Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A vízügyi főigazgatóság szerint nincs baj azzal, hogy szállodát építenek a Fertő tó medrébe

Ez a cikk több mint 2 éves.

Miután a vízügyi szakemberek ezután is hozzá fognak férni a Fertő tó parti sávjához, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) nem lát jogalapot arra, hogy belekössön a Fert tavi szállodaépítésbe – erről a hazai nagy tavakat védő civilek a Nagy Tavak Koalíció számolt be a szerveződés Facebook-oldalán.

Néhány hete a civilek levelet írtak az OVF-nek azzal a kapcsolatban, hogy szerintük  a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által a tó partjára tervezett, majdnem százszobás szálloda amelyre a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal által kiadott építési engedélyei ütköznek a hatályos jogszabályokkal, ezért a beruházást fel kellene függeszteni, a terveket pedig átdolgozni. Szerintük jogszabálysértő a Fertő tavi vízitelep fejlesztésének azon része, hogy közvetlenül a vízpartra (annak hatméteres, ún. parti sávjában), sőt a mederbe való építésre is kapott környezetvédelmi és építési engedélyt a szálloda.

A beruházást egyébként egy 2018-as kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kimelet státuszúvá minősítette, de  a természetvédők szerint ez nem jogosítja fel a projektet arra, hogy ne feleljen meg a vízgazdálkodási törvény előírásainak (különös tekintettel az abból eredő nagyvízi medrekre és parti sávokra vonatkozó szabályokra). Eszerint a Fertő tó a hatméteres parti sávjában csak „a meder használatával és fenntartásával közvetlenül összefüggő létesítmény” helyezhető el, a tervezett négycsillagos szálloda, illetve apartmanházsor azonban finoman szólva nem ilyen. A szálloda esetében a mederben való építkezést is engedélyezték, ami a civilek szerint vízmimőségi problémákat is felvet, amivel az uniós Vízkeretirányelvben megcélzott jó ökológiai állapot kerül veszélybe.

A vízügy válaszában elismerte ugyan, hogy a vízgazdálkodási törvény nem állapít meg kivételt parti sáv alól, és a jogszabály kógens (kivétel nélkül alkalmazandó) jellegénél fogva a parti sávra semmilyen vízügyi hatóság nem adhat felmentést.

Ám arra hivatkoznak, hogy  a kivitelező által tervezett végeleges állapot lehetővé teszi a vízgazdálkodási szakfeladatok jogszabályban előírt ellátását, illetve a meder megközelítését, így vízügyi hatóságként nincs joguk akadályozni az építkezést.

(A parti sáv akkor látja el jogszbályban meghatározott funkcióját, ha „a víztest kezelője a parti sávot a vízgazdálkodási feladataink ellátása során akadálytalanul használni tudja” – áll a vízügy válaszában.)

Így a vízügyi főigazgatóság saját bevallása szerint nem rendelkezik olyan jogalappal, amely alapján jogorvoslatot kezdeményezhetne.

A civilek  levelekükben arra hívták fel a figyelmet hogy „a beruházás veszélyes precedenst teremt a parti sáv jogszerűtlen hasznosítására és beépítésére, ami veszélyezteti valamennyi kizárólagos állami tulajdonú vízfolyás, tó, tározó és holtág parti sávjának jövőbeni védelmét.”

Nemrég a „Fertő-tó korszerű és tájba illő fejlesztéséért” névvel petíció is indult a fejlesztés megakadályozásáért, amellyel kapcsolatban a jövő nemzedékek szószólója is megosztotta a beruházással kapcsolatos – elsősorban alkotmányossági – aggályait: Dr. Bándi Gyula zöldombudsman hangsúlyozta, hogy a beruházásokhoz fűződő magánérdekek „az Alaptörvény értékrendje és szabályai szerint nem írhatják felül a jelen és a jövő közérdekét érintő természetvédelmi érdekeket”.

Címlapkép: Wikimedia/fabiolah