Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szűkmarkúnak tartja a Corvinus ösztöndíjprogramját a Momentum roma képviselője

Ez a cikk több mint 1 éves.

Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője levélben kereste fel a Budapesti Corvinus Egyetem rektorát, Prof. Dr. Takáts Elődöt az egyetem által indított, hátrányos helyzetű diákok támogatását célzó programmal kapcsolatban, derül ki a párt közleményéből és a politikus Facebook-bejegyzéséből.

A képviselő bejegyzése szerint noha támogatandó a kezdeményezés, a burkoltan romákat támogató programok mindössze tízfős létszáma igen alacsony, különösen az intézmény lehetőségeihez és a társadalmi realitáshoz képest.

A politikus szerint ahhoz, hogy egy hasonló program igazi hatást tudjon gyakorolni, legalább 200 fővel kellene elindítani.

„Mint a 10% MOL és 10% Richter tulajdonnal rendelkező és kormányzati támogatást élvező, 2022-ben 24,8 milliárd forinttal gazdálkodó egyetemi alapítványnak, igenis van felelőssége az egyenlőtlen esélyeket fenntartó közoktatásból kikerülő fiatalok útját segíteni”

– írja bejegyzésében.

Az Illyés Gyula Program keretében

  • diploma nélküli szülők
  • érettségin túllévő
  • 26 év alatti

gyerekei kaphatnak

  • kollégiumi férőhelyet,
  • laptopot,
  • telefon- és internet előfizetést,
  • napi egyszeri étkezést,
  • intenzív matematika- és angol képzést
  • valamint havi 130 ezer forint anyagi támogatást
  • és mentorálást,

hogy felkészüljenek az egyetemi felvételire. Lőcsei szerint „nincs kimondva, de valószínűleg sok roma fiatalnak is kitörési lehetőséget tudna adni a program”. A politikus szerint épp ezért is fontos lenne a programot kiterjedtebben alkalmazni, mint írja,

„10 fővel indítani egy burkoltan romáknak szánt szociális hátránykompenzáló programot ekkora anyagi és szakmai erőforrással rendelkező egyetem, mint a Corvinus, rendkívüli szűkmarkúságnak és a roma integráció sikeressége iránti közönyösségnek tartom!”

A Portfolio cikkéből kiderül, hogy Takáts rektor is tisztában van a társadalmi egyenlőtlenségek továbböröklődésével – ahogyan arról az egyetem programja is tanúskodik.

„A magyar oktatásnak visszatérő problémája, hogy az esélyegyenlőség nem jelenik meg benne, a hátrányos helyzetű diákok már a középiskolába való bekerülésnél is hátrányba kerülnek, a felsőoktatásnál pedig még kevésbé jelennek meg ezek a szempontok a felvételi rendszerben”

– nyilatkozta a rektor. A program éves szinten 40 millió forintba fog kerülni, ami az egyetem 2022-es, 24,81 milliárd forintos költségvetésének nagyjából 0,16 százaléka. Ráadásul – az egyetemi polgárság jelentős részének tiltakozása mellett, megkérdőjelezhető módszerekkel – alapítványi struktúrába átszervezett egyetem immár közel 400 milliárd forint értékű részvénnyel gazdálkodik.

A program létszámát pedig érdemes összehasonlítani a BCE nagyjából 9 600 fős hallgatói létszámával, ami azt jelentené, hogy még 200 fő is alig több, mint a jelenlegi hallgatók két százalékát tenné ki. Ehhez képest a tíz fő csak kicsit több, mint a jelenlegi hallgatók ezredrésze.

Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon a romák továbbtanulási aránya töredéke a nem roma népességének, ami elsősorban általánosan rosszabb anyagi, társadalmi helyzetüknek és ezzel összefüggésben az intézményes rasszizmusnak is köszönhető. Ráadásul a romák között magasabb azok aránya, akik már 18 éves koruk előtt kiesnek a közoktatásból, miután a kormány 16 évre szállította le a tankötelezettségi korhatárt.

Az egyenlőtlenségek a jelenlegi társadalmi-gazdasági struktúrában a rendszer jellegéből fakadóan továbböröklődnek, ugyanis a szülők anyagi, kulturális, társadalmi és szimbolikus tőkéi meghatározzák, hogy milyen lehetőségek előtt áll a következő generáció. Ráadásul még ha lennének is lehetőségei a rendszerszintű igazságtalanságok kompenzálására, a kormány korábban és most is csak az egyenlőtlenségeket erősítette a perverz újraelosztással.

A Corvinust lapunk is kereste az ügyben a tegnapi nap folyamán. Amennyiben az intézmény válaszol, cikkünket frissítjük.

Lőcsei teljes Facebook-bejegyzése az alább olvasható.