Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Üdvözlik a civilek az új pécsi családbarát szülészetet, de remélik, hogy a bánásmód is az lesz, nem csak az épület

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kedden tudhattuk meg, hogy a Pécsi Tudományegyetemen összesen mintegy 2,8 milliárd forint állami támogatásból Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot és családbarát szülészetet alakítanak ki a közeljövőben, írja az Univpécs.

A kivitelezés előreláthatóan legalább egy évig fog tartani, a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont 1,7 milliárd forintból fogják megépíteni, az új családbarát szülészet további 301 millió forint támogatást kapott, amiből egyrészt orvosi és kutatási eszközöket szereztek be, másrészt az alapját képezte a leendő beruházásnak.

A beruházást további 807 millió forinttal támogatta meg az állam, ami egy 660 négyzetméteres új Reprodukciós Központ építésére és a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épületegyüttesének felújítására fogja fordítani az egyetem.

A Másállapotot a szülészetben civil szervezet egy Facebook-posztban reagált az új beruházásra, melyben örömüket fejezik ki a beruházással kapcsolatban, azonban fel kell, hogy hívják arra a figyelmet, hogy pusztán az infrastruktúra és az eszközök fejlesztése nem elégséges a magyar szülészet korszerűsítéséhez. Az anyákkal való bánásmódban is szükség van megújulásra.

„Az infrastruktúra fejlesztése fontos, de önmagában nem elég!” – olvashatjuk a Másállapotot bejegyzésében.

Elsősorban arra hívták fel a kivitelezők figyelmét a civilek, hogy a családbarát fejlesztések során biztosítani kell az átépítés ideje alatt is a kapcsolattartás lehetőségét a családtagok között, hogy a „a vajúdó nő melletti kísérői jelenlétet, vagy épp anya és babája együttlétét” ne akadályozhassa semmilyen külső tényező.

A koronavírus okozta korlátozások miatt már volt arra példa, hogy a nem megfelelő kommunikáció és a nem egyértelmű rendeletek miatt nem engedték be a kísérőket a szülő édesanyákhoz. Ezt később Müller Cecília tisztázta, miszerint a látogatási tilalom ellenére sem lehet megtiltani, hogy egy kísérő jelen legyen a szülés ideje alatt.

A civil szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a korszerű, modern és „családbarát” környezet csak akkor fog igazi változást hozni a szülészetben, ha a „szemléletváltás” is legalább ennyi figyelmet és támogatást kap.

„Sajnos a pályázatok feltételei nem teszik kötelezővé, hogy minden osztály szemlélete elkerülhetetlenül megújuljon, és az osztályvezetők, meghatározó szakmai vezetőik és minden munkatárs szakmai továbbképzéseket és érzelmi támogatást kapjanak az ellátási gyakorlat megváltoztatásához, így gyakran tapasztaljuk, hogy csak a külső újul meg” – jegyzik meg a civilek.

A Másállapotot még novemberben indított kampányt, melyben a szülészeti erőszakra, és a magyar szülészeteken tapasztalt méltatlan bánásmódra hívták fel a figyelmet.

A „Nő a hangunk” akció keretein belül számtalan magyar édesanya osztotta meg megrázó történeteit a magyar szülészetről és az őket ért atrocitásokról a Másállapotot Facebook-oldalán, november végén pedig tüntetést szerveztek a civilek a Kossuth téren, amin több száz édesanya vett részt, hogy felhívják a kormány figyelmét az emberséges szülészeti ellátás fontosságára.

A fizikai erőszak mellett – nem megfelelő kezelés sulykolása, műtétre való rákényszerítés, szülés beindításnak kikényszerítése vagy megtagadása, császármetszés kényszerítése vagy kérés ellenére való elutasítása – a szóbeli degradáció és lekezelés is gyakori problémának számítanak a szülészeteken.

Az ilyen esetek általánosnak mondhatók, és csak nagyon ritkán kérik számon a szülészeti erőszakot az azt elkövető egészségügyi dolgozókon.

A Másállapotot közbenjárásának köszönhetően azonban októberben a Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottsága figyelmeztetésben részesítette az Orosházi Kórház nőgyógyász főorvosát, aki Facebookon szidalmazta a vele egyet nem értő édesanyákat és kismamákat.

A pécsi beruházás kapcsán a Másállapotot reméli, hogy az új Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont magával hozza majd a nemzet szülészeti ellátásának megújulását is. A civilek bejegyzése végül arra szólítja fel az édesanyákat, hogyha bármilyen atrocitás érné őket, ne maradjanak csendben:

„Ha családbarát pályázatokon nyertes intézményben láttak el benneteket, várjátok el a szakmai irányelvek ismeretét és alkalmazását, és ha ez nem így történik, jelezzetek a pályázatokat kiíró minisztériumnak, vagy/és meséljetek nekünk a tapasztalataitokról!”