Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „vasalódeszkás tanár” szerint is itt az ideje sztrájkolni, autós felvonulással állnak ki a szakszervezetek a pedagógusok mellett

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szolidaritási autós felvonulást szervez január 31-én, a pedagógusok figyelmeztető sztrájkjának napján a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A résztvevők 13:30-tól gyülekeznek majd a Szépművészeti Múzeum előtt, a felvonulás 14 órakor indul az Andrássy útról, és kb. egy órán át fog tartani. Az akcióban bárki részt vehet, aki regisztrál (ez a rendőrség kérése) – ezt emailben ([email protected]) vagy az erre létrehozott felületen lehet megtenni január 28. éjfélig. A szervezők a helyszínen ez alapján adnak azonosító számot a résztvevőknek.

A felvonulás útvonala: Andrássy út – Károly körút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Attila út – Alagút utca – Fő út – Bem rkp. – Margit híd – Szent István krt. – Vác út – Lehel utca – Dózsa György út – Hősök tere.

Mindannyiunk érdeke

A MASZSZ már korábban szolidaritási nyilatkozatban biztosította támogatásáról a pedagógus szakszervezeteket: a szakszervezeti szövetség közleményében azt írta, hogy az akció célja a pedagógusok melletti szolidaritás, de szeretnék támogatni a tagszervezeteik bértárgyalásait is. A MASZSZ a magasabb fizetésért, óraszámcsökkentésért és a kötelező oltásról szóló jogszabály visszavonásáért is kiáll.

Szolidaritását fejezte ki továbbá a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) és a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ), valamint a Szülői Hang is.

,,Az oktatásban dolgozók béremelésének megvalósulása a tisztességes megélhetés biztosítása mellett esélyt ad arra is, hogy megállítsa a tanárok elvándorlását és újra betöltésre kerüljenek a szükséges, de jelenleg üres oktatói álláshelyek is! Tanárok nélkül nincs oktatás, tanárok nélkül nincs jövőnk!”

– fogalmazott a SZEF, hangsúlyozva: a pedagógus szakszervezetek sztrájkköveteléseinek teljesítése az egész magyar társadalom érdeke.

„Az elmúlt étvtizedekben a közszféra dolgozói – a pedagógusok mellett a szociális intézmények, a rendvédelem, az önkormányzatok, a kulturális intézmények, a kormányhivatalok, az egészségügy, a bölcsődék – munkavállalói megbecsülése elmaradt! Aki ma a közszférában a magasabb bérekért, a jobb munkakörülményekért, az igazi életpályáért áll ki, az mindannyiunkért áll ki!”

– csatlakozott az MKKSZ, mely szerint a pedagógusok ma a nemzet népszámosai, pedig a nemzet büszkeségeivé kellene válniuk.

A pedagógusok január 31-ére készülnek figyelmeztető sztrájkkal, március 16-ára pedig határozatlan idejű munkabeszüntetést terveznek. A szakszervezetek öt pontban foglalták össze követeléseiket, ezek közül kettő a fizetéseket érinti: azt kérik, hogy a pedagógus-bértábla alapja ismét a mindenkori minimálbér legyen az évek óta változatlan, még mindig 101 500 forintos vetítési alap helyett. Béremelést kérnek a többi iskolai dolgozónak is, például a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseknek is, és rendeznék az óraszámok kérdését is. Az alacsony bérek mellett a pedagógushiányt is egyre égetőbb problémának tartják, amely tovább súlyosbodott az oktatásban dolgozóknak kötelezővé tett oltással, ezért annak eltörlését is kérik.

Már a „vasalódeszkás tanár” sem viccel

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az utóbbi hetekben videóüzeneteket is közzétett, melyekben pedagógusok mondják el, miért fognak sztrájkolni. Így tett a makói „vasalódeszkás” testnevelő tanár, Vezsenyi László is, aki még a digitális oktatás kezdetén egy olyan videót töltött fel az internetre, amiben vasalódeszkán tanítja meg az úszás alapjait. A humoros felvétel hamar hatalmas nézettségre tett szert országszerte, így az illetékes tankerületi vezető figyelmét sem kerülte el, aki előbb figyelmeztetésben részesítette, majd el is tiltotta csoportjától az online testnevelés órák iránt nem éppen rajongó diákjait jobb kedvre deríteni próbáló tanárt. Miután az ügy -melyben végül az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított – óriási közfelháborodást váltott ki, a tankerületi igazgató lemondott, a pedagógus pedig folytathatta munkáját.

A makói tanár a tőle megszokott kiegészítőket (úszósapka és napszemüveg, ha túl erős lenne a fény az úszáshoz a nappaliban) levéve azt üzeni videójában:

„Most már nincs kedvem  viccelni. Január 31-én és március 16-án sztrájkolni fogunk.”

Mindeközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma a pedagógus szakszervezetek szerint súlyosan jogsértő módon állítja azt, hogy a hétfőre meghirdetett pedagógussztrájk nem törvényes, nincs róla jogerős bírósági döntés, „a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”.

Leszögezték: a minisztérium nem foglalhat állást a független magyar bíróság helyett abban a kérdésben, hogy a sztrájk törvényes-e; az ezzel kapcsolatos kijelentései alkalmasak arra, hogy a sztrájkolókat félrevezessék, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítsék, az intézményvezetőket és más, a sztrájk szervezésében együttműködő feleket elbizonytalanítsák, ezáltal pedig kockáztassák a sztrájk lebonyolítását.

Címlapkép: nedolgozzingyen.hu