Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Politikai manipulációnak tartják a sztrájkot, ezért a hit- és erkölcstan órák megtartására kötelezik a református hitoktatókat

Ez a cikk több mint 2 éves.

A 24.hu írta meg, a birtokába jutott levél alapján, hogy kötelezik a tanításra a református oktatókat a hétfői sztrájk idejére. A Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda irodavezetője által jegyzet levél a pedagógusok figyelmeztető sztrájkja kapcsán úgy fogalmaz:

„Az országgyűlési választások közeledtével a baloldali pártok a szakszervezetek (PSZ, PDSZ) közreműködésével – a választási kampány részeként – az állami iskolák pedagógusait befolyásolja.”

A református hittanoktatóknak és hitoktatásban érintett lelkészeknek címzett levélben kitérnek arra is, szerintük a sztrájk hétfőn törvényes úton eleve nem lenne megtartható „a különböző jogi folyamatok határidejét figyelembe véve”, a református köznevelés és szakképzési intézmények pedig távol tartják magukat a „politikai manipulációtól”.

Papp Kornél szerint az a birtokukba került hír, miszerint az állami iskolák hitoktatókat akarnak beosztani gyermekfelügyeltre a sztrájk idejére, egyet jelentene a „törvénytelenül sztrájkolókkal” való együttműködéssel. Így felhívja a figyelmet arra, hogy

„a református hittanoktatóknak ragaszkodniuk kell a hétfői hit- és erkölcstan órák megtartásához.”

A 24.hu megkereste a református egyházat azzal kapcsolatban, hogy az egyházi tisztviselő személyes véleményét vagy hivatalos álláspontot kommunikált-e levelében, illetve azzal, hogy melyik szervezeteket tartja „baloldali pártoknak. Megkérdezték azt is, milyen következményekre számíthat egy hitoktató, ha mégis részt vesz a figyelmeztető sztrájkban, vagy gyermekfelügyeletet vállal annak időtartama alatt. A lapnak küldött válaszában a Magyar Református Egyház Kommunikációs Szolgálata úgy fogalmazott:

„A hivatkozott levelet az Oktatási Iroda vezetője saját hatáskörben küldte el a Magyarországi Református Egyház alkalmazásában álló hittanoktatóknak. Munkatársunk kötelességének tett eleget, amikor levélben tájékoztatta a hittanoktatókat a január 31-re tervezett sztrájk jogellenességéről.

A sztrájk szervezőinek politikai minősítésére nem volt felhatalmazása.”

A pedagógusok hétfői figyelmeztető sztrájkjának idejére biztosítandó elégséges szolgáltatással kapcsolatban pénteken a szakszervezetknek adott igazat első fokon a bíróság. Így azt a tervezett menetrendben tartják meg január 31-én.

A pedagógusok hétfőre figyelmeztető sztrájkkal készülnek, március 16-ára pedig határozatlan idejű munkabeszüntetést terveznek. A sztrájk támogatására petíció is indult, amelyet néhány nap alatt 30 ezren írták alá, valamint a PDSZ szerint „sorra alakulnak a sztrájkbizottságok” az országban. A pedagógusokkal már több nagy szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége is szolidaritást vállalt. Valamint a Szülői Hang is támogatásáról biztosította a  pedagógusokat, és arra kéri a szülőket, akinél a sztrájk miatt nincs tanítás, az lehetőség szerint inkább ne küldje iskolába gyermekét.

A sztrájk részleteiről, annak előzményeiről és a sztrájktárgyalásokról, annak egyik szervezőjével készült beszélgetésünkben olvashatnak.