Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felhasználók százai árasztják el Renner Erika nevével Varga Judit Facebook-oldalát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csütörtök óta zajlik egy „raid” (letámadás) Varga Judit igazságügyminiszter Facebook-oldalán, azaz felhasználók százai öntik el folyamatosan a bejegyzései alatti kommentszekciót Renner Erika nevével, miután a miniszter, vagy oldalának kezelője eltávolította a Bene Krisztián által lúggal megcsonkított asszony nevét tartalmazó hozzászólásokat.

Az oldal adminisztrátora a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal szerint körülbelül péntek reggelig

próbálta egyenként eltávolítani az egyre kellemetlenebbé váló hozzászólásokat, amelyek a kormányzati sikerkommunikáció ellenére tragikus mértékű családon belüli erőszak eseteire figyelmeztettek.

Kép: Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook

Lapunk megkeresésére Mérő Vera, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldal szerkesztője így kommentálta az akciót kiváltó tiltást:

„Az állampolgárok akadályozása abban, hogy egy közszolgának – kulturált formában – kérdéseket tegyenek fel, jogsértő. Renner Erika kapcsán pedig döbbenetes is a tiltás, hiszen a miniszter állítása szerint elkötelezett az áldozatvédelem ügye iránt.”

Bár 2020-at az áldozatvédelem évének nevezte ki az igazságügyi miniszter, ennek érdemleges hatása még 2021-ben sem volt érezhető, sőt: a pandémiával járó bezártság és kiszolgáltatottság tovább súlyosbította a bántalmazott nők és gyermekek helyzetét, ami ellen a kormány nem lépett fel.

A statisztikák szerint Magyarországon több mint 1 millió 124 ezer nő ellen követtek el 15 éves kora óta fizikai és/vagy szexuális erőszakot. A családon belüli és párkapcsolati erőszak jelentős többségét férfiak követik el nőkkel szemben, aminek rendszerszintű okai vannak. Ezek az esetek nem egyedülálló tragédiák, hanem annak a rendszernek a káros szüleményei, amelyben még mindig az az elfogadott, hogy a nő nem egyenrangú fél egy párkapcsolatban vagy családban.

A nemzetközi nőnapon Csengel Karina írt véleménycikket a Mércére a nők elleni erőszakról hazánkban, írásában a kormány nő-, illetve családvédelmi politikájának kritikáját fogalmazta meg:

„Ha már vezető politikusaink nem tették meg, gondoljunk a mai napon azokra a nőkre, akiket az elmúlt egy évben saját férfi hozzátartozóik gyilkoltak meg, bántalmaztak vagy bántalmaznak a mai napig súlyosan. Gondoljunk Gabriellára, aki talán ma is látna, ha volt barátját már elsőre lecsukták volna, azután, hogy még „csak” elrabolta és megverte őt. Ha a kormány nem elítélte, hanem ratifikálta volna már az Isztambuli Egyezményt, aminek értelmében a rendőrség hivatalból eljárást indított volna a férfi ellen, és nem nézte volna végig tehetetlenül, ahogy a nő visszavonja a feljelentését, tartva attól, hogy volt barátja beváltja fenyegetéseit, és a családja életére tör.”

Azért, hogy ne maradjon láthatatlan ez a rendszerszintű probléma, folyamatosan frissülő aloldalunkon dokumentáljuk a sajtóban nyilvánosságra kerülő, nők és gyermekek elleni erőszak halálos eseteit.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.