszolgáló felépítmények még nem készültek el. Ezzel kapcsolatban lenne is javaslatunk Közép-Európa legnagyobb, összefüggő nádterületének szívében: »Több nádtetőt, kevesebb betont a Fertő-tó partjára!«”
– írják a szervezők, akik legalább egy napra szeretnék visszafoglalni a Fertőt.

Az esemény ide kattintva érhető el.

(via Népszava, Átlátszó)
Címlapkép: Tüntetés a Fertő Part beruházás ellen sopronban 2021. december 12-én. Fotó: Mérce