Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fővárosi Törvényszék kimondta: a Végrehajtói Kar köteles kiadni az általa kötött szerződések listáját

Ez a cikk több mint 1 éves.

Miután Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét korrupciós cselekmények gyanúja miatt letartóztatták, a K-Monitor közérdekű adatigényléssel fordult az általa elnökölt MBVK-hoz. A korrupció-ellenes civil szervezet azt szerette volna volna kideríteni, hogy a botrányba keveredett intézmény kikkel és milyen összegben kötött szerződéseket az elmúlt években. A Kar megtagadta az adatok kiadását, ezért a K-Monitor pert indított az MBVK ellen.

A Főváros Törvényszék a mai napon hozott ítéletet az ügyben: arra kötelezte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart, hogy 15 napon belül adja ki a K-Monitor Közhasznú Egyesületnek a kért szerződések listáját.


Még tavaly decemberben robbant ki a korrupciós botrány, miszerint Schadl a  megvesztegetett egy államtitkárt, megpróbált korrumpálni egy hivatalnokot, egyetemi vizsgákat intézett és ki akart rúgatni egy bírót. A K-Monitor úgy véli, az ügy a Végrehajtói Kar gazdálkodásához is kapcsolódni látszik. A végrehajtó szerv nem csak Schadl révén érintett a botrányban, Jeney Orsolyán keresztül is, aki államtitkári helyét cserélte a MBVK elnökségi tagságára.

A K-Monitor január elején fordult a Végrehajtói Karhoz közérdekű adatigényléssel, melyben azt kérték, hogy küldjék el az MBVK közfeladatainak ellátásával összefüggésben keletkezett, ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű 2018., 2019., 2020. és 2021. évi szerződéseinek listáját. Az Egyesület érvelése szerint a bírósági végrehajtás közfeladat, a Kar is közfeladatot lát el, így az MBVK-ra is vonatkoznak az információszabadságról szóló törvény átláthatósági rendelkezései. A közfeladatot ellátó szervnek pedig a törvény szerint lehetővé kell tennie, hogy a kezelésében lévő közérdekű adatokat bárki megismerhesse.

Az átláthatóságot megkövetelő jogszabály ellenére a MBVK megtagadta a szerződési lista kiadását.

Indoklásuk szerint azért nem tudják kiadni az adatot, mert hivatali szervezetükben nem tartják nyilván a közfeladatok ellátásával kapcsolatos szerződéseket. A K-Monitor ezt követően beperelte a Végrehajtó Kart, a Fővárosi Törvényszék pedig nekik adott igazat az ügyben. Az ítélet egyelőre nem jogerős, az Egyesület pedig fellebezésre is számít az MBVK részéről.

A Mérce megkeresésére Merényi Miklós, a K-Monitor munkatársa elmondta, az igényelt adatok azért is lennének fontosak, mert a Kar gazdálkodásával sokat foglalkozott a nyilvánosság, ezért fontos lenne tisztán látni, hogy pontosan milyen szerződéseket kötöttek és kikkel. Kérdéses, hogy ezek a szerződések mutatnak-e politikai kapcsolatokat.

Merényi hozzátette, a perben a Bírósági Végrehajtói Kar arra hivatkozott, hogy az Egyesület adatigénylésében nem támasztotta alá, hogy a Kar közfeladatot látna el, illetve hogy közpénzekkel gazdálkodna. ,,Mivel jogszabályok mondják ki, hogy a végrehajtók kamarája közfeladatot lát el, a bíróság ma a jogszabályok értelmezése alapján, külön bizonyítás nélkül meghozta az ítéletét és teljes egészében helyt adott a keresetnek.”

Merényi szerint egyelőre nem tudni, milyen szerződések szerepelhetnek a Kar listáján, azonban az az érdekes helyzet állt elő, hogy ha a Végrehajtói Kar nem tesz eleget a bíróság döntésének, akkor nekik is végrehajtóhoz kell fordulunk az ítélet végrehajtásáért.

A K-Monitor munkatársa arra is figyelmeztett, az ítélet egyelőre nem jogerős, az alperesnek lehetősége van fellebbezni, illetve ezt követően a Kúriához fordulni.

,,Úgy számolunk, hogy év vége előtt biztosan nem kapjuk meg az adatokat”

-mondta.