Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár János nyugtatni próbálja a soproni polgármestert, lesz majd beruházás a Fertő tavon

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a gazdasági válság hatására a magyar kormány számos olyan intézkedést jelentett be az elmúlt időszakban, amelyek – bár nyilvánosan ők sosem használnák ezt a kifejezést – leginkább megszorításokként értelmezhetők. Ezek közül a szigorító intézkedések közül is kiemelkedik az úgynevezett „beruházás-stop”, melynek értelmében a kormány a még el nem kezdett beruházások kivitelezését későbbre halasztja.

A környezetvédők, helyi civilek, de még az osztrák kormány által is sokat bírált Fertő tavi szálloda-beruházás is leállt ennek örvén, a beruházásért felelős állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. (SFTFN) július elején bejelentette, hogy a projekt megvalósítására kiért közbeszerzés eredménytelen lett, mert „mert a szerződéskötéshez szükséges fedezet nem kerül rendelkezésre bocsátásra”.

Mindez jelentős spórolási lehetőséget is jelenthet az államnak, ám Lázár János pénteken levélben igyekezett megnyugtatni a polgármestert, hogy a hotelépítést nem fújták le, csak egy időre jegelték a háborús helyzet miatt.

„(…)A Fertő tó partján megvalósuló turisztikai fejlesztésnek első üteméhez kapcsolódó mélyépítési beruházások tekintetében már folyik a kivitelezés, így ezt a szakaszt a kormány az eredeti ütemezés szerint fejezi be. A következő szakasz, a magasépítésre és a turisztikai beruházásokra vonatkozó fejlesztések ugyanakkor a kormány döntése értelmében halasztásra, illetve szakaszolásra kerülnek. (Ezek részleteiről további tárgyalások, egyeztetések során döntünk majd.) (…)”

– írta levelében az építési és beruházási miniszter.

A soproni Momentum saját felméréssel reagált Lázár levelére, amelynek során – egyelőre ismeretlen módszertan alapján – 3500 főt kérdeztek meg elektronikus kérdőíven a beruházásról. A Nyugat.hu által közölt levélben az alábbiakat olvashatjuk:

„(…) A beruházóval szemben úgy ítéltük meg, hogy nem volt a beruházást megelőző időszakban megfelelő párbeszéd, így elektronikus kérdőíves formában megkérdeztük a lakosságot. A felmérés eredményeként 3500 fő válaszát elemeztük, köztük közel 1000 közvetlenül érintett lakos álláspontját. Ennek a felmérésnek az eredményét szeretnénk Önnel megosztani!

Mit akarnak a válaszadók?

Fejlesztést, visszafogott, a táj élővilágát, kultúráját és hagyományait figyelembe vevő beruházást, a vízfelület nagyságára és a tó mélységére tervezett hajózási lehetőséget, a természet megőrzését! A szezonális strandolás és a szezonon kívüli kirándulást biztosító 21. századi, de természetbe illő környezetet!

Mit nem akarnak a válaszadók?

A vadregényes táj szétverését, tömegturizmust generáló, a parti sávot és nádast tönkre tevő betonkolosszust idéző, túlméretezett szállodát. Nemet mondanak egy újabb, tömegekkel sűrített civilizációs pont létrehozására, a fedett sportkomplexumra, a túlméretezett kikötőre, és legfőképp arra, hogy a táj természeti képe mások érdekében alapvetően megváltozzon, oly módon, hogy a beruházás lerabolja a Fertő táj élővilágát!

Tisztelt Miniszter Úr!

Most lehetőség adódik arra, hogy – odafigyelve a kialakuló szolgáltatásokat igénybe vevők, a magyar és nemzetközi szakmai szervezetek véleményére, különös tekintettel a környezetvédelmi szempontokra -, olyan szinten valósulhasson meg a későbbiekben a beruházás, mely széles tömegek megelégedésére fog szolgálni.

Mindenképpen indokoltnak tartjuk a tervek áttekintését, a célok újrafogalmazását, különös tekintettel a tó jelenlegi helyzetére, a saját erőforrásaink ésszerű felhasználására, az ország előtt álló klímastratégiai megfontolásokra, kiemelten kezelve azt a tényt, hogy a természeti környezet mindannyiunké!”

A Fertő-projekt a tó közelében élőket is megmozgatta, akik többek között a Fertő Tó Barátai Egyesületen keresztül kívánnak nyomást gyakorolni a döntéshozókra annak érdekében, hogy ne  kerüljön sor olyan fejlesztésekre, amelyek csak egy szűk üzleti csoport érdekében állnak, és veszélyeztetnek egy európai jelentőségű természeti értéket. A Fertő tavi civilek az ország más nagy tavain (Balaton, Velencei-tó, tatai Öreg-tó) zajló nagyberuházások ellen küzdő szövetségeseikkel (akik a Nagy Tavak Koalíciót is létrehozták), és a Civil Kollégium Alapítvánnyal (CKA) közösen januárban nagyszabású tüntetést is szerveztek Sopronba a CKA STOPKiemelt Beruházások kampányának keretében. A tiltakozásról a Mérce helyszíni riportot is készített.

Nagy Tavak Koalíció ügyeiről, és az óriásberuházások ellen harcoló civilek küzdelméről, a természeti és kulturális értékek védelméről és az őket fenyegető veszélyekről rendszeresen beszámolunk a Mércén. De külön is visszakereshetők

érintő cikkeink.

(Sopronmedia.hu; Nyugat.hu)
Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi