Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Itt az ideje annak, hogy minket, romákat is a politikát alakító erőnek tekintsenek!” – nyílt levelet írt az 1 Magyarország Kezdeményezés

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nyílt levelet fogalmazott meg az 1 Magyarország Kezdeményezés a parlamenti választásokon elinduló pártoknak, képviselőjelölteknek és roma szavazóknak címezve, miután tegnap este értékelték a pártok programját és az induló jelöltek szegény és roma közösségekhez kialakított viszonyát. Levelükben köszönetet mondanak mindazon politikusoknak, akik elfogadták a meghívást és elmentek a kezdeményezés által szervezett vitákra és érdemi párbeszédet alakítottak ki a roma közösségekkel.

„Sajnos azt is tapasztaltuk, hogy – pártállástól függetlenül – a jelöltek és a pártok sokszor nem reagáltak a Romák 1 Magyarországért Kiáltványban megfogalmazott követeléseinkre és nem tanúsítottak érdeklődést a roma szavazók szükségletei és javaslatai iránt, ezzel szemben több civil szervezet támogató nyilatkozat mellett állt ki a roma szavazók követelései mellett.”

Levelükben kitérnek arra is, sem Orbán Viktor, és sem Márki-Zay Péter nem fogadta el meghívásukat egy nyilvános beszélgetésre. Üdvözlik mindkét oldal roma jelöltjeit, de sajnálatukat fejezik ki, hogy ők sem fogadták el a meghívásukat az értékelő beszélgetésre.

Mit üzen ez a roma választóknak?

– teszik fel a kérdést.

„Azt, hogy Önök feltehetően kizárólagosan a saját kampánystratégiájuk mentén működnek és valószínűleg a nyilvánosságban történő, de nem a saját szervezésben megvalósuló rendezvényeket elkerülik.”

– írják válaszképpen, hozzátéve, hogy azt az üzenetet is hordozza magában, hogy a magyar politikai elit nem áll készen egy demokratikus alapokon, népakaraton nyugvó, partnerséget hirdető együttműködésre a roma civilekkel és szavazókkal.

„Az avítt viszonyrendszert kívánják fenntartani, mely nem hozhat valódi megújulást!”

Megjegyzik, az 1 Magyarország Kezdeményezés 1500 fős közössége kiáll a konstruktív párbeszéd és partneri együttműködés elvei mellett. „Mi mind demokraták, a politikát alakító hazafiak és aktív önszerveződő polgárok vagyunk” – teszik hozzá. Ezért továbbra is elvárják a pártoktól és politikusoktól, hogy ne határolódjanak el a civil szervezetek és roma szavazók partneri diskurzusra hívó kezdeményezéseitől, hiszen – ahogy fogalmaznak – ezzel a magyar állampolgárok százezreinek mondanak nemet.

„Itt az ideje annak, hogy igent mondjanak az együttműködésre!

Itt az ideje annak, hogy igent mondjanak a párbeszédre!

Itt az ideje annak, hogy minket romákat is a politikát alakító erőnek tekintsenek! A mi kezünkben szavazatok vannak! Ezt április 3-án be is bizonyítjuk!”

-írják, majd megszólítják a roma honfitársakat, akiknek azt üzenik, hogy az országgyűlési választás minden demokratikus ország életében fontos, meghatározó jelentőséggel bíró esemény, ahol „meghatározó, alapvető fontoságú, a legalapvetőbb jogunkat gyakoroljuk: a szavazást”. Hozzáteszik, hogy

a szavazati jog nem kegy vagy adomány, hanem az állampolgárságból következő alapjog.

„Szavazati jog nélkül nincs, nem létezhet demokrácia, szabad ország. Demokrácia hiányában pedig nem tudnak érvényesülni az alapvető emberi- és állampolgári jogaink, csökken az intézményekbe vetett bizalom szintje.”

Megjegyzik, hogy a szavazati jog gyakorlásával „újra és újra hitet tehetünk a népakarat és annak vívmányai mellett”, ezenkívül azt üzenhetjük ezzel a politikusoknak, hogy nem passzív elszenvedői vagyunk a politikai folyamatoknak, „hanem tudatos módon figyeljük, értelmezzük az eseményeket, s ennek alapján hozunk döntést”.

Kiemelik, hogy egy választás során mindenki a saját értékrendje, elkötelezettsége, érdeke szerint hoz döntést, ami így helyes és demokratikus. A lényeg szerintük az, hogy „minél többen éljünk ezzel a jogunkkal”, ezért felhívják a roma polgárokat arra, hogy vigyenek el minél több rokont, ismerőst, barátot szavazni. Az 1 Magyarország Kezdeményezés úgy véli, ha a politikusok észlelik, hogy a romák politikailag aktívak és tömegével mennek el szavazni, akkor bízhatnak abban, hogy

„hazánk stratégiai ügyévé válik a roma közösségek évtizedek óta elhanyagolt ügye”.

A Mércén szorosan követjük az 1 Magyarország Kezdeményezés eseményeit, vitáit és szakértői beszélgetéseit. Így közvetítettük az előválasztás során közel 20 körzetben tartottak lakossági fórumot, ahol az egyesült ellenzék egyéni jelölti pozíciójára pályázók vitatkoztak egymással, illetve az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekkel készült beszélgetéseiket is élőben követhettétek a Mérce oldalán.

Bogatin Bence kollégám a szervezet kisteleki fórumáról írt riportot, ahol az ellenzéki jelölt ugyan nem, de Deutsch Tamás megjelent, hogy ott megpróbálja túlkiabálni a roma civileket.

Az 1 Magyarország tegnap esti értékelő beszélgetését is élőben közvetítettük, ez itt, itt és itt visszanézhető.

Az 1 Magyarország Kezdeményezés teljes nyílt levele pedig itt elolvasható: