Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Betonba öntötték a Balatont a civilek, úgy, mint az államtitkár, akinek 87 ezer aláírást adtak át

Ez a cikk több mint 2 éves.

87 ezer aláírást gyűjtött össze az Összefogás a Balatonért Egyesület „Stop Balaton-törvény” petíciója, amit egy sajtótájékoztató keretében adtak át Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkárnak. A beszédeket követő performansz során betonba öntöttek egy mini-Balatont.

Badzsó Angéla az Összefogás Balatonért Egyesület (ÖBE) egyik alapítója elmondta, 2020 februárjában indították útjára a Stop Balaton-törvény petíciójukat, amit mára több, mint 87 ezren írtak alá. Ezt a petíciót hozták most el a minisztériumhoz, amitől ígéretet kaptak, hogy valaki át is veszi azt. A petíció a Balaton parti települések 5-6 éve kezdődő beépítése ellen szól, amiért az elmúlt években több parti település lakói felszólaltak. Badzsó elmondta, a tavat több szervezet és bizottság hivatott megvédeni, azonban a természetrombolás ellen egyikük sem tesz eleget, „ők is lefeküdnek a befektetői akaratnak”.

„Nem tekintik partnernek a lakosságot, amíg a civil összefogás és a sajtónyilvánosság kényelmetlenné nem válik számukra.”

Badzsó szerint évtizedek óta téma, hogy legyen egységként tekintve a Balaton és annak vízgyűjtő területe. Így az egymástól függetlenül vizsgált gigaberuházások összhatását is számba véve folytatódjanak az engedélyezési folyamatok. Ezért született meg a Balatoni Civil Minimum 7 pontja.

Babakád Balatonba öntenek betont az Összefogás a Balatonért Egyesület civil aktivistái. Fotó: Tremmel Márk/Mérce

Bukovszki András az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese elmondta, a Club Aliga 37 hektáros területének vagyonkezelési jogát átvette a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István többségi tulajdonában álló Apenin kft.. A tulajdonváltás után minden megváltozott, az új tulajdonos érdemben nem tárgyal a civilekkel, szerződéses kötelességeinek nem tesz eleget – mondta el Bukovszki.

„17 évvel ezelőtt sikerült elérnünk, hogy a Club Aliga területe nyitottá vált, biztosítva minden magyar polgár számára a Balaton part közterületen való, szabad megközelítését. A kormány, az ellenállást látva, 2020-ban a terület összes ingatlanát kiemelt beruházássá minősítette. Ezzel 30 éves civil munkánkat tette semmivé, egyetlen tollvonással.”

Míg 2010 előtt csupán 24 kiemelt beruházás valósult meg, mostanra több mint háromezer ilyen építkezés van folyamatban. A kiemelt beruházások rendszerint figyelmen kívül hagyják a helyiek érdekeit, és tesznek az önkormányzati függetlenségre. Ilyen módszerekkel vezényelték le a Városliget beépítését, így építkezik az Orbánnal kitűnő kapcsolatot ápoló török Adnan Polat a Közvágóhídnál, így szakítják ki a város szövetéből a Heinrich–udvart, építik át a Citadellát, húznak fel hatalmas szállodát a Fertő tó medrébe, és lehetetlenítik el a gödi lakók életét a Samsung terjeszkedésével.

Bukovszki elmondta azt is, így a helyi építési szabályzatokat nem kell figyelembe venniük a beruházóknak, a strandot olyan telkekre oszthatják fel, amire akár hat emeletes házakat is felhúzhatnak. Mindezt állami földön.

Az ügyben keresték a miniszterelnököt, a miniszterelnökségét és az alapvető jogok biztosát is – választ egyiküktől sem kaptak.

A Club Aligában folyó építkezésről és a civilek tiltakozásáról itt írtunk hosszabban. A több millió éves löszfal elbontásából nem kérnek a civilek – erről itt írtunk.

Németh Krisztina, a Nagy Tavak Koalíció alapító tagja elmondta, azért indították útjára együttműködésüket, mert az ilyen beruházásoktól szeretnék megvédeni a tópartokat. Attól tartanak, hogy ami az egyik településen káros eljárásrendként kialakul, az átterjed más településekre. Nem gondolják, hogy az összes beruházás romboló, rossz lenne, de az elmúlt évek tendenciái olyan projekteket mutatnak, amik kiszorítják a lakosságot a partokról, amik mögül hiányzik a közösségi támogatás és amik a környezetet is károsítják. Ennek érdekében fordultak a döntéshozókhoz.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a politikusok legalább annyit foglalkozzanak a tavak védelmével, mint a civilek. Fontosnak tartjuk, hogy legyen egy Országgyűlési határozat a tavak védelmében, ami kiinduló pontot jelent a további beruházások előtt.”

Tóth Enikő, az aHang munkatársa szerint ebben a szép időben jobb lenne már most is a Balaton parton lenni, de már szinte nincs szabadstrand ahova menni lehetne. Szerinte az ÖBE munkája azért is fontos, mert a környezetükért aggódó helyi csoportok számára is segítséget nyújtanak. Országon átívelő együttműködés ez, mert minden vízparton aggódhatunk annak egészségéért, Borsod megyétől, Tolna megyéig- mondta el Tóth Enikő.

A beszédek után egy performansz keretében betont öntöttek, egy a Balatont megszemélyesíteni kívánó kis kádba, aminek tartalmát, kis nádast egyenesen a tó partjáról hoztak. Ezzel szemléltetve azt, ami a tó partján történik, a petícióval megszólított Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkárnak köszönhetően.

A minisztérium egyik munkatársa ezután a bejáratnál átvette a 87 ezer aláírást tartalmazó petíciót.

Az Összefogás a Balatonért Egyesület 87 ezer aláírást tartalmazó „Stop Balaton-törvény” petíciót ad át a Miniszterelnökség munkatársának. Fotó: Mérce/Tremmel Márk

Közvetítésünk az eseményről itt visszanézhető:

Címlapkép: Mérce/Tremmel Márk